Babeczki buraczane

15 Komentarzy

babeczki buraczane

Mocno czekoladowe babeczki z dodatkiem buraków i dwukolorowym, czekoladowo- serowym kremem.

Przy przygotowywaniu tych babeczek skorzystałam z przepisu, który niedawno pojawił się na stronie na Czekoladowe ciasto z burakami.

Składniki:

Ciasto:

  • 140g mąki pszennej (lub w wersji bezglutenowej: uniwersalnej mąki bezglutenowej)
  • 190g ugotowanych i obranych buraków
  • 150ml oleju np. rzepakowego
  • 3 jajka (rozmiar M)
  • 1,5 płaskich łyżeczek proszku do pieczenia
  • 50g kakao
  • 150g cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • szczypta soli

Krem:

  • 200g serka kremowego typu Philadelphia
  • 200g masła
  • 30g cukru pudru
  • 100g białej czekolady
  • 100g gorzkiej czekolady

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować ciasto. Ugotowane i obrane buraki pokroić na mniejsze kawałki i razem z olejem zmiksować dokładnie blenderem na gładką masę.
  2. W osobnej misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, kakao, cukier, cukier waniliowy i szczyptę soli. Odstawić na bok.
  3. Do masy buraczanej dodawać stopniowo po jednym jajku, miksując mikserem na najwyższych obrotach. Zmniejszyć obroty miksera i dodać w 2 porcjach suche składniki z miski. Miksować krótko, tylko do połączenia się składników.
  4. Formę na muffinki wyłożyć papilotkami. Ciasto wyłożyć do formy.
  5. Piec w nagrzanym piekarniku około 25 min. w temperaturze 180°C. Pozostawić do ostygnięcia.

2

  1. Przygotować krem. Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę. Dalej miksując dodać stopniowo serek. Masę podzielić na pół.
  2. Czekolady posiekać drobno i oddzielnie roztopić w kąpieli wodnej.
  3. Chłodną czekoladę gorzką wymieszać z połową kremu, a chłodną białą czekoladę z drugą połową kremu.
  4. Biały i ciemny krem przełożyć do dwóch jednorazowych rękawów cukierniczych (lub ułożyć na dwóch kawałkach folii spożywczej i zwinąć je w rulon).

Krem w jednorazowych rękawach cukierniczych:

3Krem w folii spożywczej:

4

  1. W rękawach cukierniczych odciąć końcówki (niedużo tak, aby dwie końcówki zmieściły się do jednej tylki).
  2. Kremy w rękawach (lub folii) włożyć do rękawa cukierniczego z tylką np. w kształcie gwiazdki.

5

  1. Na ostudzone babeczki wyciskać krem, robiąc ruchy okrężne.
  2. Babeczki przechowywać w lodówce.

Smacznego.

zegarek

Czas przygotowania:

ok. 1 godz.
zegarek3

Czas pieczenia:

około 25 min.
porcje

Liczba sztuk:

ok. 12
trudnosc Trudność: średnie
koszt Koszt: wysoki

babeczki buraczane

babeczki buraczane

babeczki buraczane

Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ewelina · 1 lat temu
    Najlepsze babeczki jakie jadłam !! Fenomenalne i wilgotne delikatnie w środku!! Przepis jest mistrzowski gratuluje twórcy! 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    mg · 3 lat temu
    cxy mozna pominac kakao? zalezy mi na czerwonym kolorze. uzupelnic maka?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 3 lat temu
      Muszę kiedyś spróbować. Chyba, że ktoś inny to przetestuje. Może Ty? ;) Też mnie to ciekawi. Dałabym więcej mąki lub mąki ze skrobią pomieszaną.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Agnieszka · 3 lat temu
    Mam problem bo babeczki mi kiepsko rosną. I sa zbite.co mogłam źle zrobić???
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Karolina · 3 lat temu
    Babeczki mistrzostwo świata ! Co prawda zrobiłam bez kremu ale w smaku są przepyszne 🧡
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    gr · 5 lat temu
    czy jest gdzies opcja wydrukowania przepisu?? dziekuje
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 5 lat temu
      Tak. U góry każdego przepisu dla użytkowników zalogowanych ;)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Anna · 7 lat temu
    Pomysły bardzo fajny. Uwielbiam buraki. Niestety pierwsza partia wyszła oklapnieta - myślę że za malo mąki dodane. W piekarniku siedzi druga partia zobaczymy jak wyjdą. Dla mnie też za dużo cukru. Następnym razem dodam połowę mniej.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Staska · 10 lat temu
    Z ciastem buraczanym nosiłam się już od pewnego czasu i dziś w końcu powstały babeczki :) Przepis na ciasno świetny, babeczki wychodzą idealnie wilgotne, uwielbiam takie ciasto. Zastanawiam się nad użyciem miodu zamiast cukru waniliowego, żeby nadać im specyficzny aromat. Może następnym razem wypróbuję. Niestety z kremem muszę poczekać, bo dziecko moje nie toleruje mleka krowiego, dlatego użyłam lukru plastycznego do dekoracji. I też wyszły nieźle.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ania · 11 lat temu
    witam czy muffinki po upieczeniu i wystudzeniu, bez kremu można mrozić, jak się potem je odmraża dziękuje za odp.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 8 lat temu
      Można. Zamrożone wyciągnij na blat i pozostaw do odmrożenia.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Magda C. · 11 lat temu
    Cudownie babeczki! Z buraczkami jeszcze nigdy nie robiłam, muszę spróbować :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ooomnomnomnom · 11 lat temu
    śliczne :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Martyna Dydyk · 11 lat temu
    Nie jestem przekonana co do połączenia buraków z czekoladą. Ale babeczki wyglądają ślicznie :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    gin · 11 lat temu
    Sprytny sposób z tym kremem :)