Kisiel z owoców leśnych


Domowy kisiel z kawałkami owoców
przygotowany ze świeżych lub mrożonych owoców, to pyszny i prosty deser. Przepis jest uniwersalny – można z niego zrobić kisiel z różnych owoców, takich jak maliny, jagody, jeżyny, czarna i czerwona porzeczka, truskawki czy wiśnie.
Jak zrobić domowy kisiel?
Wystarczą owoce, woda, odrobina cukru i skrobia ziemniaczana. Przygotowanie jest szybkie i bardzo proste. Wystarczy owoce zagotować, dosłodzić do smaku i zagęścić skrobią ziemniaczaną. Warto pamiętać, aby podczas gotowania nie rozgotować owoców i nie mieszać ich zbyt intensywnie – dzięki temu pozostaną w miarę możliwości w całości i nie rozpadną się zbytnio.
Kisiel z owoców leśnych
jest dobrze znany osobom mieszkającym w Niemczech, gdzie występuje pod nazwą Rote Grütze i można go kupić w każdym sklepie. Domowy kisiel ma jednak tę przewagę, że zawiera wyłącznie naturalne składniki oraz niewielką ilość cukru – tylko tyle, aby zrównoważyć kwaśny smak owoców. Co więcej, mrożona mieszanka owoców leśnych jest łatwo dostępna w sklepach, dzięki czemu bez problemu można przygotować domowy kisiel z mrożonych owoców w każdej chwili.
Kisiel domowy
można podawać sam, z kleksem bitej śmietany, sosem waniliowym, do budyniu, lodów waniliowych, ryżu na mleku, gofrów, omletów na słodko, czy jogurtu.
Składniki na ok. 6- 7 porcji:
- 750 g mieszanki owoców leśnych lub innych "czerwonych" świeżych lub mrożonych owoców np. malin, jagód, jeżyn, czarnej i czerwonej porzeczki, truskawek, wiśni
- 500 ml wody
- ½ laski wanilii, opcjonalnie
- 4 łyżki skrobi lub mąki ziemniaczanej (= 55 g)
- 3- 4 łyżki cukru
Sposób przygotowania:
- Świeże owoce umyć i osuszyć. Porzeczki oberwać z szypułek, wiśnie wypestkować, truskawki odszypułkować.
- Owoce przełożyć do garnka. (Mrożonych owoców nie rozmrażać wcześniej).
- Połowę laski wanilii przekroić wzdłuż i za pomocą nożyka wyciągnąć ziarenka. Ziarenka wanilii i cukier dodać do owoców.
- Zalać wodą i zagotować. Od zagotowania, gotować ok. 2 minut na niskiej mocy palnika. (Owoce mrożone powinny się w tym czasie rozmrozić).
- Osobno wymieszać skrobię ziemniaczaną z małą ilością wody. (Dodaję 5 łyżek wody, czyli ok. 70 ml). Dodać do gotujących się owoców, mieszając łyżką. Gotować ok. 1 minuty, delikatnie mieszając łyżką, aż powstanie kisiel. Garnek ściągnąć z pieca.
- Kisiel rozlać do miseczek lub pucharków. Podawać na ciepło lub po schłodzeniu. Można przechować go do dnia następnego w lodówce.
![]() |
Całkowity czas przygotowania: |
|
![]() |
Liczba porcji: |
ok. 6 |
![]() |
Trudność: | łatwa |
![]() |
Koszt: | niski |
