Sernik ketogeniczny (niskowęglowodanowy) w wersji czekoladowej, bezglutenowy i bez cukru. Pieczony jest na spodzie z mielonych migdałów. Masę zagęszcza kakao i nie trzeba używać żadnej mąki, ani skrobi. Smaczny, a z dodatkiem polewy jeszcze bardziej czekoladowy.
Makro ciasta (1 z 12 kawałków, waga kawałka ok. 138g): 442 kcal, B: 12g, T: 41g, W: 6g.
Składniki na tortownicę o śr. 26 cm:
Spód:
110 g zmielonych, blanszowanych migdałów
60 g masła, schłodzonego
1 łyżka erytrytolu
Masa serowa:
250 g serka mascarpone, temperatura pokojowa
500 g twarogu z wiaderka lub Quark 40%, temperatura pokojowa
100 g masła, temperatura pokojowa
6 jajek (rozmiar M), temperatura pokojowa
170 g erytrytolu
skórka starta z jednej pomarańczy
30 g kakao
Polewa czekoladowa:
80 g czekolady gorzkiej (85% kakao)
120 g słodkiej śmietany 30%
1 łyżka erytrytolu, zmielonego na puder
Sposób przygotowania:
Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz.
Przygotować spód sernika: Zmielone migdały, zimne masło (pokrojone na małe kawałki) i erytrytol przełożyć do miski i zagnieść np. ręką na jednolitą masę. Masą wykleić dno formy. (Masa jest mocno klejąca).
Podpiec w nagrzanym piekarniku ok. 13 minut w temperaturze 160°C (grzałka góra- dół), aż spód się zarumieni. Formę wyciągnąć z pieca i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
Przygotować masę serową: Najpierw odlać wodę z serka mascarpone i twarogu. Miękkie masło i erytrytol przełożyć do misy miksera i miksować przez ok. 5 minut na jasną masę. Wyłączyć mikser. Dodać sery, jajka, skórkę z pomarańczy i kakao. Zmiksować przez chwilę na gładką masę, tylko do momentu połączenia się składników.
Masę serową wylać do tortownicy.
Piec w nagrzanym piekarniku ok. 1 godziny w temperaturze 160°C (grzałka góra- dół). Wyłączyć piekarnik i studzić sernik przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika. Następnie dobrze jest go schłodzić przez kilka godzin w lodówce.
Przygotować polewę czekoladową: Czekoladę posiekać drobno i razem ze śmietaną przełożyć do rondelka. Podgrzewać, mieszając łyżką, aż czekolada się rozpuści i powstanie gładka polewa. Garnek ściągnąć z pieca. Teraz można dodać łyżkę erytrytolu zmielonego na puder i wymieszać trzepaczką, jeśli polewa nie jest wystarczająco słodka.
Hola, he encontrado en tu blog recetas fantásticas, voy a seguirte, pero no se si actualmente sigues con tu blog ya que no he encontrado ninguna fecha. Un saludo desde España