Mleczna pianka w czekoladzie

Delikatne, piankowe kosteczki. Smakiem zbliżone do oryginału. Kosteczki są lekko cytrynowe. Można zrobić je również w wersji czekoladowej, dodając do gotowej masy trochę kakao dla koloru.
Z podanego przepisu wychodzi ok. 30 sztuk o wymiarach ok. 5x 3cm.
Składniki:
- 4 białka
- 6 łyżeczek cukru waniliowego
- 20g cukru pudru
- sok wyciśnięty z ½ cytryny
- 4 łyżeczki żelatyny w proszku (= 9g)
- 50ml słodkiej, płynnej śmietany 30- 36%
Polewa:
- 200g czekolady gorzkiej
- 2 łyżeczki oleju
Sposób przygotowania:
- Płaską formę prostokątną* wyłożyć papierem do pieczenia lub folią spożywczą.
- Żelatynę namoczyć w śmietanie. Pozostawić na 5 min. do napęcznienia.
- Białka ubić na sztywną pianę. Dalej miksując na najwyższych obrotach dodawać stopniowo cukier waniliowy, cukier puder i sok z cytryny.
- Gdy żelatyna napęcznieje podgrzać, ciągle mieszając, aż się rozpuści. Dalej ubijając białka wlać cienkim strumieniem rozpuszczoną, ciepłą żelatynę.
- Gotową masę przełożyć do formy i wyrównać. Wstawić do lodówki na parę godzin do stężenia.
- Pojemnik z masą odwrócić do góry dnem np. na deskę. Delikatnie ściągnąć papier lub folię. Masę pokroić w nieduże prostokąty.
- Czekoladę połamać na kawałki i razem z olejem roztopić w kąpieli wodnej.
- Ptasie mleczko oblewać czekoladą i układać najlepiej na papier do pieczenia lub drobnej kratce do pralinek do zastygnięcia. (Czekolada może być najwyżej lekko ciepła. Za ciepła spowoduje, że panka będzie się topić).
Smacznego.
* Użyłam pojemnika plastikowego o wymiarach 16x 24cm, wysokiego na 3cm. Pojemnik może być jeszcze większy, ponieważ mi jeszcze trochę masy pozostało.
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.