Baileys - irlandzki likier

53 Komentarzy

Baileys - irlandzki likier

Jeśli lubicie Baileys’a to ten przepis jest warty wypróbowania. Był tak zachwalany na kilku blogach, jako porównywalny z oryginałem, że koniecznie musiałam go zrobić. Jak dla mnie oryginał to jednak oryginał i ciężko mu dorównać, ale jak na likier przygotowany w domu  jest bardzo smaczny i z pewnością nie raz go jeszcze zrobię.  Sami możecie zdecydować ile whisky chcecie dodać. Ja dałam trochę ponad 250ml i jak dla mnie jest ok., choć słabszy od oryginału. Porównywałam pijąc z obu butelek na raz. Z podanego przepisu wychodzi 1 litr likieru. Przepis znalazłam tutaj.

Składniki:

  • 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
  • 2 łyżeczki kakao
  • ¾ szklanki słodkiej, płynnej śmietany 30- 36%
  • ¾ szklanki mleka
  • 400g mleka skondensowanego słodzonego
  • 1 łyżka miodu
  • 1 szklanka whisky (lub więcej)
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • ewentualnie: ¼ łyżeczki ekstraktu migdałowego

Sposób przygotowania:

  1. W filiżance wymieszać kawę i kakao z paroma łyżkami śmietany.
  2. Dodać do reszty śmietany, mleka, mleka skondensowanego, miodu, whisky i ekstraktu. Całość zmiksować blenderem na wysokich obrotach przez ok. 30 sekund.
  3. Likier przechowywać w szczelnie zamkniętej butelce, w lodówce nawet do 2 miesięcy. Przed pierwszym spożyciem najlepiej schłodzić likier przez co najmniej 12godz. Przed użyciem wstrząsnąć butelką.

Smacznego.

Baileys - irlandzki likierBaileys - irlandzki likier

Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Waldemar · 5 miesięcy temu
    Dziękuję. Robiłem wiele razy  ! O niebo lepszy jak te kupcze .pycha !!!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Beata · 9 miesięcy temu
    3/4 Szklanki mleka . Proszę o informację jakie to ma być mleko - zwykłe 3,2 % czy np. mleko skondensowane? 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Gosia · 10 miesięcy temu
    Po nie całym miesiącu od zrobienia tego likieru, niesty  on po prostu stężał do tego stopnia że nie da się nic z tym zrobić  😖cały czas stał w lodówce tak jak to było wskazane w przepisie. Czemu coś takiego się mogło wydarzyć?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Paweł · 2 lat temu
    Witam czy w likierze Baileys mleka i śmietany ma być po 1/4 szklanki u mnie w komputerze nie bardzo te wielkości są widoczne mam 89 lat i to dlatego nie widzę tych wielkości. Pozdrawiam mimo tych lat często korzystam z przepisów. .Ostatnio upiekłem chlebek bananowy. Rodzinie bardzo smakował
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Małgosia · 3 lat temu
    Przepis wygląda pysznie. Mam tylko jedno pytanie: czy zamiast kawy rozpuszczalnej można dodać trochę mocnej parzonej kawy?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Waldemar · 3 lat temu
    Zamiast ¾ mleka dam następnym razem troszkę mniej a whisky to minimum 0,5 litra (moc w sam raz na likier).pozatym przepis OK. likier bardzo dobry .dziękuję
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    robert · 3 lat temu
    na taka ilosc dodatkow powinno byc pol litra whisky. oryginalny baileys ma 17 procent. a z tego przepisu wychodzi 9procentowy
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Aleksandra · 4 lat temu
    Uwielbiam baileys i mam ogromna ochotę wypróbować Pani przepis jednak najpierw zapytam żeby wszystko mi dobre poszło, ile u Pani ml ma szklanka? 200czy 250ml? Czy s przepisie chodzi o 1 łyżeczkę kawy ( proszek) czy juz gotowej kawy z woda? Ile z podanego przepisu wychodzi likieru? ☺Pozdrawiam Aleksandra
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 4 lat temu
      1. 1 szklanka ma 250 ml.
      2. Tak, proszek 1 łyżeczka nierozpuszczonej kawy. (W pierszym kroku rozpuszcza się kawę w śmietanie)
      3. Ze składników można mniej więcej obliczyć, tak ok. 1 litra
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Snickers403 · 5 lat temu
    Dlaczego wyszło trochę za rzadkie? CO zrobiłem źle?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Karolina · 5 lat temu
    Przepyszne będę ciągle robić.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Sandra Jedryka · 5 lat temu
    Wow, prawie idealny Baileys (happy) coś mi się wydaje, że częściej go będę robić, pycha!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kaska · 5 lat temu
    Zrobilam wg.przepisu bez miodu i tak wyszlo slodkie ale ciut ciemniejsze niz na zdjeciu chyba z powodu kakao,ale bardzo dobre,serdecznie polecam.Pytanie czy mleko skondensowane musi byc ugotowane?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Beata · 6 lat temu
    Cudo... Od tego probowania juz jestem wstawiona.. :) zmienilam lekko stosunek mleka skondensowanego na korzysc smietanki. I zamiast ekstraktu migdalowego dalam Amaretto. Pieknie dziekuje za przepis. "PROST"
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Weronika · 6 lat temu
    Dodajemy prawdziwe czarne kakao czy słodzone Nesquik?:)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    ifa · 7 lat temu
    RATUNKU - śmietana zważyła się, jak mam ratować likier?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 7 lat temu
      Przy śmietanie wysokoprocentowej nie powinno się to zdarzyć. Nie wiem, czy to się da uratować :(
      • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
        IFA · 7 lat temu
        wybrałam śmietanę 36% ... likier z grudkami (chyb przeleje przez drobne sitko) ale w smaku poezja :)
      • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
        Joanna · 2 lat temu
        Da się. Miksując długo na wysokich obrotach blenderem. Powinno zadziałać.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Natalia · 7 lat temu
    Może głupie pytanie, ale czy mleko skondensowane ma być ugotowane na masę czy w postaci pierwotnej lejącej? Pytam bo w innych przepisach na likiery taką postać właśnie toffi się dodaje i dla mnie to nie takie oczywiste.
    Dzięki.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    siempre · 8 lat temu
    cytat : "400g mleka skondensowanego słodzonego, ... 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii , ewentualnie: ¼ łyżeczki ekstraktu migdałowego". A czy konieczne jest trucie się chemią ? , nie można tych składników zastąpić naturalnymi dodatkami ?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 8 lat temu
      Siempre, ja tu nie widzę chemii. Ekstrakty mogą być przecież naturalne. Ekstrakt z wanilii to laska wanilii z alkoholem.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kasia · 9 lat temu
    Przepyszny!!!! Właśnie zrobiłam,uwielbiam likiery, a na nadchodzącą zimę i długie wieczory jak znalazł. :-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Emil · 9 lat temu
    Dziś robiłem... Likier wychodzi niemal identyczny z oryginałem. Czekolada zmieszana z kawą troszkę się 'waży' w połączeniu z resztą i ja bym ją troszkę podgrzał do płynnej masy i potem po oziębieniu dodał do reszty. Dzięki temu lepiej się rozpuszcza i nie trzeba przesączać. Polecam jak najbardziej miłośnikom Bayleis :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ola · 9 lat temu
    Likier wyszedł pyszny, ale jest bardzo rzadki. Czy tak ma być ? :)