Ciasto z herbatnikami dla dzieci, udekorowane kolorowymi słodkościami przyciągającymi uwagę ;) To pomarańczowe ciasto ucierane z warstwą truskawkową, przygotowaną z musu truskawkowego zagęszczonego budyniem, pokryte bitą śmietaną i maślanymi herbatnikami.
Składniki na formę o wymiarach ok. 35x 24cm:
Ciasto ucierane:
250 g masła, temperatura pokojowa
200 g cukru
5 jajek (rozmiar M), temperatura pokojowa
250 g mąki pszennej
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
80 ml wyciśniętego soku z pomarańczy (potrzebna 1 pomarańcza), temperatura pokojowa
Warstwa truskawkowa:
600 g truskawek mrożonych
2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru (1 opakowanie ok. 37- 40g)
50 g cukru
Bita śmietana:
500 ml słodkiej śmietanki 30- 36%, schłodzonej
2 łyżeczki cukru pudru
1 śmietan-fix (opcjonalnie)
Lukier:
ok. 100 g cukru pudru
ok. 2 łyżki soku z cytryny
Dodatkowo:
ok. 20 herbatników
żelki, draże czekoladowe, posypka cukrowa itp.
Sposób przygotowania:
Truskawki przełożyć do miski i pozostawić do rozmrożenia. (Można rozmrozić je np. przez noc).
Dno formy prostokątnej o wymiarach ok. 35x 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Odstawić na bok.
Przygotować ciasto ucierane: Mąkę wymieszać w misce z proszkiem do pieczenia. Odstawić na bok. Miękkie masło utrzeć z cukrem na jasną, kremową masę. Dalej miksując na najwyższych obrotach, dodawać po kolei po jednym jajku. (Każde jajko miksować co najmniej ½ minuty). Następnie dodać powoli sok z pomarańczy. (Masa pewnie się mocno zwarzy, to od dużej ilości jajek i soku. Proszę kontynuować). Zmniejszyć obroty miksera i dodać mąkę z proszkiem. Miksować krótko na niskich obrotach, tylko do momentu połączenia się składników.
Ciasto przełożyć do przygotowanej formy i wyrównać.
Piec w nagrzanym piekarniku do suchego patyczka, ok. 25 minut w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół). Po upieczeniu wyciągnąć ciasto z piekarnika i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
Przygotować warstwę truskawkową: Do rozmrożonych truskawek dodać cukier i zmiksować blenderem na gładki mus. Połowę musu wymieszać trzepaczką z budyniami w proszku. Drugą połowę musu truskawkowego zagotować. Do gotującego się musu, dodać rozmieszany mus z budyniem i szybko wymieszać. Mieszając doprowadzić do zagotowania. Od zagotowania gotować 1 minutę, ciągle mieszając, aż budyń mocno zgęstnieje. Gotowy budyń ściągnąć z pieca i od razu gorący rozłożyć na chłodnym cieście. Pozostawić do ostygnięcia.
W tym czasie przygotować lukier: Cukier puder przesiać. Sok z cytryny utrzeć z taką ilością cukru pudru, aby powstał biały, gładki i gęsty, ale lekko lejący lukier. (Jeśli jest za rzadki dodać więcej cukru pudru, a jeśli za gęsty odrobinę soku).
Herbatnik posmarować lukrem i od razu udekorować żelkami, drażami i posypką. W ten sposób przygotować wszystkie herbatniki.
Przygotować bitą śmietanę: Śmietankę ubić na sztywno, dodając pod koniec ubijania cukier puder i ewentualnie śmietan- fix. Ubitą śmietanę wyłożyć na budyń truskawkowy.
Na bitej śmietanie rozłożyć udekorowane herbatniki.
Ciasto schłodzić w lodówce przez co najmniej 5- 6 godzin, aby herbatniki zmiękły.