Małe, miękkie, czekoladowe kulki z mlecznej czekolady, słodkiej śmietany i małej ilości masła. Trufle obtoczyłam w wiórkach czekoladowym, które można przygotować ścinając boczną ściankę czekolady obieraczką do warzyw. Można je również obtoczyć w kakao lub zmielonych bądź posiekanych migdałach/ orzechach.
Po schłodzeniu masa czekoladowa może okazać się za rzadka, aby formować z niej kulki. W tym przypadku należy ubić masę krótko mikserem do jej zgęstnienia.
Składniki na ok. 20 sztuk:
200g czekolady mlecznej
70g słodkiej, płynnej śmietany 30- 36%
30g masła
1 łyżka rumu, whisky lub likieru pomarańczowego (opcjonalnie)
Dodatkowo:
czekolada mleczna starta na wiórki, posiekane lub zmielone migdały/ orzechy, kakao
Sposób przygotowania:
Czekoladę posiekać. Masło pokroić na małe kawałki. Śmietanę zagotować i od razu ściągnąć z pieca. Dodać posiekaną czekoladę i masło. Odczekać chwilę, aby czekolada zmiękła, a następnie wymieszać trzepaczką, aż czekolada i masło całkowicie się rozpuszczą i powstanie gładka masa. Gdy masa lekko przestygnie wmieszać alkohol. Kolejno wstawić na noc do lodówki lub do czasu, aż masa zastygnie. (Gdyby po nocy masa czekoladowa nadal była za rzadka, aby formować z niej kulki, należy ubić ją krótko mikserem do jej zgęstnienia).
Łyżeczką nabierać masę i formować małe kuleczki ( u mnie o średnicy ok. 3cm) i obtaczać je w wiórkach czekoladowych, posiekanych lub zmielonych migdałach/ orzechach lub w kakao. (Masa bardzo się klei i szybko mięknie. Kulki należy formować w miarę szybko. Ręce regularnie opłukiwać w zimnej wodzie i dobrze je osuszać).
Mamy konkurs na deser więc stwierdziłam że się zgłoszę i jakiś przygotuje. Tu ni stąd ni z owąd pojawiasz się ty z twoimi truflami. Jak wcześniej szukałam to składniki wykraczały poza mój budżet. Tutaj jest akurat i w dodatku wygląda to tak smacznie że muszę tego spróbować😅😍. Powodzenia w dalszych wypiekach😊
A gdzie zdjęcie trufli w środku? ;) Ja bym nie wytrzymała i już bym szybko zjadła jedną! Wyglądają super! I na pewno są bardzo smaczne, muszę wypróbować. Gratuluję bloga, bardzo mi się podoba, świetne przepisy, chętnie korzystam i zdjęcia są piękne! Pozdrawiam :)