Prosta babka bezglutenowa z dodatkiem jogurtu naturalnego i oleju, które nadają jej wilgotności. Babka jest szybka do przygotowania, miękka, prosta w smaku i delikatnie cytrynowa.
Wszystkie składniki na babkę powinny mieć temperaturę pokojową.
Składniki:
3 jajka (rozmiar M)
160 g cukru (lub ksylitolu)
150 ml jogurtu typu greckiego
125 ml oleju np. rzepakowego
125 ml mleka
120 g mąki z ciecierzycy lub sojowej
120 g mąki kukurydzianej
60 g skrobi ziemniaczanej
2 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia
skórka otarta z cytryny lub pomarańczy (opcjonalnie)
Sposób przygotowania:
W miseczce wymieszać mąki, skrobię i proszek do pieczenia. Odstawić na bok.
Jajka utrzeć z cukrem (lub ksylitolem) na jasną, puszystą masę, miksując na najwyższych obrotach. Zmniejszyć obroty na średnie, dodać skórkę z cytryny lub pomarańczy, stopniowo jogurt, olej i mleko.
Na końcu dodać mieszankę mączną i zmiksować krótko, tylko do momentu połączenia się składników.
Ciasto przełożyć do formy keksowej o długości 30 cm wysmarowanej masłem (lub margaryną) i posypanej mąką np. z ciecierzycy.
Piec w nagrzanym piekarniku ok. 50 minut, do suchego patyczka, w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół). Po upieczeniu wyciągnąć babkę z piekarnika i pozostawić w formie, aby trochę ostygła. Następnie wyciągnąć na kratkę kuchenną i pozostawić do całkowitego ostygnięcia. (Chłodne ciasto pokryłam jogurtem greckim wymieszanym z ksylitolem).
Babka wyszła pyyyszna, polecam :) (ok) . Ja zrobiłam ze skórką z cytryny i to jest strzał w dziesiątkę, poza tym jest wilgotna i sprężyste, zupełnie jak glutenowa :)