Trufle kokosowe z mascarpone i białej czekolady


Miękkie trufle z serka mascarpone, białej czekolady i wiórków kokosowych, z dodatkiem likieru kokosowego. Są słodkie i rozpływają się w ustach. Bardzo łatwe i szybkie do przygotowania.
Składniki na ok. 25 sztuk:
- 150g serka mascarpone
- 200g białej czekolady
- 50g drobnych wiórków kokosowych (jeśli robiliście domowy likier kokosowy to użyjcie nasączonych alkoholem wiórków pozostałych z produkcji likieru)
- 1 łyżka likieru kokosowego (domowego z przepisu: „Likier kokosowy” lub kupnego np. Malibu)
Do obtoczenia:
- wiórki kokosowe
Sposób przygotowania:
- Czekoladę posiekać i roztopić w kąpieli wodnej. Pozostawić do ostygnięcia.
- Serek mascarpone przełożyć do miski i wymieszać łyżką.
- Chłodną, ale jeszcze płynną czekoladę dodać do serka i wymieszać łyżką. Kolejno wmieszać wiórki kokosowe i likier.
- Masę wstawić do lodówki, aby lekko stwardniała i dało się formować trufle.
- Ze schłodzonej masy formować małe kulki o średnicy ok. 3cm i wkładać je pojedynczo do miseczki z wiórkami kokosowymi. Potrząsając miską, obtoczyć kulkę w wiórkach.
- Trufle przechowywać w lodówce.
![]() |
Całkowity czas przygotowania: |
|
![]() |
Ilość sztuk: |
ok. 25 |
![]() |
Trudność: | średnie |
![]() |
Koszt: | średni |



Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.