Smaczny i prosty do przygotowania domowy likier jajeczny. Przygotowuje się go z żółtek, mleka, cukru i białego rumu. Likier jest słodki, rzadki i z delikatną nutą waniliową i pomarańczową.
Składniki:
8 żółtek
250g cukru
1 laska wanilii
400ml mleka
250ml białego rumu (najlepiej ok. 54%)
1 pomarańcza
Sposób przygotowania:
Laskę wanilii przeciąć wzdłuż i delikatnie nożem wyciągnąć nasiona.
Zetrzeć skórkę z pomarańczy na tarce o najmniejszych oczkach. (Potrzebne będą 2 łyżeczki startej skórki).
Mleko, 125g cukru i nasiona wanilii zagotować, od czasu do czasu mieszając.
W międzyczasie utrzeć resztę cukru z żółtkami na parze, na puszystą masę. (Ubijać mikserem na najwyższych obrotach co najmniej 5 minut).
Dalej miksując żółtka, wlewać stopniowo gorące mleko. Dodać skórkę z pomarańczy. Miksować tak długo, aż masa zacznie gęstnieć. Następnie przecedzić przez sitko i pozostawić na 30 minut, aby masa ostygła.
Masę przełożyć do wysokiego naczynia. Miksując mikserem na najwyższych obrotach, wlewać stopniowo rum.
Gotowy likier przełożyć do butelki, zamknąć i wstawić do lodówki. Z podanej porcji wychodzi ok. 700ml likieru.
Źródło: Przepis pochodzi z gazety: „Lisa. Kochen&Backen. 66 hübsche Geschenke aus der Küche“.
No nareszcie coś dla mnie :lol: Jestem wielką fanką domowych alkoholi i robię likiery oraz nalewki dosłownie ze wszystkiego co mi wpadnie w ręce. Wypróbuję na pewno i ten przepis a o efektach zaś poinformuję. pozdrawiam
Pamiętam, że moja Mama robiła taki likier jak byłam jeszcze nastolatką (to było oczywiście zupełnie "niedawno"!). Wykorzystywała do niego spirytus. Może czas aby zrobić współczesną wersję. Przepis zapisuję i muszę wypróbować:) Pzdr Aniado
U mnie był tydzień w lodówce. Po tygodniu nie było już co przechowywać :p Nie wiem ile maksymalnie można go trzymać, ale myślę, że nawet parę miesięcy w lodówce, tylko najlepiej wstrząsnąć butelką przed rozlaniem.