Lukier królewski

89 Komentarzy
Lukier królewski

Lukier z białka, cukru pudru i odrobiny soku z cytryny zwany również jako Royal Icing. Wykorzystuje się go głównie do dekoracji ciasteczek, pierniczków i tortów. Jest śnieżnobiały i zasycha całkowicie na ciasteczkach, dzięki czemu nie sklejają się one ze sobą i dekoracje pozostają trwałe.

Przyjmuje się zasadę, że proporcja białka do cukru pudru wynosi 1: 5. Proporcja białka do cukru może się trochę różnić w zależności od przeznaczenia lukru np. do malowania kontur potrzebny jest lukier trochę gęstszy niż do wypełnienia. Lukier można zagęścić dodając więcej cukru pudru, a rozrzedzić dodając trochę soku z cytryny, wody lub białka.

Cukier puder powinien być przesiany, aby lukier był gładki, bez grudek. Sok z cytryny wpływa na elastyczność lukru, dzięki czemu łatwiej się dekoruje.

Lukier królewski można łatwo zabarwić na dowolny kolor barwnikiem spożywczym. Należy nie przesadzać z ilością barwnika. Lukier łatwo się barwi, a gdy postoi kilka godzin to często nabiera jeszcze intensywniejszego koloru. (Najlepiej użyć barwników w żelu lub ewentualnie w proszku. Barwniki w płynie rozrzedzają lukier. Należy wówczas dodać więcej cukru pudru, gdyby wyszedł za rzadki).

Jeśli nie używamy lukru od razu, należy przykryć go folią spożywczą tak, aby folia dotykała powierzchni lukru. W ten sposób lukier nie obeschnie.

Lukier można przechowywać, przykryty folią spożywczą do paru dni w lodówce. Przed użyciem wymieszać łyżeczką.

Składniki:

  • 30 g białka (ok. 1 białko z jajka M)
  • 150 g cukru pudru
  • 6 kropli soku z cytryny
  • barwnik spożywczy (opcjonalnie)

Sposób przygotowania:

  1. Cukier puder przesiać.
  2. Do miski wlać białko. Dodać sok z cytryny i cukier puder. Miksować mikserem ręcznym ok. 10 minut na niskich obrotach, używając mieszadeł (nie ubijaków to piany), aby niepotrzebnie nie napowietrzać lukru*. Lukier powinien być gładki i lśniący.
  3. Teraz można wmieszać troszkę barwnika spożywczego, jeśli chcemy kolorowy lukier.
  4. Gotowy lukier przełożyć do jednorazowego rękawa cukierniczego, woreczka do mrożenia lub rękawa zrobionego z papieru do pieczenia, odciąć róg, robiąc bardzo małą dziurkę i dekorować według uznania. (Można użyć również tylki z małą dziurką, ale nie jest to konieczne). Konsystencję lukru można zmieniać w zależności od potrzeb. Można  zagęścić go, dodając cukier puder lub rozrzedzić, dodając więcej białka, soku z cytryny lub wody po kropelce.

Uwagi:

  • * Napowietrzony lukier będzie zawierał pęcherzyki powietrza, które mogą być później widoczne na wypieku. Można się ich pozbyć, delikatnie przekłuwając je wykałaczką. Również podczas dekorowania lukier się przerwie w momencie, gdy pojawi się pęcherzyk powietrza. Dlatego lepiej długo, a powoli miksować mieszadłami, a zrezygnować z ubijaków i wysokich obrotów. Można też miksować robotem kuchennym na średnich obrotach, używając mieszadła.
  • Masę należy miksować ok. 10 minut, aby była stabilna.

Wariant Thermomix:

Składniki:

  • 30 g białka** (ok. 1 białko z jajka M)
  • 150 g cukru
  • 6 kropli soku z cytryny
  • barwnik spożywczy (opcjonalnie)

Sposób przygotowania:

  1. Cukier przełożyć do naczynia miksującego i zmiksować 20s./ obr. 10. Cukier puder zsunąć kopystką ze ścianek na dół naczynia miksującego.
  2. Założyć motylek. Dodać białko i sok z cytryny. Zmiksować 10 minut/ obr. 2.

Uwagi:

  • ** Jeśli macie wagę kuchenną to polecam zważyć białko na niej, bo jest dokładniejsza niż ta wbudowana w Thermomixie.
  • Masę należy miksować ok. 10 minut, aby była stabilna.

Całkowity czas przygotowania:

Ilość porcji

Ilość porcji:

na ok. 20 pierniczków średniej wielkości

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: niski
Lukier królewski Lukier królewski Lukier królewski
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Jagoda · 11 miesięcy temu
    Co jeśli mój lukier bardzo woooolno schnie? Co zrobić z tym?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 11 miesięcy temu
      Jeśli już na udekorowanych pierniczkach lub ciasteczkach to ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i włóż na nagrzanego do 70 stopni piekarnika na kilka minut. Należy sprawdzać. Jak wyschnie to wyciągnąć ciasteczka z piekarnika, żeby ich dalej nie wysuszać, bo mogą wyjść twarde.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Renata · 11 miesięcy temu
    Witam jaka może być przyczyna kiedy lukier nie chce wyschnąć tylko lekko jest lepki ?Czy może to być za mała ilość cukru ?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    AniaaaNo · 2 lat temu
    Hej, jak tu pięknie 😍 do przygotowania lukru królewskiego polecam białko w butelce od Farmy Białka 😍 pięknie się ubijają i nie trzeba martwić się co zrobić z żółtkami, które zostały 😘
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Maryla · 10 miesięcy temu
      Z żółtek można zrobić makaron lub kogel-mogel 😊
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Daria · 2 lat temu
    W robocie kuchennym jaką końcówkę użyć?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 2 lat temu
      Polecam jednak mikser ręczny. Dla robota kuchennego to może być za mała ilość, żeby zebrać wszystko ze ścianek (chyba, że masz hak z silikonową nakładką, która zbiera wszystko ze ścianek misy). Mikserem ręcznym wymieszasz wszystko dokładniej. Jeśli masz tylko robota kuchennego to wziełabym K-hak (lub ten średni trzepak).
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Afrodyta · 2 lat temu
    Czy jeśli użyje go do silikonowych foremek to zastygnie ?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Anna Narloch · 2 lat temu
    Czy można malować obrazki na lukrze królewskim?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Magda · 2 lat temu
    Czy lukier nadaję się do pączków
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Paula · 2 lat temu
    Witam, czy taki lukier nadawałby się do zamoczenia cake popsów?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 2 lat temu
      Tak, konsystencję możesz dopasować, żeby była odpowiednia. Tylko, czy taki lizak nie będzie za słodki?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ola · 2 lat temu
    Co to jest mieszadło? Jak wygląda? :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Beata · 2 lat temu
    Wyszło super, wysycha szybko. Dziękuję😄
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    wiktoria · 2 lat temu
    ile schnie ten lukier?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ewelina · 3 lat temu
    Wyszedł idealny.. pyszny.. (heart)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Aleksandra · 3 lat temu
    Dzień dobry,czy można jeść pierniczki z tym lukrem po kilku miesiącach? Jak to wyglada ze zdatnością spożycia? Pozdrawiam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Natalia · 3 lat temu
    Robiłam ten lukier, wyszedł genialnie! Zastanawiam się teraz tylko czy można w jakiś sposób tak zmienić proporcje żeby dodać do niego "smaku", np jakiegoś soku z cytrusów albo musu z innych owoców, żeby lukier nie smakował samym cukrem a też jakimś owocem? 😊
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Aneta · 3 lat temu
    Dzień dobry Pani Asiu. Chciałam zapytać, czy jest jakiś sposób żeby lukier po zastygnięciu był bardziej plastyczny? Dodać troszkę wody? Glukozy?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 3 lat temu
      Hmmm, trochę wody to będzie rzadszy. Z glukozą nie próbowałam. A do czego mialby być?
      • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
        Aneta · 3 lat temu
        Mam do zrobienia bramkę piłkarska i gdzieś na filmiku widziałam jak ktoś robił siatkę do takiej bramki z lukru wlasnie.
        • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
          Joanna Moderator · 3 lat temu
          Tak, to lukier królewski się do tego nadaje i dobrze, że jest sztywny. Zaschnie i będzie stabilny ;)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kila · 3 lat temu
    Czy ten lukier po zastygnięciu jest sztywny? Chciałabym zrobić śnieżynki na papierze do pieczenia a potem użyć ich jako przestrzennej dekoracji do tortu - czy to ma prawo wyjść dobrze z tego przepisu?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Tita · 3 lat temu
    Lukruje pierniki całe na biało lukrem. Potem dekoruje wg uznania. Dlaczego ten biały lukier na pierniku żółknie?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 3 lat temu
      Żółknie?? Może jest za rzadki i przebija kolor piernika? Inaczej nie mam innego wytłumaczenia niestety.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Julka · 3 lat temu
    Czy mogę użyć tego lukru do zrobienia dekoracyjnego brzegu na torcie ( nie chcę polewać całej powierzchni tylko zrobić brzeg jak bitą śmietaną)? I czy mogę go użyć do sklejenia figurek z masy plastycznej?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    aga · 3 lat temu
    czy można tym lukrem pisać po masie cukrowej?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    AgaWw · 3 lat temu
    Znakomity lukier do dekoracji. Cieszę się że na niego trafiłam bo przez poprzednie przepisy dekoracja pierniczków była dramatem-nie zastygał dobrze, był brzydki w kolorze i wszystko wyglądało okropnie. Ten lukier jest pięknie śnieżnobiały, zastyga całkowicie nawet jeśli zrobiłam trochę rzadszą wersję do zapełniania na gładko. Ładne się trzyma pierniczków i naprawdę pięknie wyglądają zarówno te zawieszone na choince jak i te zapakowane jako dodatek do prezentów.