Szybkie i proste ciasto na herbatnikach bez pieczenia. Herbatniki przełożone są mleczną masą z mleka w proszku i polane polewą czekoladową. Herbatniki mogą być jasne lub kakaowe, a także bezglutenowe. Ciasto polecam osobom lubiącym desery słodkie oraz mleko w proszku.
Herbatniki w cieście nie miękną mocno. Pozostają chrupiące. (Może zależeć to od użytych herbatników). Jeśli chcecie, możecie je namoczyć dodatkowo w mleku tj. do głębokiego talerza wlać trochę mleka i zanurzać w nim na chwilę herbatniki, jeden po drugi.
Składniki na formę kwadratową o boku ok. 24cm:
Masa mleczna:
250 ml mleka tłustego (ok. 3,2%)
80 g cukru
400 g mleka w proszku (pełnego*)
200 g masła, temperatura pokojowa
Polewa czekoladowa:
70 g masła
30 g kakao
80 g cukru pudru
3 łyżki mleka
Dodatkowo:
ok. 450 g herbatników (jasnych, kakaowych lub bezglutenowych)
trochę mleka do namoczenia herbatników (opcjonalnie)
Sposób przygotowania:
Dno formy ok. 24x 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na dnie formy wyłożyć herbatniki (ewentualnie uprzednio namoczone w mleku), docinając je w razie potrzeby tak, aby wypełniły całe dno. Odstawić na bok.
Przygotować masę mleczną: Mleko w proszku przesiać (aby nie było grudek w gotowej masie). Miękkie masło utrzeć mikserem na najwyższych obrotach przez ok. 5 minut na jasną, miękką i kremową masę. Odstawić na bok.
Mleko i cukier przełożyć do rondelka i mieszając podgrzewać na niskiej/ średniej mocy palnika, aż cukier się rozpuści. Następnie ściągnąć garnek z pieca i do ciepłego mleka** wmieszać trzepaczką przesiane mleko w proszku. (Powstanie gęsta pasta). Gdy masa ostygnie (nie czekać za długo, aby nie zrobiła się za gęsta), miksując dalej masło dodawać porcjami masę.
Połowę masy mlecznej wyłożyć do formy na herbatniki. Przykryć kolejną warstwą herbatników (namoczonych w mleku). Wyłożyć resztę masy mlecznej i na nią trzecią warstwę (namoczonych) herbatników.
Przygotować polewę czekoladową: Cukier puder z kakao najlepiej przesiać, żeby był gładki. Masło roztopić w rondelku i ściągnąć z pieca. Do roztopionego tłuszczu dodać cukier puder z kakao i mleko. Dobrze wymieszać trzepaczką i nie gotować. (Gdyby polewa była jeszcze za gęsta, dodać odrobinę mleka).
Polewę rozłożyć na herbatnikach. Ciasto wstawić na kilka godzin, a najlepiej na noc do lodówki.
Uwagi:
Masło musi być prawdziwe (min. 82% tłuszczu).
* Używam mleka "niebieskiego" Siedlce, Mlekovita lub "łaciatego". Nie polecam mleka granulowanego.
** Można najpierw ostudzić podgrzane mleko z cukrem i dopiero wmieszać mleko w proszku. Wtedy dodajemy od razu porcjami tę masę, miksując dalej masło.