Czekoladowy tort z cukinią i karmelem daktylowym (bez glutenu i laktozy)

4 Komentarzy
Czekoladowy tort z cukinią i karmelem daktylowym (bez glutenu i laktozy)

Zdrowy, czekoladowy tort składający się z kakaowych, dość wytrawnych blatów z cukinii i orzechów, przełożonych pysznym, słodkim, kremowym karmelem z daktyli i masła orzechowego. Obłożony jest kremem czekoladowym z puree z batata i czekolady gorzkiej i udekorowany świeżymi malinami i borówką amerykańską. Inny tort niż klasyczne, ale ciekawy i bardzo smaczny. Jest bezglutenowy i bezmleczny, a cukier zastąpiłam w cieście ksylitolem. Cukier zawiera go tylko gorzka czekolada dodana do kremu.

Składniki:

Ciasto z cukinii: (Należy upiec dwa takie ciasta, w tortownicy ok. 23cm i 18cm)

  • 200 g cukinii (waga po odcięciu końcówek), temperatura pokojowa
  • 175 g zmielonych migdałów (lub orzechów laskowych)
  • 3 łyżki ksylitolu (stewii lub cukru)
  • 20 g posiekanych, dowolnych orzechów
  • 20 g kakao
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • 50 g oleju kokosowego (lub masła)
  • 3 jajka (rozmiar M), temperatura pokojowa

Karmel daktylowy:

  • 1 szklanka (250ml) suszonych daktyli bez pestek (im bardziej miękkie, tym lepiej)
  • 4 łyżki masła orzechowego*
  • szczypta soli

Krem czekoladowy z batata:

  • 1 średniej wielkości batat (ok. 250 g, po ugotowaniu będzie potrzebne 200 g bez skóry)
  • 100 g czekolady gorzkiej

Do dekoracji:

  • kilka malin
  • ok. 100 g borówki amerykańskiej
  • złoty barwnik w proszku + spirytus lub wódka (opcjonalnie)

Sposób przygotowania:

  1. Dno tortownicy o średnicy ok. 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz. Odstawić na bok.
  2. Przygotować ciasto: Do miski przełożyć zmielone migdały, kakao, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, ksylitol i posiekane orzechy. Wymieszać trzepaczką.
  3. Cukinię zetrzeć na tarce o małych oczkach (na bocznej ściance) na drobne wiórki. (Nie odciskać soku z cukinii).
  4. Olej kokosowy roztopić w małym garnuszku na małej mocy palnika. Wlać do miski z suchymi składnikami. Dodać jajka i startą cukinię. Wymieszać łyżką.
  5. Ciasto przełożyć do przygotowanej formy i wyrównać.
  6. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 45 minut, do suchego patyczka, w temperaturze 160°C, grzałka góra- dół. Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika i pozostawić w formie do ostygnięcia.
  7. Dno tortownicy o średnicy ok. 18 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz. Odstawić na bok.
  8. Przygotować drugie ciasto z cukinii, jak powyżej. Przełożyć do przygotowanej formy i wyrównać.
  9. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 1 godziny, do suchego patyczka, w temperaturze 160°C, grzałka góra- dół. Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika i pozostawić w formie do ostygnięcia. Chłodne ciasto przeciąć na pół tak, aby powstały dwa blaty.
  10. Przygotować karmel daktylowy: Suszone daktyle zalać wrzątkiem i pozostawić na co najmniej 15 minut. Następnie odsączyć na sitku, nie wylewając wody, w której się moczyły. Namoczone daktyle, masło orzechowe i szczyptę soli zmiksować blenderem lub w malakserze. Dalej miksując, dodawać stopniowo wodę odlaną z daktyli, aż masa będzie miała konsystencję przypominającą masę krówkową, czyli będzie gładka, kremowa i nie za gęsta.
  11. Większe ciasto z cukinii (z tortownicy 23cm) ułożyć na paterze.
  12. Dolny blat mniejszego ciasta (z tortownicy 18cm) posmarować od dołu połową karmelu daktylowego. (Odwrócić dolny blat, dołem do góry i go posmarować). Ułożyć na środku większego ciasta z cukinii. Posmarować resztą karmelu i ułożyć góry blat.
  13. Przygotować krem czekoladowy z batata: Batat ugotować w mundurku z osolonej wodzie. Czekoladę posiekać. Ciepłego batata obrać i odmierzyć 200g. Przełożyć do miski, dodać posiekaną czekoladę i ciepły zmiksować blenderem, aż czekolada się rozpuści i powstanie gładki masa.
  14. Poczekać, aż krem czekoladowy ostygnie. Następnie posmarować nim cały tort. Resztę kremu (gdyby był za rzadki, włożyć na chwilę do lodówki) przełożyć do rękawa cukierniczego z ozdobną tylką (u mnie duża w kształcie zamkniętej gwiazdki) i ozdobić tort. Udekorować malinami i borówką. Wstawić do lodówki, by krem stwardniał.
  15. Trochę barwnika rozpuścić w ok. 2 kroplach alkoholu i przy użyciu pędzelka zrobić nierówne kreski na torcie.

Uwaga:

* Masło orzechowe polecam czyste, bez żadnych dodatków, czyli 100% orzechów.

Całkowity czas przygotowania:

Ilość porcji

Liczba porcji:

ok. 12

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: średni
Czekoladowy tort z cukinią i karmelem daktylowym (bez glutenu i laktozy) Czekoladowy tort z cukinią i karmelem daktylowym (bez glutenu i laktozy) Czekoladowy tort z cukinią i karmelem daktylowym (bez glutenu i laktozy)
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Aga · 3 lat temu
    Zastanawiam sie czy moglabym zrobic z 1 porcji ciasta 3 krazki 18cm.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Aga · 3 lat temu
      Zrobiłam według przepisu, bo raczej 3 blaszki 18cm nie wyjda z jednej porcji. Jeszcze nie probowałam jak smakuje, ale wygląda bosko 😊
      • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
        Joanna Moderator · 3 lat temu
        Super :) Na 3 krążki byłoby trudno przekroić jedno ciasto ;)
        • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
          Aga · 3 lat temu
          Ja mam blaszki 18cm, ale płytkie, więc nie trzeba kroić. Tak czy siak, smaczny i zdrowy tort 👍🏻 Sam biszkopt smakiem nie powala, ale karmel dobry, a krem z batata i gorzkiej czekolady zaskakująco pyszny i fajnej konsystencji.