Walentynkowe babeczki przygotowane z mocno czekoladowego, dość ciężkiego, soczystego ciasta pieczonego na ciemnym piwie Guinness. Babeczki udekorowane są czekoladowym kremem i domowymi, czekoladowymi serduszkami.
Składniki:
Ciasto czekoladowe:
125ml ciemnego piwa Guinness (w zastępstwie innego, ciemnego piwa)
Przygotować krem czekoladowy. Czekoladę posiekać drobno. Przełożyć do miseczki. Śmietanę zagotować i od razu ściągnąć z pieca. Śmietaną zalać posiekaną czekoladę. Odczekać chwilę, aby czekolada zmiękła, a następnie wymieszać, aż czekolada całkowicie się rozpuści. (Gdyby masa nie była gładka, można ją zmiksować chwilę blenderem, ale nie ubijać). Pozostawić do ostygnięcia. Następnie przykryć i wstawić do lodówki na parę godzin (co najmniej 4), a najlepiej na noc.
Przygotować ciasto czekoladowe. Piwo wlać do garnka. Dodać masło i podgrzewać, mieszając, aż masło się rozpuści. Garnek ściągnąć z pieca. Dodać cukier i kakao. Wymieszać trzepaczką i pozostawić do ostygnięcia.
Osobno ubić śmietanę, jajko i cukier waniliowy. Dodać do garnka z piwem i wymieszać trzepaczką.
Mąkę wymieszać z sodą. Przesiać do garnka z piwem i wymieszać trzepaczką, tylko do momentu połączenia się składników.
Ciasto przełożyć do formy na muffinki, wyłożonej papilotkami, do ok. ⅔ wysokości papilotki.
Piec w nagrzanym piekarniku ok. 20 minut, do suchego patyczka, w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół). Babeczki po upieczeniu pozostawić krótko w formie, następnie wyciągnąć z formy i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
Schłodzony krem czekoladowy ubić mikserem do zgęstnienia. Przełożyć do rękawa cukierniczego lub szprycy (u mnie z dużą tylką w kształcie zamkniętej gwiazdki) i udekorować babeczki.