Gęsta czekolada do picia w stylu hiszpańskim. Jest słodka, kremowa, a swoją gęstość zawdzięcza dodatkowi skrobi kukurydzianej. Czekolady nie dosładzam, ale można według uznania. Czekoladę można udekorować piankami marshmallows, które również ją osłodzą.
Składniki na ok. 3 porcje:
500ml mleka
100g czekolady gorzkiej
1 płaska łyżka skrobi kukurydzianej (= 10g, w zastępstwie ziemniaczanej)
1/2 łyżeczki cynamonu (opcjonalnie)
mini pianki marshmallows (opcjonalnie)
Sposób przygotowania:
Czekoladę posiekać. Odstawić na bok.
Ok. 5 łyżek mleka wymieszać ze skrobią i cynamonem. Resztę mleka zagotować. Do gotującego się mleka, dodać wymieszaną z mlekiem skrobię, szybko mieszając trzepaczką, aby nie powstały grudki. Chwilkę gotować (co najmniej 1 minutę). Dodać posiekaną czekoladę i wymieszać. Gotować mieszając, aż czekolada się rozpuści, a całość lekko zgęstnieje i będzie kremowe. W razie potrzeby dosłodzić do smaku.
Czekoladę przelać do filiżanek lub szklanek. Można posypać piankami marshmallows.