Smaczny i prosty do przygotowania domowy likier jajeczny. Przygotowuje się go z żółtek, mleka, cukru i białego rumu. Likier jest słodki, rzadki i z delikatną nutą waniliową i pomarańczową.
Składniki:
8 żółtek
250g cukru
1 laska wanilii
400ml mleka
250ml białego rumu (najlepiej ok. 54%)
1 pomarańcza
Sposób przygotowania:
Laskę wanilii przeciąć wzdłuż i delikatnie nożem wyciągnąć nasiona.
Zetrzeć skórkę z pomarańczy na tarce o najmniejszych oczkach. (Potrzebne będą 2 łyżeczki startej skórki).
Mleko, 125g cukru i nasiona wanilii zagotować, od czasu do czasu mieszając.
W międzyczasie utrzeć resztę cukru z żółtkami na parze, na puszystą masę. (Ubijać mikserem na najwyższych obrotach co najmniej 5 minut).
Dalej miksując żółtka, wlewać stopniowo gorące mleko. Dodać skórkę z pomarańczy. Miksować tak długo, aż masa zacznie gęstnieć. Następnie przecedzić przez sitko i pozostawić na 30 minut, aby masa ostygła.
Masę przełożyć do wysokiego naczynia. Miksując mikserem na najwyższych obrotach, wlewać stopniowo rum.
Gotowy likier przełożyć do butelki, zamknąć i wstawić do lodówki. Z podanej porcji wychodzi ok. 700ml likieru.
Źródło: Przepis pochodzi z gazety: „Lisa. Kochen&Backen. 66 hübsche Geschenke aus der Küche“.
Ładowanie komentarza...
The comment will be refreshed after 00:00.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Tom·
3 dni temu
Likier rewelacyjny , jajka w smaku nie wyczuwalne , niebawem kolejny raz zrobię tylko dam trochę mniej cukru , polecam wypróbować 😋😉😁
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Anna·
1 lat temu
Czy zamiast rumu można dać wódkę ?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
1 lat temu
Myślę, że tak.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Kamila·
10 lat temu
Świetny przepis, chętnie go wypróbuje na święta, ale mam pytanie czy zamiast cukru mogę użyć erytrytolu
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
8 lat temu
Myślę, że warto spróbować.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Angelika·
10 lat temu
Witam, mam pytanie na temat przechowywania...czy taki likier gdy zakręce w butelce mogę przechowywać gdzieś w szafce? Czy musi być w lodówce?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
8 lat temu
Musi być w lodówce.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Lucyna·
11 lat temu
No nareszcie coś dla mnie :lol: Jestem wielką fanką domowych alkoholi i robię likiery oraz nalewki dosłownie ze wszystkiego co mi wpadnie w ręce. Wypróbuję na pewno i ten przepis a o efektach zaś poinformuję. pozdrawiam
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
kinga·
13 lat temu
czy zamiast rumu mogę dać spirytus? i w jakiej ilosci?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
8 lat temu
Tak. Wymieszaj najpierw 125ml spirytusu z 125ml wody.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
OSa·
15 lat temu
Nie wątpię, że przepyszny.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Paula·
15 lat temu
taki kremowy, pyszny
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Aniado·
15 lat temu
Pamiętam, że moja Mama robiła taki likier jak byłam jeszcze nastolatką (to było oczywiście zupełnie "niedawno"!). Wykorzystywała do niego spirytus. Może czas aby zrobić współczesną wersję. Przepis zapisuję i muszę wypróbować:) Pzdr Aniado
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
nessarija·
15 lat temu
A ile go można przechowywać w lodówce?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
8 lat temu
U mnie był tydzień w lodówce. Po tygodniu nie było już co przechowywać :p Nie wiem ile maksymalnie można go trzymać, ale myślę, że nawet parę miesięcy w lodówce, tylko najlepiej wstrząsnąć butelką przed rozlaniem.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
mniamusne.blox.pl·
15 lat temu
Koniecznie do wypróbowania! Jestem pewna że jest pyszny :)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Anna·
15 lat temu
Oj, skosztowałabym takiego likierku:)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Majana·
15 lat temu
Jaki wspaniały! :)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
ulla·
15 lat temu
mniam, mniam zaczynam się oblizywać ;)
pyszny pomysł na te ponure dni !
pozdrawiam
u.