Przygotować ciasto. Ugotowane i obrane buraki pokroić na mniejsze kawałki i razem z olejem zmiksować dokładnie blenderem na gładką masę.
W osobnej misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, kakao, cukier, cukier waniliowy i szczyptę soli. Odstawić na bok.
Do masy buraczanej dodawać stopniowo po jednym jajku, miksując mikserem na najwyższych obrotach. Zmniejszyć obroty miksera i dodać w 2 porcjach suche składniki z miski. Miksować krótko, tylko do połączenia się składników.
Formę na muffinki wyłożyć papilotkami. Ciasto wyłożyć do formy.
Piec w nagrzanym piekarniku około 25 min. w temperaturze 180°C. Pozostawić do ostygnięcia.
Przygotować krem. Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę. Dalej miksując dodać stopniowo serek. Masę podzielić na pół.
Czekolady posiekać drobno i oddzielnie roztopić w kąpieli wodnej.
Chłodną czekoladę gorzką wymieszać z połową kremu, a chłodną białą czekoladę z drugą połową kremu.
Biały i ciemny krem przełożyć do dwóch jednorazowych rękawów cukierniczych (lub ułożyć na dwóch kawałkach folii spożywczej i zwinąć je w rulon).
Krem w jednorazowych rękawach cukierniczych:
Krem w folii spożywczej:
W rękawach cukierniczych odciąć końcówki (niedużo tak, aby dwie końcówki zmieściły się do jednej tylki).
Kremy w rękawach (lub folii) włożyć do rękawa cukierniczego z tylką np. w kształcie gwiazdki.
Na ostudzone babeczki wyciskać krem, robiąc ruchy okrężne.
Ładowanie komentarza...
The comment will be refreshed after 00:00.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Ewelina·
3 lat temu
Najlepsze babeczki jakie jadłam !! Fenomenalne i wilgotne delikatnie w środku!! Przepis jest mistrzowski gratuluje twórcy!
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
mg·
4 lat temu
cxy mozna pominac kakao? zalezy mi na czerwonym kolorze. uzupelnic maka?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
4 lat temu
Muszę kiedyś spróbować. Chyba, że ktoś inny to przetestuje. Może Ty? ;) Też mnie to ciekawi. Dałabym więcej mąki lub mąki ze skrobią pomieszaną.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Agnieszka ·
4 lat temu
Mam problem bo babeczki mi kiepsko rosną. I sa zbite.co mogłam źle zrobić???
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Karolina ·
4 lat temu
Babeczki mistrzostwo świata ! Co prawda zrobiłam bez kremu ale w smaku są przepyszne 🧡
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
gr·
6 lat temu
czy jest gdzies opcja wydrukowania przepisu?? dziekuje
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
6 lat temu
Tak. U góry każdego przepisu dla użytkowników zalogowanych ;)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Anna·
9 lat temu
Pomysły bardzo fajny. Uwielbiam buraki. Niestety pierwsza partia wyszła oklapnieta - myślę że za malo mąki dodane. W piekarniku siedzi druga partia zobaczymy jak wyjdą. Dla mnie też za dużo cukru. Następnym razem dodam połowę mniej.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Staska·
11 lat temu
Z ciastem buraczanym nosiłam się już od pewnego czasu i dziś w końcu powstały babeczki :) Przepis na ciasno świetny, babeczki wychodzą idealnie wilgotne, uwielbiam takie ciasto. Zastanawiam się nad użyciem miodu zamiast cukru waniliowego, żeby nadać im specyficzny aromat. Może następnym razem wypróbuję. Niestety z kremem muszę poczekać, bo dziecko moje nie toleruje mleka krowiego, dlatego użyłam lukru plastycznego do dekoracji. I też wyszły nieźle.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Ania·
12 lat temu
witam czy muffinki po upieczeniu i wystudzeniu, bez kremu można mrozić, jak się potem je odmraża dziękuje za odp.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
9 lat temu
Można. Zamrożone wyciągnij na blat i pozostaw do odmrożenia.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Magda C.·
12 lat temu
Cudownie babeczki! Z buraczkami jeszcze nigdy nie robiłam, muszę spróbować :)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Ooomnomnomnom·
12 lat temu
śliczne :)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Martyna Dydyk·
12 lat temu
Nie jestem przekonana co do połączenia buraków z czekoladą. Ale babeczki wyglądają ślicznie :)