Ciasto cytrynowe

Napisz komentarz
Ciasto cytrynowe

Proste, ucierane ciasto o smaku cytrynowym. Polane jest lukrem cytrynowym, aby było jeszcze bardziej cytrynowe. Jest wilgotne i wyraźnie cytrynowe. To jedno z ulubionych ciast dziecięcych. Sprawdzi się na różnego rodzaju imprezach urodzinowych, przedszkolnych, szkolnych, czy piknikach lub po prostu do kawy. Dla dzieci, udekorowałam jej dodatkowo żelkami. Ciasto jest wysokie na ok. 3 cm.

Składniki na formę o wymiarach ok. 35x 24 cm:

Ciasto:

  • 250 g masła, temperatura pokojowa
  • 200 g cukru
  • 6 jajek (rozmiar M), temperatura pokojowa
  • 330 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki (z lekką górką) proszku do pieczenia
  • skórka starta z 2 cytryn
  • 9 łyżek soku z cytryny (potrzeba 2 duże cytryny)

Lukier cytrynowy:

  • 200 g cukru pudru
  • 1 cytryna (ok. 4- 5 łyżek soku)

Dodatkowo (opcjonalnie):

  • żelki

Sposób przygotowania:

  1. Dno formy prostokątnej o wymiarach ok. 35x 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Odstawić na bok.
  2. Przygotować ciasto: W miseczce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i startą skórką z dwóch cytryn.
  3. Miękkie masło utrzeć z cukrem na jasną, kremową masę. (Ucierać ok. 10 minut na najwyższych obrotach). Dalej miksując na wysokich obrotach, dodawać stopniowo po jednym jajku. (Każde jajko miksować co najmniej 1 minutę. Masa się najprawdopodobniej zwarzy. Proszę kontynuować). Następnie zmniejszyć obroty miksera na niskie i dodawać stopniowo (w 3 porcjach) przygotowaną mieszankę mączną i sok z cytryny, miksując krótko tylko do połączenia się składników.
  4. Ciasto przełożyć do przygotowanej formy i wyrównać.
  5. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 30 minut do suchego patyczka, w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół). Ciasto wyciągnąć z piekarnika i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
  6. Przygotować lukier cytrynowy: Rozetrzeć przesiany cukier puder z 4- 5 łyżkami soku z cytryny na gładką masę. (Jeśli będzie za gęsty, dodać więcej soku).
  7. Lukier rozprowadzić szybko na cieście. Od razu rozłożyć żelki, aby przykleiły się do lukru. Pozostawić do zastygnięcia lukru.
  8. Ciasto przechowywane np. w worku foliowym, w suchym i chłodnym miejscu, zachowuje świeżość przez kilka dni.
Czas

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Czas oczekiwania:
Ilość porcji

Liczba porcji:

ok. 24

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: średni
Ciasto cytrynowe Ciasto cytrynowe Ciasto cytrynowe
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.

Napisz pierwszy komentarz do tego przepisu!