Likier jajeczny

17 Komentarzy
Likier jajeczny

Smaczny i prosty do przygotowania domowy likier jajeczny. Przygotowuje się go z żółtek, mleka, cukru i białego rumu. Likier jest słodki, rzadki i z delikatną nutą waniliową i pomarańczową.

Składniki:

  • 8 żółtek
  • 250g cukru
  • 1 laska wanilii
  • 400ml mleka
  • 250ml białego rumu (najlepiej ok. 54%)
  • 1 pomarańcza

Sposób przygotowania:

  1. Laskę wanilii przeciąć wzdłuż i delikatnie nożem wyciągnąć nasiona.
  2. Zetrzeć skórkę z pomarańczy na tarce o najmniejszych oczkach. (Potrzebne będą 2 łyżeczki startej skórki).
  3. Mleko, 125g cukru i nasiona wanilii zagotować, od czasu do czasu mieszając.
  4. W międzyczasie utrzeć resztę cukru z żółtkami na parze, na puszystą masę. (Ubijać mikserem na najwyższych obrotach co najmniej 5 minut).
  5. Dalej miksując żółtka, wlewać stopniowo gorące mleko. Dodać skórkę z pomarańczy. Miksować tak długo, aż masa zacznie gęstnieć. Następnie przecedzić przez sitko i pozostawić na 30 minut, aby masa ostygła.
  6. Masę przełożyć do wysokiego naczynia. Miksując mikserem na najwyższych obrotach, wlewać stopniowo rum.
  7. Gotowy likier przełożyć do butelki, zamknąć i wstawić do lodówki. Z podanej porcji wychodzi ok. 700ml likieru.

Źródło: Przepis pochodzi z gazety: „Lisa. Kochen&Backen. 66 hübsche Geschenke aus der Küche“.

Czas:

Czas przygotowania:
Czas oczekiwania:
Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 700ml

Trudność Trudność: średnie
Koszt Koszt: średni
Likier jajeczny Likier jajeczny Likier jajeczny
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kamila · 9 lat temu
    Świetny przepis, chętnie go wypróbuje na święta, ale mam pytanie czy zamiast cukru mogę użyć erytrytolu
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Angelika · 9 lat temu
    Witam, mam pytanie na temat przechowywania...czy taki likier gdy zakręce w butelce mogę przechowywać gdzieś w szafce? Czy musi być w lodówce?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Lucyna · 10 lat temu
    No nareszcie coś dla mnie :lol: Jestem wielką fanką domowych alkoholi i robię likiery oraz nalewki dosłownie ze wszystkiego co mi wpadnie w ręce. Wypróbuję na pewno i ten przepis a o efektach zaś poinformuję. pozdrawiam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    kinga · 12 lat temu
    czy zamiast rumu mogę dać spirytus? i w jakiej ilosci?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 7 lat temu
      Tak. Wymieszaj najpierw 125ml spirytusu z 125ml wody.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    OSa · 14 lat temu
    Nie wątpię, że przepyszny.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Paula · 14 lat temu
    taki kremowy, pyszny
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Aniado · 14 lat temu
    Pamiętam, że moja Mama robiła taki likier jak byłam jeszcze nastolatką (to było oczywiście zupełnie "niedawno"!). Wykorzystywała do niego spirytus. Może czas aby zrobić współczesną wersję. Przepis zapisuję i muszę wypróbować:) Pzdr Aniado
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    nessarija · 14 lat temu
    A ile go można przechowywać w lodówce?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 7 lat temu
      U mnie był tydzień w lodówce. Po tygodniu nie było już co przechowywać :p Nie wiem ile maksymalnie można go trzymać, ale myślę, że nawet parę miesięcy w lodówce, tylko najlepiej wstrząsnąć butelką przed rozlaniem.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    mniamusne.blox.pl · 14 lat temu
    Koniecznie do wypróbowania! Jestem pewna że jest pyszny :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Anna · 14 lat temu
    Oj, skosztowałabym takiego likierku:)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Majana · 14 lat temu
    Jaki wspaniały! :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    ulla · 14 lat temu
    mniam, mniam zaczynam się oblizywać ;)
    pyszny pomysł na te ponure dni !
    pozdrawiam
    u.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    wiosenka27 · 14 lat temu
    Lubię takie domowe trunki:)