Pralinki karmelowo- czekoladowe

Pyszne, słodkie, uzależniające pralinki o smaku czekoladowym i karmelowym. Rozpływają się z ustach.
Składniki:
Masa karmelowa:
- 250ml słodkiej, płynnej śmietany 30- 36%
- 125g cukru
- 1 łyżka masła
Masa czekoladowa:
- 250g gorzkiej czekolady
- 100ml słodkiej, płynnej śmietany 30- 36%
Do dekoracji:
- dowolna czekolada (dałam 100g białej czekolady i trochę gorzkiej)
Sposób przygotowania:
- Przygotować masę karmelową. Śmietanę i cukier zagotować. Mieszać tak długo, aż cukier się rozpuści. Gotować na małym ogniu ok. 45 minut, aż masa zgęstnieje i nabierze karmelowego koloru. Mieszać od czasu do czasu, szczególnie pod koniec gotowania, gdy masa zacznie gęstnieć. Garnek z masą ściągnąć z pieca i dodać masło. Wymieszać.
- Na deskę do krojenia położyć papier do pieczenia. Na papier wylać masę karmelową i rozsmarować w kwadrat lub prostokąt o grubości ok. 2- 3 mm. Lekko ostudzić i wstawić do lodówki, aby masa stwardniała. (Masę karmelową rozsmarować dość szybko, ponieważ masa szybko gęstnieje).
- Przygotować masę czekoladową. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. Dodać śmietanę i wymieszać. Masę wylać na twardą masę karmelową i rozsmarować na jej powierzchni. Wstawić do lodówki.
- Gdy masy stwardnieją, przekroić całość na pół i nałożyć jedną połowę na drugą, tak że powstaną 4 warstwy. (Najlepiej jak masa czekoladowa będzie leciutko miękka, wtedy przy nałożeniu jednej połówki na drugą i dociśnięciu, lepiej się złączą). Całość docisnąć. W razie potrzeby można obciążyć masy deską, aby warstwy lepiej się skleiły. Wstawić do lodówki.
- Czekoladę przeznaczoną do dekoracji roztopić w kąpieli wodnej i udekorować górę masy. Pokroić na kwadraty.
Przepis pochodzi ze strony www.chefkoch.de, autor: alina1st, „Karamell-Schichtpralinen”.
![]() |
Czas przygotowania: |
około 1,5 godz. |
![]() |
Liczba sztuk: |
około 20 |
![]() |
Trudność: | średnie |
![]() |
Koszt: | średni |
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.