Rozgrzewająca i aromatyczna czekolada na ciepło z cynamonem, kardamonem i likierem amaretto. Można podawać ją z kleksem bitej śmietany. Czekolada nie musi być koniecznie serwowana na gorąco. Jest pyszna również na zimno. Przygotowując czekoladę dla dzieci należy pominąć likier.
W wersji bezglutenowej proszę upewnić się, że wybrane Amaretto jest bezglutenowe. Można go również pominąć.
Składniki na 2 porcje:
250ml mleka
150ml słodkiej, płynnej śmietany 30- 36%
100g czekolady gorzkiej
1 kora cynamonu (ewentualnie ½ łyżeczki mielonego)
¼ łyżeczki mielonego kardamonu
1 łyżka likieru Amaretto
Dodatkowo:
100g słodkiej śmietany 30- 36%
trochę startej czekolady
Sposób przygotowania:
Czekoladę posiekać. Odstawić na bok.
Do garnka wlać mleko i śmietanę. Dodać korę cynamonu i kardamon. Zagotować. Garnek ściągnąć z pieca i dodać posiekaną czekoladę. Garnek przykryć talerzem. Pozostawić na 2 min., aby całość nabrała aromatu od przypraw, a czekolada się rozpuściła. Po tym czasie dokładnie wymieszać trzepaczką, aby czekolada całkowicie się rozpuściła.
Teraz można czekoladę ponownie podgrzać, jeśli jest taka potrzeba. Do gotowej dodać amaretto.
Śmietanę ubić na sztywno. Czekoladę rozlać do dwóch filiżanek lub szklanek. Na górze zrobić kleksa ze śmietany i posypać startą czekoladą. Podawać od razu.