Tort marchewkowy (low carb, keto)
Keto ciasto marchewkowe w formie tortu, przełożone kremem na bazie serka kremowego. Soczyste ciasto z chrupiącymi kawałkami migdałów, przełożone lekkim kremem. Długo zachowuje świeżość i świetnie smakuje.
Makro ciasta (1 z 16 kawałków): 302 kcal, B: 8,7g, T: 27,4g, W: 5,2g (W netto: 2,4g).
Składniki na tort o śr. 20 cm i wysokości ok. 8 cm:
Ciasto marchewkowe (składniki na dwie tortownice o śr. 20 cm):
- 180 g obranej i startej na grubych oczkach marchewki (potrzeba 1 dużą marchewkę)
- 100 g masła
- 160 g zmielonych, blanszowanych migdałów (czyli mąki migdałowej nieodtłuszczonej)
- 40 g mąki kokosowej
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki cynamonu
- 6 jajek (rozmiar M), temperatura pokojowa
- 100 g erytrytolu
- 50 g posiekanych migdałów (u mnie blanszowanych)
Krem:
- 100 g masła, temperatura pokojowa
- 600 g serka kremowego typu Philadelphia, temperatura pokojowa
- 150 g erytrytolu zmielonego na puder
Dekoracja (opcjonalnie):
- owoc granatu
- świeży tymianek
Sposób przygotowania:
- Dno dwóch tortownic o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz. Odstawić na bok.
- Marchewkę obrać, umyć, osuszyć i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Odważyć 180 g startej marchewki i przełożyć do miski. Dodać posiekane migdały.
- Masło roztopić i pozostawić do ostygnięcia.
- W osobnej misce wymieszać zmielone migdały blanszowane, mąkę kokosową, proszek do pieczenia i cynamon.
- Całe jajka ubijać z erytrytolem na najwyższych obrotach przez co najmniej 5 minut na jasną, kremową masę.
- Dalej miksując na najwyższych obrotach, wlewać cienkim strumieniem chłodne lub lekko ciepłe masło. Wyłączyć mikser i dodać mieszankę mączną. Wymieszać szpatułką lub trzepaczką do połączenia. Następnie dodać startą marchewkę z migdałami i wymieszać do połączenia.
- Ciasto przełożyć do przygotowanych tortownic. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 30 minut, do suchego patyczka, w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół).
- Upieczone ciasta wystudzić w formie na kratce kuchennej. Po ostygnięciu wyciągnąć z formy i przeciąć na pół tak, aby powstały łącznie 4 blaty.
- Przygotować krem: W misie miksera utrzeć na najwyższych obrotach miękkie masło z erytrytolem w pudrze przez co najmniej 5 minut na jasną, kremową masę. Dalej miksując na niskich obrotach, dodawać po łyżce serek kremowy, miksując do połączenia.
- Blaty przełożyć kremem. Cały tort posmarować resztą kremu. (Gdyby zdarzyło się, że krem będzie za rzadki do przełożenia, należy włożyć go do lodówki do lekkiego zgęstnienia). Można dodatkowo udekorować ziarenkami granatu i tymianku według przepisu: "Kwiatuszki z granatu i tymianku".
- Tort schłodzić w lodówce przez kilka godzin lub do dnia następnego. (Można przechowywać go w lodówce przez co najmniej 4 dni).
Całkowity czas przygotowania: |
||
Liczba porcji: |
ok. 16 |
|
Trudność: | średnia | |
Koszt: | średni |
Odsłon: 7660
Zaloguj poprzez
( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ładowanie komentarza...
The comment will be refreshed after 00:00.
Napisz pierwszy komentarz do tego przepisu!