Sernik baskijski
Słynny, puszysty, bardzo kremowy sernik bez spodu, z charakterystyczną, mocno przypieczoną skórką. Jeden z najlepszych serników o aksamitnej konsystencji, który rozpływa się w ustach. Ponieważ pieczony jest w wysokiej temperaturze sernik mocno wyrasta, przypieka się mocno z wierzchu (wygląda jak lekko spalony), a potem opada. Z wyglądu do pięknych wypieków nie należy ;)
Pieczony jest na serkach kremowych z dodatkiem soli w składzie, przez co jest nie tylko słodki, ale także lekko słony, co bardzo korzystnie wpływa na jego smak. Bardzo łatwy i szybki do przygotowania. Ten przepis jest bez dodatku mąki, dlatego jest bezglutenowy. Można użyć erytrytolu zamiast cukru i będzie również niskowęglowodanowy jak również keto.
Składniki na tortownicę o śr. 26 cm:
Masa serowa:
- 1 kg słonego, serka kremowego typu Philadelphia, temperatura pokojowa
- 200 g drobnego cukru do wypieków (w wersji keto: 150 g erytrytolu)
- 3 łyżeczki cukru waniliowego (w wersji keto pominąć)
- 7 jajek (rozmiar M), temperatura pokojowa
- 400 g (lub ml) słodkiej, płynnej śmietanki 30- 36%, temperatura pokojowa
- ½ płaskiej łyżeczki soli (jeśli serek nie ma soli w składzie)
Dodatkowo:
- trochę masła (margaryny) do posmarowania formy
Sposób przygotowania:
- Dno i boki tortownicy o śr. 26 cm wysmarować masłem i wyłożyć najpierw jeden arkusz papieru do pieczenia, posmarować go lekko masłem, a następnie wyłożyć drugi arkusz lub pasek papieru do pieczenia tak, aby papier wystawał z każdej strony ponad formę. (Sernik podczas pieczenia mocno wyrasta, powyżej brzegu formy. Papier do pieczenia można wcześniej pognieść, aby łatwiej dało się go rozłożyć w formie. Masło ma “przykleić” papier do formy).
- Przygotować masę serową: Najpierw odlać płyn z serów. Do misy miksera przełożyć ser, cukier i cukier waniliowy. Zmiksować na wysokich obrotach przez ok. 2 minuty na gładką masę. Dalej miksując na wysokich obrotach, dodawać stopniowo po jednym jajku i ewentualnie sól. (Każde jajko miksować ok. pół minuty). Pod koniec, miksując na niskich obrotach, wlewać śmietankę do połączenia. (Masa serowa jest bardzo płynna/ wodnista).
- Masę serową wlać do formy.
- Piec w nagrzanym piekarniku (na poziomie niższym niż połowa piekarnika, najlepiej ok. ⅓ wysokości od dołu) ok. 45 minut w temperaturze 230°C, grzałka góra- dół. (Gdyby sernik po tym czasie był za blady, podwyższyć temperaturę do 250°C i piec do 5 minut, obserwując sernik, aż się przypiecze). Gotowy sernik powinien być mocno przypieczony z wierzchu i po potrząśnięciu formą ruszać się, jakby był płynny w środku. (Tak ma być, po schłodzeniu stężeje).
- Wyciągnąć sernik z piekarnika i studzić na kratce kuchennej.
- Następnie schłodzić przez co najmniej 5 godzin w lodówce. Przed podaniem najlepiej ocieplić do temperatury pokojowej.
Kuchnia: |
Hiszpańska |
|
Czas: |
Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Czas oczekiwania:
|
|
Liczba porcji: |
ok. 16 |
|
Trudność: | łatwa | |
Koszt: | wysoki |
lub pisz komentarz jako gość
Napisz pierwszy komentarz do tego przepisu!