Sernik z makiem (keto, low carb)

7 Komentarzy
Sernik z makiem (keto, low carb)

Ekspresowy, niskowęglowodanowy seromakowiec. Pyszny, wilgotny, łatwy i bardzo szybki do przygotowania. Wystarczy tylko zmiksować razem wszystkie składniki i upiec.

Makro ciasta (1 z 16 kawałków): 110 kcal, B: 6g, T: 8g, W: 3g (W netto: 2g).

Składniki na formę kwadratową (o boku dna ok. 21 cm):

  • 250 g twarogu z wiaderka lub Quark (u mnie 40%), temperatura pokojowa
  • 4 jajka (rozmiar M), temperatura pokojowa
  • 100 g erytrytolu
  • 100 g zmielonego, suchego maku
  • 100 g zmielonych, blanszowanych migdałów (czyli mąki migdałowej nieodtłuszczonej)

Sposób przygotowania:

  1. Formę kwadratową o boku dna ok. 21 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wykładając dno i boki formy. Odstawić na bok.
  2. Do misy miksera przełożyć twaróg, jajka, erytrytol, zmielony mak i mąkę migdałową. Zmiksować na gładką masę, tylko do momentu połączenia się składników.
  3. Masę przelać do przygotowanej formy.
  4. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 20 minut w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół, aż wierzch ciasta będzie ścięty. (Można dotknąć ostrożnie i delikatnie opuszkiem palca. W środku ciasto będzie wilgotne. Dlatego nie należy sprawdzać go patyczkiem).
  5. Formę z ciastem wyciągnąć od razu z piekarnika i pozostawić na kratce kuchennej do ostygnięcia.

2

Uwaga:

  • Ciasto jest niskie. Ma ok. 2 cm wysokości.
Czas

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Ilość porcji

Liczba porcji:

ok. 16

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: średni
Sernik z makiem (keto, low carb) Sernik z makiem (keto, low carb)
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Anna · 1 miesięcy temu
    Czy można dodać jakiejś wanilii czy aromatu jakiegoś bo boję się, że to ciasto będzie w smaku mało wyraziste.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Anka · 1 miesięcy temu
    Suchy mak czyli surowy?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 1 miesięcy temu
      Mak ma być suchy i zmielony.
      • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
        Zenek · 1 miesięcy temu
        Mak, suchy, surowy prosto z paczki jak rozumiem, zmielony w mlynku jak do kawy/ziaren/ziol? Przepraszam, ze pytam, jestem facetem, ten przepis wydaje sie prosty - chce zaskoczyc partnerke bez faux-pas ;)
        • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
          Joanna Moderator · 1 miesięcy temu
          Tak, prosto z paczki. Ja używam kupnego już mielonego, ale można zmielić w domu.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Beata s. · 2 miesięcy temu
    wygląda wspaniale:))Na pewno wyprobuję. Dziekuję za przepis