Babeczki śliwkowe

6 Komentarzy

Babeczki śliwkowe

Proste babeczki z kawałkami śliwek udekorowane kremem ze śliwek i serka mascarpone.

Składniki:
Ciasto:

  • 2 jajka
  • 130g cukru
  • 50ml jogurtu naturalnego
  • 100ml oleju
  • 200g mąki pszennej + 1 łyżka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 200g śliwek (ok. 6 sztuk)

Krem:

  • 350g śliwek
  • 2 łyżki cukru
  • 100ml soku jabłkowego
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • 30g skrobi ziemniaczanej
  • 3 łyżki wody
  • 100g masła
  • 250g serka mascarpone

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować ciasto. Śliwki umyć, osuszyć, przekroić na pół i wypestkować. Kolejno pokroić je w małą kostkę i odstawić na bok.

1

  1. Jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dalej miksując dodać stopniowo olej z jogurtem. Zmniejszyć obroty miksera i dodać stopniowo mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, miksując krótko, tylko do połączenia się składników. Na końcu wmieszać delikatnie szpatułką śliwki wymieszane z łyżką mąki.
  2. Formę na muffinki wyłożyć papilotkami. Ciasto wyłożyć do formy.

2

  1. Piec w nagrzanym piekarniku około 25 min. w temperaturze 180°C. Pozostawić do ostygnięcia.

3

  1. Przygotować krem. Śliwki umyć, osuszyć, przekroić na pół i wypestkować. Śliwki przełożyć do garnka. Dodać cukier, sok jabłkowy i cynamon. Zagotować. Gotować na małym ogniu przez ok. 7- 10 min., aż śliwki będą miękkie. Ściągnąć garnek z pieca, całość zmiksować blenderem na mus i następnie przetrzeć przez sitko. Odmierzyć 250ml musu.
  2. Skrobię ziemniaczaną wymieszać z wodą. Mus zagotować. Do gotującego się musu dodać skrobię z wodą, ciągle mieszając i ugotować gęsty kisiel. Kisiel ściągnąć z pieca i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
  3. Miękkie masło utrzeć mikserem na puszystą masę. Dalej miksując dodawać po łyżce kisielu. Odstawić na bok.

4

  1. Serek mascarpone zmiksować przez chwilę (nie za długo, aby serek się nie zwarzył) i dalej miksując dodawać po łyżce kisielu śliwkowego. (Miksować tylko do połączenia się składników).
  2. Masę przełożyć do rękawa cukierniczego lub szprycy z końcówką w kształcie gwiazdki i udekorować babeczki. (Chcąc zrobić dekorację jak na zdjęciach, należy wyciskać krem od środka babeczki na zewnątrz robiąc spiralę).

Smacznego.

zegarek

Czas przygotowania:

ponad 1 godz.
zegarek3

Czas pieczenia:

około 25 min.
porcje

Liczba sztuk:

ok. 12
trudnosc Trudność: średnie
koszt Koszt: średni

Babeczki śliwkowe

Babeczki śliwkowe

Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Sisi · 3 lat temu
    Pierwszy raz upiekłam te babeczki w tym roku i wszyscy się w nich zakochali, nawet bez kremu. Łatwy, szybki i przyjemny przepis.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Karolina · 10 lat temu
    Zrobiłam właśnie, tylko zamiast śliwek dodałam kawałki czekolady i wyszły pyyszne! Musiałam tylko piec trochę dłużej niż 25min, coś około 30min.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    zosia · 11 lat temu
    Ten syrop owocowy to można też zmiksować z owocami, albo świeżymi albo zmiksowanymi
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    gosia · 11 lat temu
    Ja zrobilam dla gości do takiego pochrupania, a okazało się że były daniem dnia:-)Trochę zmodyfikowalam i polalam na wierzch gęstym syropem owocowym. Pychotka
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    aneta · 11 lat temu
    superoskie babeczki :-) zrobię na niedzielną popołudniową kawę :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Sylwia · 11 lat temu
    o matko jakie fantakurnastyczne , dziś je robię :)