Czekoladowe ciasto fasolowe

12 Komentarzy
Czekoladowe ciasto fasolowe

Mocno kakaowe ciasto z dodatkiem czerwonej fasoli z puszki, której w ogóle nie czuć w smaku ;). Ciasto ma fajną konsystencję. Przypomina brownie, ale jest jednak inne od niego. Nie zawiera w ogóle czekolady, ani mąki. Jest miękkie, wilgotne, gąbczaste, mało słodkie i mało się kruszy. Ze względu na brak dodatku jakiejkolwiek mąki do ciasta jest bezglutenowe i dodatkowo jeszcze jest bezmleczne.

Składniki na ok. 16 porcji (na formę o wymiarach ok. 24x 24cm):

  • 1 puszka czerwonej fasoli (400g; waga po odsączeniu w zależności od firmy ok. 240- 280g)
  • 5 jajek (rozmiar M), temperatura pokojowa
  • 150 g masła lub oleju kokosowego
  • 170 g cukru
  • 70 g kakao
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Sposób przygotowania:

  1. Formę kwadratową o wymiarach ok. 24x 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. (Można najpierw delikatnie posmarować w kilku miejscach formę masłem lub margaryną. Wtedy wyłożenie formy papierem pójdzie sprawniej, bo przyklei się on do tłuszczu). Odstawić na bok.
  2. Fasolę przełożyć na sitko, przepłukać wodą i pozostawić do odsączenia.
  3. Masło (lub olej kokosowy) roztopić.
  4. Do wysokiej miski przełożyć odsączoną fasolę, kakao, proszek do pieczenia, szczyptę soli i lekko ciepły lub chłodny tłuszcz. Zmiksować blenderem na gładką masę.
  5. Jajka ubić z cukrem na jasną, kremową masę. (Ubijać kilka minut). Następnie dalej ubijając na wysokich obrotach, dodawać po jednej łyżce kakaowego puree. Zmiksować na gładką masę. (Masa może się zwarzyć, ale nic nie szkodzi).
  6. Ciasto przełożyć do przygotowanej formy.
  7. Piec w nagrzanym piekarniku do suchego patyczka, ok. 40 minut w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół).
  8. Gotowe ciasto wyciągnąć z piekarnika i pozostawić w formie. Gdy będzie lekko ciepłe, można przełożyć je na kratkę kuchenną i pozostawić do całkowitego ostygnięcia. (Najłatwiej przełożyć ciasto na kratkę kuchenną, chwytając za wystający papier do pieczenia).

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 16

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: niski
Czekoladowe ciasto fasolowe Czekoladowe ciasto fasolowe
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kasia · 3 lat temu
    Ja niestety czuje fasolę i to mocno :(
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Badia · 3 lat temu
    Proszę,proszę o informację ,gdybym chciała ugotować fasolę jaka ilość powinnam wziąć?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    juihuuy · 3 lat temu
    Wlasnie zrobilam to ciasto. Wszystko fajnie, tylko, ze to ciasto nie ma smaku. Szkoda. Bede szukac lepszego przepisu.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Gość22 · 3 lat temu
    Można zrobić w tortownicy 22?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 3 lat temu
      Według przelicznika form wychodzi, że przy tortownicy należy zmniejszyć ilość składników, przemnażając je przez współczynnik 0.65.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Gośćxx · 3 lat temu
    Bardzo dobre. Faktycznie nie czuć fasoli. Także dla osób, które nie są fanami - polecam, ja również nie lubię :) Ja piekłam w dwóch keksówkach, piszę gdyby ktoś nie miał takiej blaszki, w termoobiegu w 180 stopniach i było wszytko w porządku.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ula · 3 lat temu
    Ciasto było pyszne, szybko zniknęło ale piekło się 40 min.góra dół w 180 min i było surowe następnie 30 minut z termoobiegiem i wtedy było dobre.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kalina · 3 lat temu
    Czy zamiast cukru można dodać ksylitol ?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Martyna · 4 lat temu
    Pychotka !! I to bez grama mąki 😍
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Alicja · 4 lat temu
    Mi niestety nie smakuję. Szybkie, nie wymagające ekstra składników, mokre w środku. Ale to jakoś nie to.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Klara · 4 lat temu
    Ciasto ok, ale potem są gazy śmierdzące i intensywne po zjedzeniu.