Ciasto cytrynowe
Proste, ucierane ciasto o smaku cytrynowym. Polane jest lukrem cytrynowym, aby było jeszcze bardziej cytrynowe. Jest wilgotne i wyraźnie cytrynowe. To jedno z ulubionych ciast dziecięcych. Sprawdzi się na różnego rodzaju imprezach urodzinowych, przedszkolnych, szkolnych, czy piknikach lub po prostu do kawy. Dla dzieci, udekorowałam jej dodatkowo żelkami. Ciasto jest wysokie na ok. 3 cm.
Składniki na formę o wymiarach ok. 35x 24 cm:
Ciasto:
- 250 g masła, temperatura pokojowa
- 200 g cukru
- 6 jajek (rozmiar M), temperatura pokojowa
- 330 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki (z lekką górką) proszku do pieczenia
- skórka starta z 2 cytryn
- 9 łyżek soku z cytryny (potrzeba 2 duże cytryny)
Lukier cytrynowy:
- 200 g cukru pudru
- 1 cytryna (ok. 4- 5 łyżek soku)
Dodatkowo (opcjonalnie):
- żelki
Sposób przygotowania:
- Dno formy prostokątnej o wymiarach ok. 35x 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Odstawić na bok.
- Przygotować ciasto: W miseczce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i startą skórką z dwóch cytryn.
- Miękkie masło utrzeć z cukrem na jasną, kremową masę. (Ucierać ok. 10 minut na najwyższych obrotach). Dalej miksując na wysokich obrotach, dodawać stopniowo po jednym jajku. (Każde jajko miksować co najmniej 1 minutę. Masa się najprawdopodobniej zwarzy. Proszę kontynuować). Następnie zmniejszyć obroty miksera na niskie i dodawać stopniowo (w 3 porcjach) przygotowaną mieszankę mączną i sok z cytryny, miksując krótko tylko do połączenia się składników.
- Ciasto przełożyć do przygotowanej formy i wyrównać.
- Piec w nagrzanym piekarniku ok. 30 minut do suchego patyczka, w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół). Ciasto wyciągnąć z piekarnika i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
- Przygotować lukier cytrynowy: Rozetrzeć przesiany cukier puder z 4- 5 łyżkami soku z cytryny na gładką masę. (Jeśli będzie za gęsty, dodać więcej soku).
- Lukier rozprowadzić szybko na cieście. Od razu rozłożyć żelki, aby przykleiły się do lukru. Pozostawić do zastygnięcia lukru.
- Ciasto przechowywane np. w worku foliowym, w suchym i chłodnym miejscu, zachowuje świeżość przez kilka dni.
Czas: |
Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Czas oczekiwania:
|
|
Liczba porcji: |
ok. 24 |
|
Trudność: | łatwa | |
Koszt: | średni |
Odsłon: 11686
Zaloguj poprzez
( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ładowanie komentarza...
The comment will be refreshed after 00:00.
Napisz pierwszy komentarz do tego przepisu!