Bûche de Noël

19 Komentarzy

Bûche de Noël

Dosłownie "bożonarodzeniowe polano". Bûche de Noël to popularna, francuska rolada świąteczna przypominająca pień drzewa. Jest to biszkoptowa rolada przełożona czekoladowym kremem. Najczęściej jest to krem maślany, ale ja wolałam, żeby rolada wyszła delikatniejsza i zdecydowałam się na serek mascarpone.

W brew pozorom rolada nie jest trudna do przygotowania. Roladę robi się dość szybko, listki też, jedynie grzybkom należy poświęcić więcej czasu. Jeśli komuś zależy na czasie może z nich zrezygnować, albo zrobić grzybki z gotowej masy marcepanowej. Zachęcam do spróbowania, bo rolada robi naprawdę wrażenie.

Składniki:
Ciasto biszkoptowe:

  • 3 jajka
  • 70g cukru
  • 50g mąki pszennej
  • 30g mąki ziemniaczanej
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia

Krem czekoladowy:

  • 250g serka mascarpone
  • 100g czekolady gorzkiej

Polewa czekoladowa:

  • 100g margaryny
  • 120g cukru pudru
  • 50g kakao
  • 2 łyżki mleka

Dodatkowo:

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować ciasto biszkoptowe. Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Dalej ubijając dodać stopniowo cukier. Na końcu dodać po jednym żółtku.
  2. Osobno wymieszać obie mąki z proszkiem do pieczenia. Przesiać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać.  (Dodając mąkę można dalej miksować mikserem, ale na najmniejszych obrotach. Miksować chwilę, tylko do połączenia składników).
  3. Gotowe ciasto przełożyć na dużą blachę z piekarnika, wyłożoną papierem do pieczenia.
  4. Piec w nagrzanym piekarniku około 12 min. w temperaturze 200°C.
  5. Od razu po upieczeniu, gorący biszkopt, przełożyć na ściereczkę posypaną cukrem. Ściągnąć papier do pieczenia i razem ze ścierką zwinąć w roladę. Pozostawić do ostygnięcia.
  6. Przygotować krem. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. Pozostawić do ostygnięcia. (Czekolada ma być zimna, ale jeszcze płynna). Serek mascarpone zmiksować. Dalej miksując dodawać stopniowo płynną czekoladę.
  7. Ostudzone ciasto rozwinąć, posmarować kremem czekoladowym i ściśle zwinąć w roladę. (Pozostały cukier na roladzie można delikatnie ściągnąć ręką lub pędzelkiem).
  8. Roladę wstawić do lodówki na czas przygotowania polewy.
  9. Przygotować polewę czekoladową. Margarynę roztopić. Do roztopionego tłuszczu dodać kakao, cukier puder i mleko. Dobrze wymieszać i nie gotować.  
  10. Roladę polać od razu polewą. (Niewykorzystaną polewę odstawić na bok).

2

  1. Grzebieniem do dekorowania, widelcem lub końcem noża zrobić paski na roladzie.
  2. Ostrym nożem odciąć nierówny początek i koniec rolady.
  3. Następnie odciąć kawałek rolady, tnąc po ukosie i przyłożyć go do boku rolady, tworząc odciętą gałąź. W ten sam sposób zrobić drugą gałąź, odcinając kawałek tym razem od tylu rolady.
  4. Niewykorzystaną polewą można wypełnić powstałe ewentualnie luki w złączeniu. (Gdyby polewa zgęstniała, można ją ponownie lekko podgrzać).
  5. Gotową roladę wstawić do lodówki, aż polewa zastygnie.
  6. Udekorować według uznania np. listkami czekoladowymi i bezowymi grzybkami.

Smacznego.

Uwaga: Kroić ostrym nożem. Jeśli polewa będzie mocno przyklejać się do noża, nóż zanurzyć w gorącej wodzie.

Bûche de Noël

Bûche de Noël

Bûche de Noël

Bûche de Noël

Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Mariola · 5 lat temu
    Jaka wielkość formy?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Wiolonczela · 3 lat temu
      Nie znalazłam odpowiedzi na to pytanie niestety. Ja zrobiłam na dużej blaszce z normalnej wielkości piekarnika. Z 3 jajek wyszło trochę cienkie. Do takiej blachy musiałabym nieco zwiększyć ilość produktów (tzn. Dodać jedno jajko i z łyżeczkę mąki). Robiąc na mniejszej blaszce nie wyszłoby takie duże jak na fotce z przepisu. Poza tym w trakcie przygotowywania składników na krem stwierdziłam, że wyjdzie jej garstka, dlatego od razu zwiększyłam proporcje o 150g serka więcej i kilka kostek czekolady. Wyszedł idealnie. Polewa z przepisu bardzo słodka, dla mnie za bardzo i wyszło jej za dużo. Ja robię inne grzybki, więc wykorzystałam ją do nich. A na koniec dodam, że dla mnie biszkopt wymaga jednak delikatnego nasączenia, więc następnym razem to zrobię. Jest za suche. Pewnie do jutra trochę zmięknie w lodówce, ale nie wiem czy doczeka, bo dzieci już połowę zjadły. :D
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Czarek · 8 lat temu
    Joanno, na ile osób mniej więcej jest to ciasto. Planuję przygotować je jako tort i nie wiem, czy nie powinienem zrobić z dwóch porcji.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ania · 9 lat temu
    Nie wiem jak smakuje to ciasto, ale zdjęcia są przepiękne.
    Pozdrawiam,
    Ania
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Katarzyna · 10 lat temu
    Zrobilam dzisiaj na próbę i wyszła świetna, sama zjadlam polowe :) jutro biorę sie za grzybki a w środę jeszcze raz za rolade.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Edyta · 11 lat temu
    Dziękuje za odpowiedź. Cisto wyszło wyśmienicie. Dzisiaj robię kolejny raz.
    Wtedy nie dało rady odpisać na komentarz bo chyba było przeciążenie sieci przed świętami
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Edyta · 11 lat temu
    Bardzo proszę o pomoc w interpretacji rozłożyć na ściereczkę posypaną cukrem? Jakim cukrem (zwykły czy puder?) i czy jest on uwzględniony w przepisie? Jeśli tak to gdzie? i w jakim celu tak się robi? :) I ścierka taka domowa bawełniana?
    Przepraszam za dużą ilość pytań.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 8 lat temu
      Tak, ściereczka taka zwykła bawełniana. Należy posypać ją zwykłym cukrem (nie jest uwzględniony w składnikach). Sypiesz cukru na oko tak, aby cała ściereczka była pokryta cukrem. Zapobiega, to przyklejeniu się ciepłego ciasta do ściereczki.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    bączkowa · 11 lat temu
    [b]upiekłam tę ciasto na wigilię klasową dziecka i wszyscy się rzucili i w dodatku te pyszne ciasto się skończyło :lol: ;-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Sylwia · 11 lat temu
    Proszę o poradę, robię już któryś raz krem mascarpone z nutellą i ciągle zwarzone. Czy ja zadugo to ubijam?
    Zimne mascarpone rozbijam robotem i dodaję po lyżce nutelli nadal ubijając i po jakiejś chwili wszystko się warzy!
    Jak mam to prawidowo zrobić.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 8 lat temu
      Mascarpone zmiksuj krótko. Dosłownie chwila wystarczy. Po dodaniu nutelli również chwilę, tylko do momentu połączenia się składników. Mascarpone nie lubi długiego miksowania. Możesz również mascarpone i nutellę włożyć razem do miski i zmiksować do połączenia.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Magda C. · 11 lat temu
    Cudowna rolada! Prezentuje się znakomicie, idealna na Świąteczny stół :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    marltop · 11 lat temu
    Wlaśnie dziś wykonaam ów roladę. Rolada dla smakoszy malo sodkich ciast. U mnie trzeba bylo jednak dodać cukru pudru do masy bo calość byla zbyt gorzka (czekolada 74%). Następnym razem zastosuję czekoladę mleczną.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ewa Capri · 11 lat temu
    u nas to ciacho nazywa się "Gałąź wigilijna" i potwierdzam, jest pyszna !
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    gin · 11 lat temu
    Łał, wygląda po prostu niesamowicie... Podziwiam :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    krzywakromeczka.blog · 11 lat temu
    Mistrzostwo swiata !
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    margoja · 11 lat temu
    Prześliczna!!!
    Szkoda,że nie napisałaś jak te grzybki zrobić:) Robią wrażenie:)
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 8 lat temu
      Napisałam :) W składnikach podałam jako link "bezowe grzyby" i "czekoladowe liście" Wystarczy kliknąć tylko na tę nazwę i przekieruje Cię do przepisu ;)