Babeczki motylki

5 Komentarzy

babeczki motylki

Urocze babeczki dziecięce w kształcie motylków są moją kolejną propozycją na tegoroczny Dzień Dziecka. Babeczki są łatwe do przygotowania. Możecie skorzystać z poniższego przepisu lub upiec swoje ulubione babeczki lub muffinki i zrobić do nich ulubiony krem.

Składniki:
Ciasto:

  • 240g mąki pszennej
  • 150g masła lub margaryny
  • 120g twarogu z wiaderka, twarogu, serka kremowego typu Philadelphia lub Quark
  • 120g cukru
  • 3 jajka
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej

Krem:

  • 120g serka mascarpone
  • 200g słodkiej śmietany 30- 36%
  • 1 łyżka cukru pudru

Dodatkowo:

  • ok. 100g czekolady lub kuwertury białej
  • posypka cukrowa np. różowa, błyszcząca

Sposób przygotowania:

  1. Miękkie masło i cukier utrzeć mikserem na puszystą masę. Dalej miksując na najwyższych obrotach dodać ser. Następnie dodawać po jednym jajku.
  2. Osobno wymieszać mąkę z solą, proszkiem do pieczenia i sodą.
  3. Zmniejszyć obroty miksera i dodać wymieszaną mąkę. Mieszać krótko, tylko do połączenia się składników.
  4. Formę na muffinki wyłożyć papilotkami. Ciasto wyłożyć do formy. (Wyszło mi 16 babeczek. Podczas pieczenia pierwszych dwunastu babeczek, resztę ciasta można trzymać na blacie).
  5. Piec w nagrzanym piekarniku około 20- 25 min. w temperaturze 180°C. Babeczki po upieczeniu pozostawić krótko w formie, kolejno wyłożyć na kratkę i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
  6. Z każdej babeczki ściąć górę i przeciąć ją na pół. (W ten sposób otrzymamy skrzydełka).

2

  1. Białą czekoladę posiekać i roztopić w kąpieli wodnej. Przy pomocy pędzelka posmarować czekoladą wszystkie skrzydełka i posypać cukrową posypką. Pozostawić do zastygnięcia czekolady.
  2. Przygotować krem. Zimną śmietanę i zimny serek mascarpone przełożyć do miski i zmiksować razem na sztywną, puszystą masę. Pod koniec ubijania dodać cukier puder. Krem przełożyć do szprycy lub rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką i udekorować babeczki. (Chcąc zrobić dekorację jak na zdjęciach, należy wyciskać krem od środka babeczki na zewnątrz robiąc spiralę).

3

  1. Skrzydełka ułożyć na kremie.
  2. Babeczki przechowywać w lodówce.

Smacznego.

zegarek

Czas przygotowania:

około 1godz.
zegarek3

Całkowity czas pieczenia:

około 50 min.
porcje

Liczba sztuk:

ok. 16
trudnosc Trudność: łatwe
koszt Koszt: średni

Babeczki motylki

Babeczki motylki

Babeczki motylki

Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    monika · 4 lat temu
    świetne :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Anna · 9 lat temu
    Witam,
    dziękuję za fajny pomysł na dekorację.
    Moje motylki udekorowałam inną posypką, ale wyglądały równie zachęcająco do zjedzenia. Smaczne babeczki wychodzą z tego przepisu - polecam.Pozdrawiam Autorkę :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Asia · 10 lat temu
    Jaki jest koszt za produkty kupione na babeczki?
    :oops:
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Katarzyna · 10 lat temu
    cudnie wyglądają :)