Miodownik z masą budyniową

167 Komentarzy
Miodownik z masą budyniową

Pyszne, świąteczne ciasto miodowe, przekładane masą budyniową oraz dla przełamania słodyczy również powidłami śliwkowymi. Wierzch ciasta pokrywa przepyszna, miodowo- orzechowa polewa. Idealny wypiek na święta Bożego Narodzenia.

Ciasto najlepiej smakuje po ok. 2- 3 dniach, gdy placki miodowe zmiękną. Dlatego przy tym cieście trzeba poćwiczyć cierpliwość. Ciasto szybciej zmięknie, jeśli będziemy je trzymane nie w lodówce, a w innym chłodnym miejscu. Można je trzymać również w lodówce, ale wtedy ciasto będzie miękło dłużej.

Składniki na formę o wymiarach ok. 35x 24 cm:

Ciasto miodowe:

  • 500 g mąki pszennej
  • 200 g masła (lub margaryny), schłodzonego
  • 200 g cukru pudru
  • 2 jajka (rozmiar M), schłodzone
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki mleka
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej

Masa orzechowa:

  • 200 g posiekanych orzechów włoskich
  • 100 g cukru
  • 120 g masła (lub margaryny)
  • 2 łyżki miodu

Masa budyniowa:

  • 1 opakowanie budyniu waniliowego lub śmietankowego bez cukru (ok. 37- 40g)
  • 250 g masła
  • 100 g cukru
  • 400 ml mleka

Dodatkowo:

  • ok. 400 g powideł śliwkowych

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować ciasto miodowe: Mleko i miód przełożyć do garnuszka, podgrzać mieszając, aż miód się rozpuści. Pozostawić do ostygnięcia. Mąkę wymieszać z sodą. Dodać masło i całość posiekać nożem. Dodać cukier puder i jajka. Dodać ostudzone mleko z miodem i zagnieść ciasto. (Można również włożyć do miski: mąkę, pokrojone na małe kawałki masło, cukier puder, jajka, sodę i ostudzony miód z mlekiem i zagnieść ciasto robotem kuchennym).

2

  1. Ciasto podzielić na 3 równe części.
  2. Dno formy o wymiarach ok. 35x 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wykleić 1 częścią ciasta. (Ciasto jest dość klejące. Ręce obsypać mąką). Piec w nagrzanym piekarniku ok. 12- 15 minut, aż ciasto się zarumieni, w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół). Pozostawić do ostygnięcia.
  3. W ten sam sposób upiec drugi placek. Pozostawić do ostygnięcia.
  4. Trzecią część ciasta wykleić w formie i odstawić na bok. (Jeszcze nie pieczemy!)

3

  1. Przygotować masę orzechową: Masło roztopić w rondelku z miodem i cukrem. Dodać posiekane orzechy i smażyć, mieszając, na małej mocy palnika ok. 5 minut. Gorącą masę wyłożyć na trzecie, surowe ciasto. Całość piec w nagrzanym piekarniku ok. 12- 15 minut w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół). Pozostawić do ostygnięcia.

41

42

  1. Przygotować masę budyniową: Ugotować budyń według przepisu na opakowania tylko w 400 ml mleka i z dodatkiem 100 g cukru. Gotowy budyń ściągnąć z pieca i od razu przykryć folią spożywczą tak, aby folia dotykała powierzchni budyniu. (W ten sposób na budyniu nie utworzy się kożuch). Pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Miękkie masło ucierać przez ok. 10 minut, na wysokich obrotach, na jasną, kremową masę. Dalej miksując na niższych obrotach, dodawać stopniowo chłodny budyń, miksując do połączenia się składników.

5

  1. Do formy przełożyć pierwszy placek (bez orzechów). Rozsmarować połowę powideł, a na powidłach połowę masy budyniowej. Przykryć drugim plackiem (bez orzechów) i ponownie posmarować drugą połową powideł i masy. Przykryć plackiem z orzechami.

6

7

  1. Ciasto pozostawić w chłodnym miejscu, aż placki zmiękną. Ciasto może zmięknąć już po 24 godzinach, a może to trwać do 3 dni.
  2. Gdy ciasto będzie już miękkie, przechowywać w lodówce.

Całkowity czas przygotowania:

Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 24

Trudność Trudność: średnia
Koszt Koszt: średni
Miodownik z masą budyniową Miodownik z masą budyniową Miodownik z masą budyniową
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 13 dni temu
    niestety nie mogę jeść orzechów ani czekolady (jak sugerowali niektórzy we wpisach odnośnie polewy), jak udekorować zatem górną warstwę, co Pani proponuje? czy masy budyniowej wystarczy na obsmarowanie górnego blatu?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Asia · 1 lat temu
    Ile dni może stać w lodówce to ciasto?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Agnieszka · 1 lat temu
    Witam, czy mogę przełożyć to ciasto domową czekośliwką (powidła z gorzką czekoladą) zamiast zwykłych powideł???
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Anna · 1 lat temu
    Ciasto przepyszne .
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ania · 1 lat temu
    Dzień dobry, czy można to ciasto zrobić bez powideł? 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Magda · 1 lat temu
    Chciałabym zrobić ale z masą z kaszy, czy mogłabym prosić i przepis na taką masę do tego przepisu?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ewelina · 1 lat temu
    Najlepszy miodownik jaki jadłam. Szczerze polecam!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Monika · 1 lat temu
    To jest przepis na jaką wielkość blachy?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Zuzanna · 1 lat temu
    Robiłam pierwszy raz sama _ moja mama robi te ciasto i zawsze wszyscy się zachwycaja ...Super przepis ! Wyszło idealnie 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Jola · 1 lat temu
    Z Tych składników co podano w przpisie, ile wychodzi porcj? 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Agata · 1 lat temu
    Przepyszny! Na 4 dzien smakowal najbardziej- to znaczy ta troszka, co sie do tego czasu ostala. Robilam tylko raz. Placki przeszly kremem i dzemem, rozplywaly sie w ustach. Mam za to pytanie co do orzechowego wierzchu: czy po kilku dniach nadal ma byc chrupiacy? Potrzeba ostrego noza, by pokroic ciasto. A moze krocej piec w piekarniku badz smazyc tylko chwilke?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Anna · 2 lat temu
    Nieprzyzwoicie dobre ciasto:) 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Marta · 2 lat temu
    Bardzo mało kremu na ciasto wychodzi z tego przepisu. Trzeba robić 1,5 porcji żeby było ok. 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Edyta · 2 lat temu
    Czemu miód i mleko podgrzewamy?