Keto chleb migdałowo- twarogowy


Smaczny chleb dla osób na diecie ketogenicznej i bezglutenowej z twarogiem, siemieniem lnianym i migdałami. Chleb jest wilgotny, zwarty, ale nie zbity, neutralny w smaku, dlatego pasuje do każdego dodatku wytrawnego, jak i słodkiego. Szybki i bardzo łatwy do przygotowania.
Makro chleba: 2400 kcal, B: 122g, T:190g, W: 31,6g.
Makro 1 kromki (1 z 18 kromek ok.40g): 133 kcal, B: 6,7g, T: 10,5g, W: 1,7g.
Składniki na formę keksową o wymiarach ok. 25x 11 cm:
- 4 jajka (rozmiar M), temperatura pokojowa
- 180 g twarogu z wiaderka lub quarku (u mnie 20%), temperatura pokojowa
- 125 g złotego siemienia lnianego*
- 125 g zmielonych, blanszowanych migdałów (czyli mąka migdałowa nieodtłuszczona)
- 40 g słonecznika łuskanego
- 30 g masła
- 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- ½ łyżeczki soli
Do posypania:
- 1 łyżka (10 g) słonecznika łuskanego
Sposób przygotowania:
- Siemię lniane drobno zmielić. (U mnie Thermomix 10s./ obr. 10).
- Masło roztopić. Odstawić na bok.
- Do jednej miski wsypać wszystkie suche składniki: zmielone siemię lniane i migdały, słonecznik, proszek do pieczenia i sól. Wymieszać łyżką lub trzepaczką.
- Do drugiej miski wbić jajka, dodać twaróg i płynne (chłodne lub lekko ciepłe) masło. Roztrzepać trzepaczką.
- Składniki z pierwszej miski wsypać do drugiej i wymieszać trzepaczką do połączenia.
- Piekarnik rozgrzać do temperatury 175°C, grzałka góra- dół.
- Formę keksową o wymiarach ok. 25x 11 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
- Do formy przełożyć ciasto i wygładzić tylną stroną łyżki.
- Z wierzchu posypać ziarnami słonecznika.
- Piec w nagrzanym piekarniku ok. 55 minut, do suchego patyczka, aż chleb będzie ładnie zarumieniony.
- Gotowy chleb wyciągnąć z piekarnika i pozostawić w formie na ok. 10- 15 minut, następnie wyciągnąć z formy, trzymając za wystający papier do pieczenia, na kratkę kuchenną i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
- W lodówce, zawinięty w papier do pieczenia i schowany w worku foliowym, utrzymuje się co najmniej przez 1 tydzień. Można go również pokroić na kromki, włożyć do woreczka do mrożenia i zamrozić. (Rozmrażać w temperaturze pokojowej).
Uwaga:
* Może być też zwykłe siemię lniane. Chleb wychodzi wtedy ciemniejszy.
Źródło: Na podstawie przepisu z książki: "Ketogenes Brot: Ketogenes Brot selber machen. 111 ketogene Brotrezepte für eine kohlenhydratarme Ernährung", Cooking Club.
![]() |
Czas: |
Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
|
![]() |
Liczba porcji: |
ok. 18 |
![]() |
Trudność: | łatwa |
![]() |
Koszt: | średni |



Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.