Zdrowy, czekoladowy krem z ciecierzycy na kanapki, dip do owoców, krem do babeczek, naleśników lub jako deser podany w miseczce z posiekanymi orzechami i świeżymi owocami. Krem z ciecierzycy jest smaczny, wegański, łatwy i szybki do przygotowania. Zamiast sięgać po gotowy krem czekoladowo- orzechowy, lepiej wybrać zdrową alternatywę. Taki krem zaspokoi łaknienie na słodkie ;)
Składniki na ok. 440 g:
1 puszka ciecierzycy (waga po odsączeniu ok. 240 g)
100 g suszonych daktyli bez pestek
30 g kakao
1 łyżka masła orzechowego (100% orzechów w składzie)
2 łyżki syropu klonowego
Sposób przygotowania:
Ciecierzycę wypłukać i odsączyć na sitku.
Daktyle zalać wrzątkiem do przykrycia, przykryć i pozostawić na 15 minut. Następnie odsączyć, ale wodę, w której się moczyły zachować! Pozostawić do ostygnięcia.
Ciecierzycę, daktyle, kakao i masło orzechowe zmiksować blenderem lub w malakserze na gładką masę. Jeśli będzie zbyt gęsta, dolewać stopniowo wodę z daktyli i miksować, aż do uzyskania pożądanej konsystencji. (Dodałam ok. 60 ml). Dosłodzić syropem klonowym do smaku i jeszcze raz zmiksować.
Gotowy krem przełożyć do miseczki, przykryć np. folią spożywczą i przechowywać do 5 dni w lodówce.