Muffinki z czekoladą

391 Komentarzy
Muffinki z czekoladą

Zwykłe, waniliowe muffinki z kawałkami czekolady. Uwielbiane przez dzieci. Proste i szybkie do przygotowania.

Składniki na ok. 12 sztuk:

  • 300g mąki pszennej
  • 100g cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 2 jajka
  • 150ml gazowanej wody mineralnej
  • 100ml oleju
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100g posiekanej czekolady (nie za drobno) lub groszku czekoladowego

Sposób przygotowania:

  1. W jednej misce wymieszać mąkę, cukier, cukier waniliowy i proszek do pieczenia.
  2. W drugiej misce wymieszać trzepaczką gazowaną wodę mineralną, olej i jajka.
  3. Następnie wymieszać trzepaczką składniki z obu misek. Nie mieszać długo, lecz tylko do momentu połączenia się składników. Na końcu wmieszać delikatnie szpatułką kawałki czekolady.
  4. Formę na muffinki wyłożyć papilotkami. Ciasto nałożyć do papilotek.
  5. Muffinki piec w nagrzanym piekarniku ok. 30 minut, do suchego patyczka, w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół). Studzić przez parę minut przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Następnie wyciągnąć na kratkę i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.

Uwaga:

  • Jajka powinny mieć temperaturę pokojową.

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Ilość porcji

Ilość sztuk:

ok. 12

Trudność Trudność: łatwe
Koszt Koszt: niski
Muffinki z czekoladą Muffinki z czekoladą
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ola · 20 dni temu
    Super wychodzą te babeczki polecam😀😀
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Tymon · 2 miesięcy temu
    A z polewą można zrobić?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Marlena · 3 miesięcy temu
    Co jak zamienię olej oliwą?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 3 miesięcy temu
      Wyjdą. Chodzi tylko o smak oliwy. Jak będzie mocno intensywna, to może to negatywnie wpłynąć na smak muffinków.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Justyna · 5 miesięcy temu
    Czy  wodę gazowana mogę zastąpić taką samą ilooscia jogurtu naturalnego ?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Faustyna · 5 miesięcy temu
    Co dodać zamiast wody gazowanej ?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Marta Dem · 5 miesięcy temu
    Robiłam wyszły super! Polecam 💓
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Jan Ligęza · 5 miesięcy temu
    Czemu mam dać wodę gazowaną???
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Milena · 6 miesięcy temu
    Super przepis pięknie wyrosły 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Hania · 9 miesięcy temu
    Super przepis. Polecam.😍😋
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Oliwia · 9 miesięcy temu
    Bardzo dobre😋 troszkę za gęste ciasto mi wyszło ale dodałam trochę mleka i wyszły cudowne😍
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Milena · 11 miesięcy temu
    Chyba ktoś przesadził z minutami pieczenia Ja piekłam niecałe 20 minut i suche już były 😒 
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Nikola · 10 miesięcy temu
      Może była za wysoka temperatura🤔
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    IwonaB. · 11 miesięcy temu
    Moje wyszły pięknie, robiłam pierwszy raz 😊Dodałam dżem do środka. 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Monika · 11 miesięcy temu
    Czy z mąki pełnoziarnistej też można zrobić?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Beata · 11 miesięcy temu
    Powiem szczerze zaskoczył mnie pozytywnie ten przepis, zrobiłam bez przekonania i trochę dlatego ze ma tyle dobrych komentarzy . Ale rzeczywiście są bardzo smaczne bardzo ładnie rosną i smakują trochę jak ciasto zebra . Ja dodałam sredniogazowaną wodę też wyszły okej 😃
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Martyna · 1 lat temu
    Pyszne są 😊Polecam!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Emilia · 1 lat temu
    Wyszedł mi zakalec 😥 ale i tak smaczne 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Lion i Lionka · 1 lat temu
    Pychotka 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Osoba_piecząca · 1 lat temu
    Pyszne, robię chyba 4 raz bo rodzina je pokochała i ciągle mnie prosi abym je zrobiła. Polecam zamiast czekolady dać owoce, wychodzi więcej masy i mają trochę więcej smaku. Ale ogólnie jestem zachwycona 😍
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Agata · 1 lat temu
    Super przepis ale babeczki się przejadły więc ciasto wylałam na blachę dodalam czekolade pokruszona i orzechy laskowe pokryszone zrobiłam na to krem jak do karpatki budyniowy i na to galaretka z jagodami . Pycha