Bardzo łatwa i dość szybka do przygotowania szarlotka z pysznym, chrupiącym ciastem kruchym i dużą ilością musu jabłkowego. Z tą szarlotką poradzi sobie każdy, nawet początkujący w wypiekach. Ta szarlotka to pierwsze ciasto, które nauczyła się piec dziesięcioletnia Zosia, córka mojej przyjaciółki. Piekła je już kilkakrotnie, a przepis zna na pamięć.
Składniki na ok. 16 porcji (na formę o wymiarach ok. 24x 24cm):
Przygotować ciasto kruche: Z mąki, cukru, cukru waniliowego, masła (pokrojonego na małe kawałki), jajka i proszku do pieczenia zagnieść jednolite ciasto ręką lub robotem kuchennym.
Z ciasta uformować kulę, lekko ją spłaszczyć i owinąć w folię spożywczą. Wstawić do lodówki na czas przygotowania musu jabłkowego.
Przygotować mus jabłkowy: Jabłka umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w niedużą kostkę lub zetrzeć na tarte. Wymieszać z 2 łyżkami cukru i przesmażyć, aż powstanie mus. (Gdyby mus był mocno "wodnisty" smażyć, aż nadmiar soku wyparuje). Wmieszać cynamon i pozostawić do ostygnięcia.
Formę kwadratową o wymiarach ok. 24x 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. (Można najpierw delikatnie posmarować w kilku miejscach formę masłem lub margaryną. Wtedy wyłożenie formy papierem pójdzie sprawniej, bo przyklei się on do tłuszczu).
Połowę ciasta wykleić na dnie formy. Wyłożyć mus jabłkowy. Z pozostałego ciasta odrywać kawałki i układać je na musie jabłkowym. (Można również ciasto rozwałkować).
Piec w nagrzanym piekarniku ok. 50- 60 minut, aż ciasto ładnie się przyrumieni, w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół).
Ciasto pozostawić do ostygnięcia. Przed podaniem można oprószyć cukrem pudrem.
Wariant Thermomix:
Składniki j.w.
Sposób przygotowania:
Przygotować ciasto kruche: Z mąki, cukru, cukru waniliowego, masła (pokrojonego na małe kawałki), jajka i proszku do pieczenia zagnieść jednolite ciasto ok. 40s./ obr. 5, wspomagając ucieranie kopystką.
Z ciasta uformować kulę, lekko ją spłaszczyć i owinąć w folię spożywczą. Wstawić do lodówki na czas przygotowania musu jabłkowego.
Przygotować mus jabłkowy: Jabłka umyć, obrać, pokroić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne. Połowę jabłek włożyć do naczynia miksującego. Dodać 2 łyżki cukru i cynamon. Zmiksować 5s./ obr. 6. Przełożyć do miski. Zmiksować drugą połowę jabłek (już same, bez cukru i cynamonu). Jabłka z miski dodać do naczynia miksującego i całość gotować 10 minut/ 100°C/ obr. 1.
Jabłka zmiksować 30s./ obr. 5. (Gdyby mus był za "wodnisty", a zależy to od użytych jabłek, to należy powtórzyć gotowanie nastawiając Thermomix ponownie 10 minut lub dłużej/ 100°C/ obr. 1, nie zakrywając naczynia miarką, aby sok odparował). Mus pozostawić do ostygnięcia.
Formę kwadratową o wymiarach ok. 24x 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. (Można najpierw delikatnie posmarować w paru miejscach formę masłem lub margaryną. Wtedy wyłożenie formy papierem pójdzie sprawniej, bo przyklei się on do tłuszczu).
Połowę ciasta wykleić na dnie formy. Wyłożyć mus jabłkowy. Z pozostałego ciasta odrywać kawałki i układać je na musie jabłkowym. (Można również ciasto rozwałkować).
Piec w nagrzanym piekarniku ok. 50- 60 minut, aż ciasto ładnie się przyrumieni, w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół).
Ciasto pozostawić do ostygnięcia. Przed podaniem można oprószyć cukrem pudrem.
Wcale nie prawda, właśnie jestem w trakcie robienia jego i nic mi rzadkiego nie wyszło. Może za ciepło je rękoma rozrobilas. Powinnas uważać żeby masło było dopiero wyciągnięte z lodówki.
To moja :) Nie dodałam jedynie cynamonu, bo jestem w ciąży, ale pyyyyycha! Jabłka mega kwaśne od rodziców z działki i mus wyszedł naprawdę wspaniały, słodko-kwaśny (heart)
Pyszna!!! Niesamowita harmonia smaków ciasta i jabłek. Kruche, delikatne i smaczne ciasto. Ja zrobiłam klasyczny lukier zamiast cukru pudru i wyszło bardzo efektownie.
Fantastyczny przepis dziś pierwszy raz w życiu upiekłam ciasto i muszę powiedzieć ze smakuje fantastycznie a przede wszystkim łatwy przepis nawet laika dziekuje (hi)
Witam , chcę upiec to ciasto ale mam piekarnik na gaz :( ile czasu mam piec i w jakiej temperaturze żeby nie było zakalca ? Bardzo proszę o odpowiedź . Pozdrawiam ☺️
Genialny przepis! Na przebiegu lat, robiłam szarlotki z różnych przepisów, ale trafiając na Pani stronę było strzałem w 10kę. Szarlotka się udała za pierwszym razem, wyszła podwójna porcja i już połowa blachy zniknęło od razu po wyjęciu z piekarnika. Dzieciaki i parter by ją zjadły od razu w całości😃Dziękuję za przepis, zapisuję do ulubionych i sprawdzonych. Pozdrawiam!
Nie wiem co robię nie tak ale moja nigdy nie wyrasta jak ta ze zdjęcia. Proporcje co do grama. Wszystko wg przepisu. W smaku pyszna ale nie wiem czemu nie wyrasta.
Moja w piecu już pachnie i jak zwykle zostanie szybko zjedzona . Dzisiaj dodałam różne owoce bo i jabłka i rabarbar i truskawka się zaplątała 😀 zobaczymy jak będzie smakować 😄
Przepis GENIALNY. Nie piekę już inaczej. Zawsze wychodzi ekstra. Bardzo delikatna. Zajadają się nią nawet niejadki. Moja mama nie może się nadziwić (zwolenniczka niezliczonej ilości jajek w cieście, co ma świadczyć o jego wartości), że można upiec dobre ciasto z jednym jajkiem ;-)