Osobom mieszkającym w Niemczech z pewnością nie jest obcy. Można go kupić w każdym sklepie pod nazwą Rote Grütze. Można przygotować go zarówno ze świeżej, jak i z mrożonej mieszanki owoców. Przy przygotowywaniu kisielu ważne jest, aby owoców nie rozgotować i nie mieszać za dużo, aby pozostały całe i się nie rozpadły.
Składniki na ok. 6 porcji:
750g mieszanki owoców leśnych lub innych „czerwonych” świeżych lub mrożonych (np. maliny, jagody, jeżyny, czarna i czerwona porzeczka, truskawki, wiśnie)
Owoce przełożyć do garnka. (Mrożonych owoców nie rozmrażamy).
Połowę laski wanilii przekroić wzdłuż i za pomocą noża wyciągnąć ziarenka. Ziarenka wanilii i cukier dodać do owoców. Zalać wodą i zagotować. Od zagotowania, gotować na małej mocy palnika ok. 2 min. (Owoce mrożone powinny się w tym czasie rozmrozić).
Osobno wymieszać skrobię ziemniaczaną z małą ilością wody. Dodać do gotujących się owoców. Gotować ok. 1 min, aż powstanie kisiel. Garnek ściągnąć z pieca.
Kisiel można podawać sam, z kleksem bitej śmietany, sosem waniliowym, do budyniu, lodów waniliowych, ryżu na mleku, gofrów, omletów na słodko, czy jogurtu.
Zależy jakich i gdzie. Do takich babeczek z ciasta kruchego jak najbardziej. Na babeczki ucierane, czyli cupcakes nie bardzo bo będzie spływać, chyba że serwować obok babeczki to tak.