Małe, miękkie, czekoladowe kulki z gorzkiej czekolady, słodkiej śmietany i małej ilości masła. Obtoczone są w kakao. Można je również obtaczać w wiórkach czekoladowych, roztopionej czekoladzie lub zmielonych bądź posiekanych migdałach/ orzechach.
Składniki:
200g gorzkiej czekolady
100g słodkiej, płynnej śmietany 30- 36%
30g masła
1 łyżka rumu, whisky lub likieru pomarańczowego (opcjonalnie)
Dodatkowo:
kakao, gorzka czekolada (roztopiona lub starta na wiórki), posiekane lub zmielone migdały/ orzechy
Sposób przygotowania:
Czekoladę posiekać. Masło pokroić na małe kawałki. Śmietanę zagotować i od razu ściągnąć z pieca. Dodać posiekaną czekoladę i masło. Odczekać chwilę, aby czekolada zmiękła, a następnie wymieszać trzepaczką, aż czekolada i masło całkowicie się rozpuszczą i powstanie gładka masa. Gdy masa lekko przestygnie wmieszać alkohol. Kolejno wstawić na noc do lodówki lub do czasu, aż masa zastygnie.
Łyżeczką nabierać masę i formować małe kuleczki ( u mnie o średnicy ok. 3cm) i obtaczać je w kakao, wiórkach czekoladowych, posiekanych lub zmielonych migdałach/ orzechach lub w roztopionej gorzkiej czekoladzie. (Masa bardzo się klei i szybko mięknie. Kulki należy formować w miarę szybko. Uformowaną kulkę najlepiej włożyć do miseczki z kakao i potrząsając miską obtoczyć ją w kakao. Ręce regularnie opłukiwać w zimnej wodzie i dobrze je osuszać. Jeśli kulki mają być obtoczone w roztopionej czekoladzie należy je po uformowaniu ponownie schłodzić).
Jak rozpuszcze czekoladę dodaję pokruszone herbatniki i orzechy rodzynek do sierodka wszystko sie trzyma fajnie się robi kulki polewam czekoladąi posypuję są rewelacyjne polecam
Dramat i tragedia. Twórca przepisu powinien mi oddac pieniądze za zmarnowane produkty. Jak ktoś się nie zna na tworzeniu przepisow to nie powinien tego po prostu robić
Zrobiłem według przepisu i wytrąca się masło. (dodałem prawdziwe).Zagęściłem jeszcze posiekaną czekoladą, bo tego nie dało by się ulepić.Z 5 razy robiłem te trufle i zasadniczo wychodzą jak dla mnie lepiej bez tego masła.
Masa jest miękka, dlatego powinna być dobrze słodzona. Formuj szybko kulki, aby masa się od nich nie nagrzewała. Nie muszą być idealne kulki ;) . Ręce mocz często w zimnej wodzie. Trufle mają być miękkie. W końcu to trufle, a nie twarde czekoladki ;)