Makowiec z jabłkami znany jest również pod nazwą makowiec japoński. To moje ulubione ciasto z dzieciństwa, które piekła często moja babcia. Ten makowiec lubię szczególnie za to, że jest soczysty i bez żadnego ciasta na spodzie. Sama pyszna, wilgotna masa makowa.
Ciasto jest wysokie, dlatego proszę nie przerażać się ilością użytych składników. Jeśli ktoś woli, może je przygotować z połowy porcji i upiec w formie o wymiarach 24x 24cm.
Składniki na formę o wymiarach ok. 35x 24 cm:
500 g suchego maku (może być już zmielony)
300 g cukru pudru
800 g jabłek (waga przed obraniem)
12 łyżek kaszy manny (ok. 180 g)
12 jajek (rozmiar M), temperatura pokojowa
250 g masła (lub margaryny), temperatura pokojowa
3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
aromat do ciast migdałowy (opcjonalnie)
mleko do sparzenia maku (ok. 1 litra)
cukier puder do posypania
Sposób przygotowania:
Dno formy prostokątnej o wymiarach ok. 35x 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Odstawić na bok.
Mak zalać gorącym mlekiem (więcej niż do przykrycia), przykryć talerzykiem i pozostawić na co najmniej 30 minut (można na noc). Odkryć i pozostawić do całkowitego ostygnięcia. (Można również mak gotować chwilę w mleku). Mak odcedzić na sitku wyłożonym gazą lub ściereczką i dobrze odcisnąć. Jeśli nie jest zmielony, należy go zmielić dwukrotnie w maszynce do mielenia mięsa, używając sitka o drobnych oczkach lub zmielić w malakserze typu Thermomix. (Zmielony mak jest już gotowy po odciśnięciu do dalszego przygotowania).
Jabłka umyć, osuszyć, obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach i odcisnąć z soku.
Oddzielić białka od żółtek.
Masło utrzeć z cukrem pudrem i żółtkami na jasną, kremową masę. Zmniejszyć obroty miksera i dodawać stopniowo kaszę mannę, jabłka, mak, kilka kropli aromatu i proszek do pieczenia.
Osobno ubić białka na sztywno i delikatnie wmieszać szpatułką do masy makowej.
Ciasto wyłożyć do przygotowanej formy.
Piec w nagrzanym piekarniku ok. 60 minut, do suchego patyczka, w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół). Pozostawić do ostygnięcia. Następnie można schłodzić w lodówce.
Mleka powinno być więcej niż maku. Mleko powinno przykryć mak i jeszcze trochę powinno pozostać, bo mak pęcznieje. Przyjmuje się, że na szklankę maku dwie szklanki mleka. Ja to robię na oko. Po napęcznieniu mak należy odsączyć na sitko, dobrze odcisnąć i nadmiar mleka ścieknie.
Mam pytanie w ubiegym roku piekam to ciasto wg tego przepisu, ale jestem przekonana, że nie mieliam w ogóle maku, proszę o informację czy na pewno trzeba go mielić?
Stanowczo się nie zgadzam! Przepis jest świetny- jak mogła wyjść sama woda z takiej ilości składników? No chyba, że do sparzenia maku użyłaś litr mleka? Ja piekłam ten makowie na święta, moja babcia świetna kucharka była zachwycona tym ciastem i od tego czasu sama kilkukrotnie już je piekła, zawsze wychpdzi przepyszne
Warto slusić się na ten przepis bo mimo ilości slładników szybko się ten makowiec robi i jest go sporo do zjedzenia :)
Ja osobiscie znam to ciasto pod nazwa ,,placek japonski,, i jest w moim domu od baaardzo dawna wiec goraca polecam do wypróbowania bo jest naprawde przepyszny.pozdrawiam.
Piekłam ten makowiec na Święta i szczerze go polecam! zachwycił nawet wytrawne kucharki. Przepis jest idealny, prosty efekt zachwycający. To będzie na pewno jedyny przepis z którego będę korzystać piekąc makowca.
Polecam wszystkim. Ja dodaje jesze miod u nas w domu wszyscy uwielbiaja kutie a wiadomo ze kutia jest slodka wiec robie go na oko smakuje i jak jest ok to hop do piekarnika ;) ciasto zachwyca gosci w mojej restauracji dziekuje za przepis ewa rewelacja ps robie go na kruchym spodzie ..
To również mój ulubiony makowiec z dzieciństwa i wczesnej młodości! Czasami mam ochotę go sobie przypomnieć, w wersji nieco "podrasowanej" ;)
Pozdrawiam :)