Owoce suszone w czekoladzie z marcepanem


Suszone śliwki kalifornijskie i daktyle z migdałem w środku, owinięte masą marcepanową i oblane czekoladą smakują po prostu wyśmienicie. Są bogate smakowo i łatwe do przygotowania.
Od Was zależy ile owoców chcecie przygotować. Poniżej podaję orientacyjną ilość składników na 40 sztuk.
Składniki:
- 40 sztuk suszonych śliwek kalifornijskich lub suszonych daktyli bez pestek
- 40 migdałów
- ok. 200g masy marcepanowej
- ok. 200g czekolady gorzkiej
Sposób przygotowania:
- Do środka każdej śliwki (daktyla) włożyć migdał.
- Owoce owinąć w masę marcepanową. (Można dla ułatwienia masę marcepanową rozwałkować, na posypanym cukrem pudrem blacie. Ja odrywałam masę po kawałku i formowałam ją w rękach).
- Czekoladę połamać na kawałki i roztopić w kąpieli wodnej.
- Owoce obtaczać w czekoladzie, poczekać, aż nadmiar czekolady spłynie i układać na papierze do pieczenia lub drobnej kratce do pralinek. Pozostawić do zastygnięcia.
![]() |
Czas przygotowania: |
|
![]() |
Ilość sztuk: |
ok. 40 |
![]() |
Trudność: | średnie |
![]() |
Koszt: | średni |



Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.