Makowiec z jabłkami

88 Komentarzy
Makowiec z jabłkami

Makowiec z jabłkami znany jest również pod nazwą makowiec japoński. To moje ulubione ciasto z dzieciństwa, które piekła często moja babcia. Ten makowiec lubię szczególnie za to, że jest soczysty i bez żadnego ciasta na spodzie. Sama pyszna, wilgotna masa makowa.

Ciasto jest wysokie, dlatego proszę nie przerażać się ilością użytych składników. Jeśli ktoś woli, może je przygotować z połowy porcji i upiec w formie o wymiarach 24x 24cm.

Składniki na formę o wymiarach ok. 35x 24 cm:

  • 500 g suchego maku (może być już zmielony)
  • 300 g cukru pudru
  • 800 g jabłek (waga przed obraniem)
  • 12 łyżek kaszy manny (ok. 180 g)
  • 12 jajek (rozmiar M), temperatura pokojowa
  • 250 g masła (lub margaryny), temperatura pokojowa
  • 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • aromat do ciast migdałowy (opcjonalnie)
  • mleko do sparzenia maku (ok. 1 litra)
  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

  1. Dno formy prostokątnej o wymiarach ok. 35x 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Odstawić na bok.
  2. Mak zalać gorącym mlekiem (więcej niż do przykrycia), przykryć talerzykiem i pozostawić na co najmniej 30 minut (można na noc). Odkryć i pozostawić do całkowitego ostygnięcia. (Można również mak gotować chwilę w mleku). Mak odcedzić na sitku wyłożonym gazą lub ściereczką i dobrze odcisnąć. Jeśli nie jest zmielony, należy go zmielić dwukrotnie w maszynce do mielenia mięsa, używając sitka o drobnych oczkach lub zmielić w malakserze typu Thermomix. (Zmielony mak jest już gotowy po odciśnięciu do dalszego przygotowania).
  3. Jabłka umyć, osuszyć, obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach i odcisnąć z soku.
  4. Oddzielić białka od żółtek.
  5. Masło utrzeć z cukrem pudrem i żółtkami na jasną, kremową masę. Zmniejszyć obroty miksera i dodawać stopniowo kaszę mannę, jabłka, mak, kilka kropli aromatu i proszek do pieczenia.
  6. Osobno ubić białka na sztywno i delikatnie wmieszać szpatułką do masy makowej.
  7. Ciasto wyłożyć do przygotowanej formy.
  8. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 60 minut, do suchego patyczka, w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół). Pozostawić do ostygnięcia. Następnie można schłodzić w lodówce.

2

  1. Chłodny makowiec posypać cukrem pudrem.
Czas

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Czas oczekiwania:
Całkowity czas przygotowania:
Ilość porcji

Liczba porcji:

ok. 24

Trudność Trudność: średnia
Koszt Koszt: średni
Makowiec z jabłkami Makowiec z jabłkami Makowiec z jabłkamiMakowiec z jabłkami
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Alicat · 11 lat temu
    A w wersji bezglutenowej, co zamiast kaszy manny? Może być mąka ziemniaczana czy może lepiej kleik ryżowy?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Michał · 11 lat temu
    Rozumiem że 800g jabłek po wycięciu gniazd i obraniu ze skóry?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 8 lat temu
      Nie, 800g całych jabłek ze skórką. Dopiero w przepisie jest podane, aby je obrać i zetrzeć.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Wiola · 11 lat temu
    Ile potrzeba mleka do sparzenia maku?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 8 lat temu
      Mleka powinno być więcej niż maku. Mleko powinno przykryć mak i jeszcze trochę powinno pozostać, bo mak pęcznieje. Przyjmuje się, że na szklankę maku dwie szklanki mleka. Ja to robię na oko. Po napęcznieniu mak należy odsączyć na sitko, dobrze odcisnąć i nadmiar mleka ścieknie.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ola · 11 lat temu
    Witam

    Mam pytanie w ubiegym roku piekam to ciasto wg tego przepisu, ale jestem przekonana, że nie mieliam w ogóle maku, proszę o informację czy na pewno trzeba go mielić?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    monika · 12 lat temu
    Beznadziejny przepis.Sama woda,szkoda kasy na produkty...12 jaj do kosza.Osobiscie odradzam.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Monika8507 · 8 lat temu
      Stanowczo się nie zgadzam! Przepis jest świetny- jak mogła wyjść sama woda z takiej ilości składników? No chyba, że do sparzenia maku użyłaś litr mleka? Ja piekłam ten makowie na święta, moja babcia świetna kucharka była zachwycona tym ciastem i od tego czasu sama kilkukrotnie już je piekła, zawsze wychpdzi przepyszne
      Warto slusić się na ten przepis bo mimo ilości slładników szybko się ten makowiec robi i jest go sporo do zjedzenia :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Karolina · 12 lat temu
    Ja osobiscie znam to ciasto pod nazwa ,,placek japonski,, i jest w moim domu od baaardzo dawna wiec goraca polecam do wypróbowania bo jest naprawde przepyszny.pozdrawiam.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Monika8507 · 12 lat temu
    Piekłam ten makowiec na Święta i szczerze go polecam! zachwycił nawet wytrawne kucharki. Przepis jest idealny, prosty efekt zachwycający. To będzie na pewno jedyny przepis z którego będę korzystać piekąc makowca.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Aniado · 13 lat temu
    Wielokrotnie już wypróbowane! Fantastyczne! Przepis "poszedł w świat"! Wkrótce mam zamiar pochwalić się nim na moim blogu :) Pzdr Aniado
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Ewa · 6 lat temu
      Polecam wszystkim. Ja dodaje jesze miod u nas w domu wszyscy uwielbiaja kutie a wiadomo ze kutia jest slodka wiec robie go na oko smakuje i jak jest ok to hop do piekarnika ;) ciasto zachwyca gosci w mojej restauracji dziekuje za przepis ewa rewelacja ps robie go na kruchym spodzie ..
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    luna · 13 lat temu
    Dziekuje za pyszny przepis. Dodalam do ciasta orzechy i rodzynki. Zapachnialo w moim domu makiem i swietami....:)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Gość · 14 lat temu
    Pychotka.Pieke takie i gdy juz jest do jedzenia to polowa znika momentalnie.Naprawde jest super.Pozdrawiam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Claudia · 14 lat temu
    jest podobne tylko mniej jajek i bez gotowania maku a tez przepyszne
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    OSa · 14 lat temu
    Koniecznie kopiuję. Brzmi bardzo ciekawie.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    gosiaa99 · 14 lat temu
    A ja znam to ciasto! Nie mam pojecia czy przepis podbny czy nie, ale jeszcze w polsce zawsze na swieta bylo identyczne z wygladu ;)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    An-na · 14 lat temu
    To również mój ulubiony makowiec z dzieciństwa i wczesnej młodości! Czasami mam ochotę go sobie przypomnieć, w wersji nieco "podrasowanej" ;)
    Pozdrawiam :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Paula · 14 lat temu
    piękna kolorystyka :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Aniado · 14 lat temu
    Wspaniale wygląda, a wedle Twoich słów, równie dobrze smakuje. Przepis zapisuję do wypróbowania:) Pzdr Aniado
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Majana · 14 lat temu
    Musi świetnie smakować! Wygląda wspaniale, chciałoby się zjeść:))
    Pozdrowienia:)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    asieja · 14 lat temu
    to i jedno z moich ulubionych ciast. bo takie mokre, bo mocno makowe, bo bez spodu. pyszne.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    mietowka22 · 14 lat temu
    super ciasto ;-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    karmel-itka. · 14 lat temu
    ciekawe są te jabłka z makiem.
    pysznie brzmią.