Tort dinozaur

52 Komentarzy

Tort dinozaur

Torcik zrobiłam do przedszkola, dla synka na 4 urodziny. Robiąc tort do przedszkola nie chciałam użyć bitej śmietany, ani za dużo masy. Dlatego też do dekoracji tortu postanowiłam wykorzystać marcepan. Miałam obawy, czy dzieci zjedzą marcepan, ale jak się okazało całkiem niepotrzebnie. Na 25 dzieci tylko 2 zostawiły go na talerzyku. Do zrobienia tortu wykorzystałam bardzo smaczne, wilgotne ciasto ucierane, które pokryłam masą budyniową i marcepanem. Masy budyniowej jest na tyle, że można spokojnie (jeśli chcecie) przekroić dodatkowo ciasto na pół i przełożyć go masą.

Składniki:
Ciasto ucierane:

  • 250g masła
  • 200g cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 4 jajka
  • 200g mąki pszennej
  • 75g mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki mleka

Masa budyniowa:

  • 2 żółtka
  • 250g masła
  • 1 szklanka mleka (250ml)
  • ½ szklanki cukru (100g)
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1 kopiata łyżka mąki ziemniaczanej

Dodatkowo:

  • ok. 450g masy marcepanowej
  • trochę cukru pudru
  • barwniki spożywcze: zielony, ewentualnie czerwony

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować ciasto. Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Dalej ubijając dodać po jednym jajku. Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia i razem z mlekiem wmieszać stopniowo do ciasta. (Mąki i mleko dodawałam stopniowo, miksując mikserem na niskich obrotach. Nie miksować za długo). Ciasto przełożyć do tortownicy (o średnicy 26cm) wysmarowanej margaryną i posypanej bułką tartą. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 30- 40 minut w temperaturze 180°C. Ciasto pozostawić na ok. 10 minut w formie, kolejno wyciągnąć z formy i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
  2. Przygotować masę budyniową. Pół szklanki mleka i cukier zagotować. Pozostałe mleko wymieszać dokładnie z żółtkami, cukrem waniliowym i mąką ziemniaczaną. Dodać do gotującego się mleka, szybko mieszając, aby nie powstały grudki. Chwilkę gotować (ok. 1 minuty), aż budyń zgęstnieje. Pozostawić do ostygnięcia. Miękkie masło utrzeć mikserem na puszystą masę. Dalej miksując dodawać stopniowo zimny budyń.
  3. Ciasto przeciąć na pół tak, aby powstały dwie połówki. Z jednej wyciąć głowę i ogon, a z drugiej tułów i nogi (tak, jak na poniższych zdjęciach. Dla ułatwienia można wcześniej przygotować szablony z papieru). Z resztek ciasta wyciąć jajka. 

02

03

  1. Części poskładać na desce.

04

  1. Ciasto posmarować masą budyniową (nie za grubo). Tort wstawić do lodówki.

05

  1. Troszeczkę marcepana odłożyć na bok. (Będzie potrzebny na zęby, pazury i oko). Masę marcepanową zagnieść z zielonym barwnikiem na posypanym cukrem pudrem blacie. Marcepan włożyć między dwa duże kawałki papieru do pieczenia i rozwałkować bardzo cienko. Marcepan ułożyć na torcie. Z resztek obłożyć jajka. Z odłożonego marcepana zrobić zęby, pazury i oko. Można dodać też trochę czerwonej farby i zrobić język.

Smacznego.

Tort dinozaur

Tort dinozaur

Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 12 lat temu
    Dziękuję, tort wyszedł rewelacyjnie (szkoda,ze nie umiem tu wstawic fotki ;) Synek i wszyscy goście zachwyceni! Był PRZEPYSZNY!! Do kremu budyniowego zamiast wanilii dałam skórkę otartą z 2 cytryn - resztę zrobiłam jak w przepisie. Nocował w lodówce bez żadnego uszczerbku na marcepanie :D Bomba! Jeszcze raz dziękuję :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 12 lat temu
    [b]Joanno[/b] tort trzymaj w lodówce, nic mu nie powinno być, jeśli nie będzie dotykał ścianek w lodówce ;-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 12 lat temu
    Bardzo dziękuję, rozumiem, że na masę budyniową? ...jednak czy nie zaszkodzi to masie marcepanowej? gdzieś czytałam, że może... że po wyjęciu z lodówki marcepan będzie się "pocił". Czy to prawda? Tort chcę zrobić dzisiaj, urodzinki są jutro. czy da się kawałek zamrozić? :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 12 lat temu
    [b]Joanno[/b] tak, tylko w lodówce ze względu na masę.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 12 lat temu
    Witaj :) Mój synek niedługo ma urodziny i planuję mu zrobić Twój śliczny torcik. Proszę tylko o informację, jak przechowuje się taki torcik - czy można w lodówce??
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ksenia · 12 lat temu
    Dziś robię wieczorkiem :) Mam nadzieje że synuś będzie zadowolony, zdam relacje jutro :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 12 lat temu
    [b]Zyto[/b] czysta biel to nie jest. Lekko zalatuje żółtym, w końcu dodajemy żółtka i masło (chociaż po utarciu masło i żółtka jaśnieją). Zobacz sobie na te dwa przepisy, w których wykorzystałam tą samą masę: [url="http://www.domowe-wypieki.pl/przepisy-ciasta-czekoladowe-i-kakaowe/308-przepis-na-tort-wielkanocny-w-ksztalcie-jajka"]Kliknij na ten link[/url] i tutaj: [url="http://www.domowe-wypieki.pl/przepisy-ciasta-biszkoptowe/263-przepis-na-tort-zygzak-mcqueen"]Kliknij na ten link[/url]
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Zyta · 12 lat temu
    Witam.
    Chce zrobic tort na urodziny chlopaka. Chcialabym sie dowiedziec czy masa ma odcien bialy czy moze bardziej zolty (ze wzgledu na skladniki). Zalezy mi aby biszkopt przelozycwlasnie biala masa.
    Pozdrawiam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 12 lat temu
    [b]Lilo[/b] kawałek pofarbowanego na zielono marcepanu rozwałkuj i wytnij z niego jakby półkole i uformuj w rękach w takie falbanki. Dopasuj do pleców i grzbietu ginozaura.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Lila · 12 lat temu
    Witam, jestem fanką Twoich przepisów. Przymierzam się do zrobienia tego torcika, napisz, proszę jak zrobić tą falbanę nad plecami? Z góry dziękuję i pozdrawiam!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 12 lat temu
    [b]Anno[/b] użyłam tortownicy o średnicy 26cm. Faktycznie nie napisałam, już dopisuję ;-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Anna · 12 lat temu
    Tort wyglada wspaniale, chcialabym sie dowiedziec jaki jestrozmiar blaszki na jakim Pani piekla ciasto?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ula · 13 lat temu
    Bardzo fajny wyszedł tort nawet bez zębów
    [i]szczególnie podobał się dla fana dinozaurów ;-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 13 lat temu
    [b]Anitko[/b] zęby zrobione są z marcepanu i na samym końcu (jak umocowałam je w paszczy dinozaura) posmarowałam je lukrem, żeby były białe.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Anitka · 13 lat temu
    A jak zrobiaś te ząbki?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 14 lat temu
    [b]Paulino[/b] wyciskałam trochę zielonego barwnika z tubki na palec i palcem rozsmarowałam go na marcepanie.
    Zęby przykleją się same. Marcepanowe zęby i zielony marcepan są klejące, więc łatwo się do siebie przyklejają. Zęby, pazury i oko (już jak tort był gotowy) posmarowałam dodatkowo lukrem używając pędzelka(trochę cukru pudru i odrobina wody), aby były białe.
    Powodzenia :-) Może pochwalisz się później zdjęciami?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Paulina · 14 lat temu
    Będe piekła takie 2 dinozaury w różnych kolorach na urodziny moich maluchów.
    Ale mam pytanie - jak zrobić takie wzorki na torcie (chodzi mi o te ciemno zielone paski)i jak przykleić zęby?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Paula · 14 lat temu
    śliczny!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Eliza · 14 lat temu
    Wspanialy dinozaur! :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 14 lat temu
    [b]Punca [/b]Na pewno można kupić w sklepie internetowym Piotr i Paweł. W hipermarketach też nie powinno być problemu.