pralinki karmelowo-czekoladowe

Pyszne, słodkie, uzależniające pralinki o smaku czekoladowym i karmelowym. Rozpływają się z ustach.

Składniki:
Masa karmelowa:

  • 250ml słodkiej, płynnej śmietany 30- 36%
  • 125g cukru
  • 1 łyżka masła

Masa czekoladowa:

  • 250g gorzkiej czekolady
  • 100ml słodkiej, płynnej śmietany 30- 36%

Do dekoracji:

  • dowolna czekolada (dałam 100g białej czekolady i trochę gorzkiej)

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować masę karmelową. Śmietanę i cukier zagotować. Mieszać tak długo, aż cukier się rozpuści. Gotować na małym ogniu ok. 45 minut, aż masa zgęstnieje i nabierze karmelowego koloru. Mieszać od czasu do czasu, szczególnie pod koniec gotowania, gdy masa zacznie gęstnieć. Garnek z masą ściągnąć z pieca i dodać masło. Wymieszać.
  2. Na deskę do krojenia położyć papier do pieczenia. Na papier wylać masę karmelową i rozsmarować w kwadrat lub prostokąt o grubości ok. 2- 3 mm. Lekko ostudzić i wstawić do lodówki, aby masa stwardniała. (Masę karmelową rozsmarować dość szybko, ponieważ masa szybko gęstnieje).

2

  1. Przygotować masę czekoladową. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. Dodać śmietanę i wymieszać. Masę wylać na twardą masę karmelową i rozsmarować na jej powierzchni. Wstawić do lodówki.

3

  1. Gdy masy stwardnieją, przekroić całość na pół i nałożyć jedną połowę na drugą, tak że powstaną 4 warstwy. (Najlepiej jak masa czekoladowa będzie leciutko miękka, wtedy przy nałożeniu jednej połówki na drugą i dociśnięciu, lepiej się złączą). Całość docisnąć. W razie potrzeby można obciążyć masy deską, aby warstwy lepiej się skleiły. Wstawić do lodówki.

4

  1. Czekoladę przeznaczoną do dekoracji roztopić w kąpieli wodnej i udekorować górę masy. Pokroić na kwadraty.

5

Przepis pochodzi ze strony www.chefkoch.de, autor: alina1st, „Karamell-Schichtpralinen”.

zegarek

Czas przygotowania:

około 1,5 godz.
porcje

Liczba sztuk:

około 20
trudnosc Trudność: średnie
koszt Koszt: średni

pralinki karmelowo-czekoladowe