Baileys - irlandzki likier

53 Komentarzy

Baileys - irlandzki likier

Jeśli lubicie Baileys’a to ten przepis jest warty wypróbowania. Był tak zachwalany na kilku blogach, jako porównywalny z oryginałem, że koniecznie musiałam go zrobić. Jak dla mnie oryginał to jednak oryginał i ciężko mu dorównać, ale jak na likier przygotowany w domu  jest bardzo smaczny i z pewnością nie raz go jeszcze zrobię.  Sami możecie zdecydować ile whisky chcecie dodać. Ja dałam trochę ponad 250ml i jak dla mnie jest ok., choć słabszy od oryginału. Porównywałam pijąc z obu butelek na raz. Z podanego przepisu wychodzi 1 litr likieru. Przepis znalazłam tutaj.

Składniki:

  • 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
  • 2 łyżeczki kakao
  • ¾ szklanki słodkiej, płynnej śmietany 30- 36%
  • ¾ szklanki mleka
  • 400g mleka skondensowanego słodzonego
  • 1 łyżka miodu
  • 1 szklanka whisky (lub więcej)
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • ewentualnie: ¼ łyżeczki ekstraktu migdałowego

Sposób przygotowania:

  1. W filiżance wymieszać kawę i kakao z paroma łyżkami śmietany.
  2. Dodać do reszty śmietany, mleka, mleka skondensowanego, miodu, whisky i ekstraktu. Całość zmiksować blenderem na wysokich obrotach przez ok. 30 sekund.
  3. Likier przechowywać w szczelnie zamkniętej butelce, w lodówce nawet do 2 miesięcy. Przed pierwszym spożyciem najlepiej schłodzić likier przez co najmniej 12godz. Przed użyciem wstrząsnąć butelką.

Smacznego.

Baileys - irlandzki likierBaileys - irlandzki likier

Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Aguś · 10 lat temu
    Uwielbiam ten likier ;) robię go raz na jakiś czas moim gościom bardzo smakuje.... sama potrafię wieczorkiem i popijać go na poprawę humoru ;)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 11 lat temu
    [b]Moniko[/b] tak długo to nie. W chłodzie można go trzymać do 2 miesięcy.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Monika · 11 lat temu
    Witam serdecznie :) Przepis wygląda smakowicie i ma bajkowy kolor. Ma tylko pytanie - czy utrzyma się w butelce w spiżarce przez około rok? Tak do następnej zimy? Bardzo chciałabym go zrobić, ale zazwyczaj takie wynalazki robi się na okres jesienno zimowy a tu wiosna za progiem... z góry dziękuję za odpowiedź
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Nina · 12 lat temu
    Nie polecam przepisu, po wlaniu whisky mleko albo śmietanka się zważyły. W smaku w ogóle nie przypomina likieru Bayleis.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Teresa · 4 lat temu
      Trzeba alkohol wlewać na początku po kropelce.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 12 lat temu
    [b].mago[/b] kawę rozpuszczasz tylko razem z kakao w śmietanie. Po miksowaniu blenderem powinna wyjść jednolita konsystencja. Jeśli taka nie wyjdzie można przelać likier przez gazę.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    .mago · 12 lat temu
    Joanno, czy kawę rozpuścić w wodzie? Nie rozpuściłam, wymieszałam z kakao i mój likier ma drobinki kawy :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 12 lat temu
    [b]Jolu[/b] nie. Dajesz mleko skondensowane słodzone prosto z puszki :-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    jola · 12 lat temu
    Joasiu czy mleko skondensowane trzeba najpierw ugotować jak podają na innych stronkach z tym przepisem? :-?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 13 lat temu
    [b]Olu[/b] do 2 miesięcy w lodówce.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ola · 13 lat temu
    Ile miesięcy taki domowy likier może stać?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    justyna · 13 lat temu
    Likier jest przepyszny mam podobny przepis, umnie wódka odpad, robie na whisky, ale bez amaretto. Choć ostatnio robiam na brendy, Byl dobry!
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Mariola · 6 lat temu
      Zrobiłam, wygląda fajnie mi smakuje (nod) ale wiozę dziś na degustację ciekawe co powiedzą ;)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 13 lat temu
    [b]Magdo[/b] kawę (granulki) i kakao (proszek) wymieszaj dokładnie z paroma łyżkami śmietany. Wszystko rozpuści się w śmietanie ;-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Magda · 13 lat temu
    Witam! Nigdy nie robiłam domowego likeru, a ten wygląda tak kusząco, że chcę spróbować! Mam pytanie, w jakiej postaci należy dodać kawę i kakao? już rozpuszczone w wodzie czy granulki? Wiem, że to pewnie brzmi głupio ale naprawdę nie wiem... :P
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Gość · 14 lat temu
    Wspanialy jest ten likierek. Robiłam go. Piękne zdjęcia :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Gość · 14 lat temu
    Robiłam w nieco innej wersji, ale to przepyszny trunek, naprawdę można się zapomnieć pijąc to cudo...
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    myniolinka · 14 lat temu
    zdjęcia przecudne!!! takie realistyczne że aż chciałoby się sięgnąć po szklaneczkę :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Gość · 14 lat temu
    ja jednak wole na bazie wodki, choc to wcale nie oryginal ;-) ale zdjecia sa tak piekne, ze mimo mlodej godziny chetnie napilabym sie takiej szklaneczki likieru :-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Gość · 14 lat temu
    uwielbiam ten likier :) robiłam z podobnego przepisu ale z dodatkiem wódki, wiem, że oryginał to oryginał ale nam i tak smakował :) pozdrawiam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Gość · 14 lat temu
    Świetny pomysł..