Prawdziwy klasyk z zeszytów naszych mam i babć. Ten sernik to powrót do smaków dzieciństwa. Sernik Izaura łączy w sobie intensywnie czekoladowe ciasto typu murzynek i delikatną, kremową masę serową. A do tego ta lśniąca polewa czekoladowa, posypana wiórkami kokosowymi - prosto, ale z charakterem!
Brązowo biały sernik Izaura
jest dość prosty do przygotowania, a efekt robi wrażenie. Sprawdzi się doskonale jako codzienny deser, ale śmiało można go też podać na bardziej uroczystą okazję. Bo choć sernik Izaura to przepis z dawnych lat, absolutnie się nie starzeje - nadal smakuje obłędnie i znika ze stołu błyskawicznie.
Składniki na formę o wymiarach ok. 35x 24cm:
Ciasto kakaowe:
125 ml wody
60 g kakao
250 g cukru
250 g masła
4 jajka (rozmiar M), temperatura pokojowa
250 g mąki pszennej
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
Masa serowa:
1 kg twarogu dwukrotnie zmielonego (tłustego lub półtłustego), twarogu z wiaderka lub Quarku (20% tłuszczu)
4 jajka (rozmiar M), temperatura pokojowa
100 g masła, roztopionego
150 g cukru
1 opakowanie budyniu waniliowego lub śmietankowego bez cukru (ok. 37- 40g)
Dodatkowo (opcjonalnie):
trochę wiórków kokosowych do posypania
Sposób przygotowania:
Dno formy prostokątnej o wymiarach ok. 35x 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Odstawić na bok.
Przygotować ciasto kakaowe: Wodę, kakao i cukier przełożyć do garnka i mieszając trzepaczką, zagotować.
Garnek ściągnąć z pieca. Do gorącej masy dodać masło i mieszać, aż się rozpuści. Odstawić do ostudzenia.
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać i odstawić na bok.
Jajka sparzyć wrzątkiem. (Jajka przełożyć do miski, zalać do przykrycia wrzątkiem, pozostawić na kilka sekund, odlać gorącą wodę, natychmiast przelać jajka zimną wodą i osuszyć). Oddzielić białka od żółtek.
W międzyczasie przygotować masę serową: Masło roztopić i odstawić do ostygnięcia. Do dużej miski przełożyć twaróg, dodać jajka, cukier, ostudzone masło i budyń w proszku. Wymieszać trzepaczką na gładką masę. Odstawić na bok.
Dokończyć przygotowanie ciasta kakaowego: Białka ubić na sztywną pianę. Odstawić na bok. Żółtka wmieszać do ostudzonej masy kakaowej (trzepaczką lub krótko mikserem).
Odlać pół szklanki masy – będzie służyć jako polewa. Odstawić na bok.
Do pozostałej masy kakaowej dodać mąkę z proszkiem do pieczenia, mieszając krótko trzepaczką– tylko do połączenia składników. Na końcu wmieszać szpatułką lub trzepaczką pianę z białek, dodając ją partiami stopniowo rozrzedzając masę.
Do przygotowanej formy wyłożyć ok. ⅔ ciasta kakaowego.
Na cieście rozprowadzić masę serową.
Na masie serowej rozłożyć pozostałą masę kakaową. Wykałaczką zrobić esy-floresy.
Piec w nagrzanym piekarniku przez ok. 1 godzinę, do suchego patyczka, w temperaturze 170°C (grzałka góra–dół). Po upieczeniu studzić w piekarniku z lekko uchylonymi drzwiczkami. Jeszcze ciepły sernik wyjąć na kratkę kuchenną i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
Odlaną wcześniej masę kakaową wymieszać i równomiernie rozprowadzić na powierzchni wystudzonego sernika. (Polewy nie jest za dużo, ale cienka jej warstwa powinna wystarczyć na całość). Można dodatkowo posypać wiórkami kokosowymi.
Sernik schłodzić w lodówce przez kilka godzin przed podaniem.