Kisiel z owoców leśnych

6 Komentarzy
Domowy kisiel z owoców leśnych

Domowy kisiel z kawałkami owoców

przygotowany ze świeżych lub mrożonych owoców, to pyszny i prosty deser. Przepis jest uniwersalny – można z niego zrobić kisiel z różnych owoców, takich jak maliny, jagody, jeżyny, czarna i czerwona porzeczka, truskawki czy wiśnie.

Jak zrobić domowy kisiel?

Wystarczą owoce, woda, odrobina cukru i skrobia ziemniaczana. Przygotowanie jest szybkie i bardzo proste. Wystarczy owoce zagotować, dosłodzić do smaku i zagęścić skrobią ziemniaczaną. Warto pamiętać, aby podczas gotowania nie rozgotować owoców i nie mieszać ich zbyt intensywnie – dzięki temu pozostaną w miarę możliwości w całości i nie rozpadną się zbytnio.

Kisiel z owoców leśnych

jest dobrze znany osobom mieszkającym w Niemczech, gdzie występuje pod nazwą Rote Grütze i można go kupić w każdym sklepie. Domowy kisiel ma jednak tę przewagę, że zawiera wyłącznie naturalne składniki oraz niewielką ilość cukru – tylko tyle, aby zrównoważyć kwaśny smak owoców. Co więcej, mrożona mieszanka owoców leśnych jest łatwo dostępna w sklepach, dzięki czemu bez problemu można przygotować domowy kisiel z mrożonych owoców w każdej chwili.

Kisiel domowy

można podawać sam, z kleksem bitej śmietany, sosem waniliowym, do budyniu, lodów waniliowych, ryżu na mleku, gofrów, omletów na słodko, czy jogurtu.

Składniki na ok. 6- 7 porcji:

  • 750 g mieszanki owoców leśnych lub innych "czerwonych" świeżych lub mrożonych owoców np. malin, jagód, jeżyn, czarnej i czerwonej porzeczki, truskawek, wiśni
  • 500 ml wody
  • ½ laski wanilii, opcjonalnie
  • 4 łyżki skrobi lub mąki ziemniaczanej (= 55 g)
  • 3- 4 łyżki cukru

Sposób przygotowania:

  1. Świeże owoce umyć i osuszyć. Porzeczki oberwać z szypułek, wiśnie wypestkować, truskawki odszypułkować.
  2. Owoce przełożyć do garnka. (Mrożonych owoców nie rozmrażać wcześniej).
  3. Połowę laski wanilii przekroić wzdłuż i za pomocą nożyka wyciągnąć ziarenka. Ziarenka wanilii i cukier dodać do owoców.

2

  1. Zalać wodą i zagotować. Od zagotowania, gotować ok. 2 minut na niskiej mocy palnika. (Owoce mrożone powinny się w tym czasie rozmrozić).

3

  1. Osobno wymieszać skrobię ziemniaczaną z małą ilością wody. (Dodaję 5 łyżek wody, czyli ok. 70 ml). Dodać do gotujących się owoców, mieszając łyżką. Gotować ok. 1 minuty, delikatnie mieszając łyżką, aż powstanie kisiel. Garnek ściągnąć z pieca.

4

  1. Kisiel rozlać do miseczek lub pucharków. Podawać na ciepło lub po schłodzeniu. Można przechować go do dnia następnego w lodówce.
Czas

Całkowity czas przygotowania:

Ilość porcji

Liczba porcji:

ok. 6

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: niski
Domowy kisiel z owoców leśnych
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Maria · 6 lat temu
    Czy można ten kisiel dodać do babeczek?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 6 lat temu
      Zależy jakich i gdzie. Do takich babeczek z ciasta kruchego jak najbardziej. Na babeczki ucierane, czyli cupcakes nie bardzo bo będzie spływać, chyba że serwować obok babeczki to tak.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Gosia · 11 lat temu
    Jak dlugo mozna przechowywac tak przyzadzony kisiel ?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Martunia · 11 lat temu
    cudnie wyglada :) a moze byc corn flour?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 8 lat temu
      Tak. To skrobia kukurydziana. Można ją stosować zamiennie ze skrobią ziemniaczaną.