Crème brûlée
Crème brûlée to wspaniały deser, znany i uwielbiany na całym świecie. Jajeczno- śmietankowy, aksamitny krem pokryty jest cienką, słodką warstwą skarmelizowanego cukru. Karmel tworzy skorupkę, przez którą należy przebić się łyżeczką, aby dostać się do kremu. Pyszny, a do tego jakże prosty w przygotowaniu.
Przy przygotowywaniu kremu ważną rolę odgrywają foremki. Nie powinny być one za duże (oryginalne foremki, takie jak na zdjęciach, mają średnicę 13cm) i nie za głębokie, najlepiej do 3cm wysokości. Jeśli macie ramekiny (kokilki) to one również się sprawdzą, tylko najlepiej nalewać krem do 2,5- 3cm ich wysokości. W za dużej lub za głębokiej foremce krem nie zetnie się równomiernie. Będzie dobry z brzegu, a w środku za płynny. Będzie potrzebował dłuższego czasu pieczenia lub zwiększonej temperatury, przy której krem może bulgotać (a nie powinien).
Składniki:
- 400ml słodkiej, płynnej śmietany 30- 36%
- 100ml mleka
- 1 laska wanilii
- 4 żółtka
- 50g cukru
Dodatkowo:
- brązowy cukier do skarmelizowania (ok. 7 kopiatych łyżeczek)
Sposób przygotowania:
- Piekarnik rozgrzać do 150°C.
- 6- 7 foremek do Crème brûlée (w zastępstwie ramekiny) włożyć do żaroodpornego naczynia.
- Żółtka i cukier wymieszać w misce trzepaczką. (Tylko wymieszać. Nie ubijać).
- Laskę wanilii przeciąć wzdłuż i za pomocą noża wyciągnąć ziarenka. Ziarenka przełożyć do garnka. Dodać śmietanę i mleko. Całość lekko podgrzać. Podgrzany płyn wlać powoli do żółtek z cukrem i wymieszać trzepaczką, aż cukier się rozpuści. (Śmietanę z mlekiem podgrzewa się po to, aby cukier łatwiej się rozpuścił).
- Masę przelać przez sitko, a następnie rozlać do foremek.
- Wodę zagotować w czajniku. Wrzątek wlać do żaroodpornej formy do połowy wysokości kremu. (Uważać, aby wrzątek nie dostał się do foremek z kremem).
- Piec ok. 45min., aż wierzch się zetnie. (Nie powinien się zarumienić).
- Foremki wyciągnąć z wody i pozostawić w temperaturze pokojowej do ostygnięcia. Kolejno wstawić do lodówki na co najmniej 3- 4 godz., a najlepiej na noc.
- Każdą porcję posypać 1 kopiatą łyżeczką brązowego cukru. Cukier skarmelizować przy pomocy specjalnego palnika (najlepsza opcja) lub włożyć na chwilę, na najwyższą szynę do piekarnika ustawionego na funkcję grill.
- Podawać od razu po przygotowaniu. (Po pewnym czasie karmel zmięknie).
Smacznego.
Czas przygotowania: |
około 10 min. | |
Czas pieczenia: |
około 45 min. | |
Czas oczekiwania: |
ok. 4 godz. lub dłużej | |
Liczba porcji: |
6- 7 | |
Trudność: | łatwe | |
Koszt: | niski |