Tort dinozaur

52 Komentarzy

Tort dinozaur

Torcik zrobiłam do przedszkola, dla synka na 4 urodziny. Robiąc tort do przedszkola nie chciałam użyć bitej śmietany, ani za dużo masy. Dlatego też do dekoracji tortu postanowiłam wykorzystać marcepan. Miałam obawy, czy dzieci zjedzą marcepan, ale jak się okazało całkiem niepotrzebnie. Na 25 dzieci tylko 2 zostawiły go na talerzyku. Do zrobienia tortu wykorzystałam bardzo smaczne, wilgotne ciasto ucierane, które pokryłam masą budyniową i marcepanem. Masy budyniowej jest na tyle, że można spokojnie (jeśli chcecie) przekroić dodatkowo ciasto na pół i przełożyć go masą.

Składniki:
Ciasto ucierane:

  • 250g masła
  • 200g cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 4 jajka
  • 200g mąki pszennej
  • 75g mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki mleka

Masa budyniowa:

  • 2 żółtka
  • 250g masła
  • 1 szklanka mleka (250ml)
  • ½ szklanki cukru (100g)
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1 kopiata łyżka mąki ziemniaczanej

Dodatkowo:

  • ok. 450g masy marcepanowej
  • trochę cukru pudru
  • barwniki spożywcze: zielony, ewentualnie czerwony

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować ciasto. Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Dalej ubijając dodać po jednym jajku. Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia i razem z mlekiem wmieszać stopniowo do ciasta. (Mąki i mleko dodawałam stopniowo, miksując mikserem na niskich obrotach. Nie miksować za długo). Ciasto przełożyć do tortownicy (o średnicy 26cm) wysmarowanej margaryną i posypanej bułką tartą. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 30- 40 minut w temperaturze 180°C. Ciasto pozostawić na ok. 10 minut w formie, kolejno wyciągnąć z formy i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
  2. Przygotować masę budyniową. Pół szklanki mleka i cukier zagotować. Pozostałe mleko wymieszać dokładnie z żółtkami, cukrem waniliowym i mąką ziemniaczaną. Dodać do gotującego się mleka, szybko mieszając, aby nie powstały grudki. Chwilkę gotować (ok. 1 minuty), aż budyń zgęstnieje. Pozostawić do ostygnięcia. Miękkie masło utrzeć mikserem na puszystą masę. Dalej miksując dodawać stopniowo zimny budyń.
  3. Ciasto przeciąć na pół tak, aby powstały dwie połówki. Z jednej wyciąć głowę i ogon, a z drugiej tułów i nogi (tak, jak na poniższych zdjęciach. Dla ułatwienia można wcześniej przygotować szablony z papieru). Z resztek ciasta wyciąć jajka. 

02

03

  1. Części poskładać na desce.

04

  1. Ciasto posmarować masą budyniową (nie za grubo). Tort wstawić do lodówki.

05

  1. Troszeczkę marcepana odłożyć na bok. (Będzie potrzebny na zęby, pazury i oko). Masę marcepanową zagnieść z zielonym barwnikiem na posypanym cukrem pudrem blacie. Marcepan włożyć między dwa duże kawałki papieru do pieczenia i rozwałkować bardzo cienko. Marcepan ułożyć na torcie. Z resztek obłożyć jajka. Z odłożonego marcepana zrobić zęby, pazury i oko. Można dodać też trochę czerwonej farby i zrobić język.

Smacznego.

Tort dinozaur

Tort dinozaur

Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kinga · 4 lat temu
    Kilka tortów upiekłam, ale boję się eksperymentować, stąd moje pytanie: czy można zrobić grubsze to ciasto, by przeciąć i przełożyć je też czymś w środku czy to mi się rozjedzie? Taki tort to marzenie mojego synka, dziękuję za bardzo fajny pomysł!
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 4 lat temu
      To ciasto według przepisu też przetniesz raz na pół. Jak chcesz możesz zrobić z 1,5 porcji. Proszę piec do suchego patyczka.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Monikaa · 9 lat temu
    Zrobiłam ten torcik na 4. urodziny mojego synka. Choć nie jestem mistrzem wypieków, to ten tort wyszedl mi wspaniale, nie miałam z nim zadnych problemów. Synek i goście byli zachwyceni!A ja sama nie dowierzałam,że potrafiłam zrobić coś takiego:)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Aneta · 9 lat temu
    Ciasto pyszne, masa też:) nie jest suche chociaż niczym nie nasączałam. Masa dość gęsta i dobrze trzyma marcepan. nie przesłodzone, ale słodkie jak na dobry tort przystało. Marcepan słodki, więc nie da się dużo zjeść:)Jedyne co to zmieniałam kolor i kształt - kształt jest z przepisu na tort smok http://www.domowe-wypieki.pl/przepisy-ciasta-czekoladowe-i-kakaowe/506-przepis-na-tort-smok tylko w wersji dinozaur triceratops. Niestety nie potrafię zamieścić zdjęcia tutaj...
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 9 lat temu
    [b]Monikoo[/b] masy maślane i budyniowe są najlepsze. Jeśli ich nie chcesz to posmaruj tort chociażby dżemem bez kawałków owoców, albo utrzyj miękkie masło z nutellą lub roztopioną czekoladą (jeśli taka masa by Ci pasowała).
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Monikaa · 9 lat temu
    Czy pod marcepan nada się jakaś inna masa niż ta budyniowa? Tak się składa, że nie lubię budyniów i wszelkich podobnych do niego mas...Będę wdzięczna za poradę, co innego można tu wykorzystać
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 10 lat temu
    [b]Kianko[/b] Twój tort wygląda świetnie :-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kianka · 10 lat temu
    To pierwszy tort jaki w życiu upiekłam, specjalnie dla mojego 3-letniego wielbiciela dinozaurów. Masy budyniowej faktycznie spokojnie wystarczy na solidne przełożenie ciasta. Samo ciasto pycha, masa dość maślana w smaku ale dobrze trzyma kształt. Nie użyłam masy marcepanowej ale dzieciaka efekt i tak zachwycił :)
    [img]http://s3.ifotos.pl/mini/IMG6503jp_esnanna.jpg[/img]
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 10 lat temu
    [b]Paulino[/b] masa śmietanowa się pod marcepan nie nadaje.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Paulina · 10 lat temu
    Witam serdecznie, w ubiegłym roku na urodzinki synka robiła tort Samolot- wyszedł super :) w tym roku chcę zrobić z tort z masą marcepanową, tylko chcę zapytać czy masa marcepanowa przyklei mi się jedynie do masy budyniowej, czy do śmietanowej też się da ?
    Pozdrawiam serdecznie :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 11 lat temu
    [b]Pati[/b] tak, możesz.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    pati · 11 lat temu
    Witam
    Mam pytanie czy mogę jednego dnia posmarowac tort masa budyniowa, zostawic na noc w lodówce, a następnego dnia położyć marcepan?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 11 lat temu
    [b]Wiktorio[/b] tak, oczywiście.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Wiktoria · 11 lat temu
    Witam pani Joasiu, czy zamiast masy marcepanowej można zrobić masę cukrową? Pozdrawiam serdecznie :-))
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Asia · 11 lat temu
    W zeszłym roku zrobiłam (po raz pierwszy w swoim życiu)tort na 3 urodziny mojego synka z przepisu na tort z Hello Kitty tyle że zamiast kotka była Reksio. Tort wyszedł pyszny i śliczny (choć można go by jeszcze dopracować). W tym roku zamierzam podjąć się właśnie tego dinozaura. Mam nadzieje że znowu mi się uda :)
    dzięki za bardzo pomocną stronkę!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 11 lat temu
    [b]Julio[/b] wszystko zależy od rodzaju i marki barwników. Z Dr. Oetkera lub Schwartau potrzebna będzie cała tubka.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Julia · 11 lat temu
    Ile mniej więcej potrzeba barwnika na tyle masy?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    ela · 11 lat temu
    dziękuję , skorzystam z porad ,jeszcze raz pozachwycam się twoimi tortami!!!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 11 lat temu
    [b]Elu[/b] przepis na masę marcepanową jest na stronie: [url="http://www.domowe-wypieki.pl/przepisy-dekoracje-z-marcepanu/335-przepis-na-marcepan-masa-marcepanowa-"]Kliknij na ten link[/url]
    Do tortów używam zawsze kupnej, aby zaoszczędzić na czasie.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    ela · 11 lat temu
    skąd bierzesz masę marcepanową,masz na nią idealny przepis,torty sa sliczne,pozdrawiam