Keto chleb migdałowo- twarogowy

Smaczny chleb dla osób na diecie ketogenicznej i bezglutenowej z twarogiem, siemieniem lnianym i migdałami. Chleb jest wilgotny, zwarty, ale nie zbity, neutralny w smaku, dlatego pasuje do każdego dodatku wytrawnego, jak i słodkiego. Szybki i bardzo łatwy do przygotowania.

Makro chleba: 2400 kcal, B: 122g, T:190g, W: 31,6g.

Makro 1 kromki (1 z 18 kromek ok.40g): 133 kcal, B: 6,7g, T: 10,5g, W: 1,7g.

Składniki na formę keksową o wymiarach ok. 25x 11 cm:

  • 4 jajka (rozmiar M), temperatura pokojowa
  • 180 g twarogu z wiaderka lub quarku (u mnie 20%), temperatura pokojowa
  • 125 g złotego siemienia lnianego*
  • 125 g zmielonych, blanszowanych migdałów (czyli mąka migdałowa nieodtłuszczona)
  • 40 g słonecznika łuskanego
  • 30 g masła
  • 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki soli

Do posypania:

  • 1 łyżka (10 g) słonecznika łuskanego

Sposób przygotowania:

  1. Siemię lniane drobno zmielić. (U mnie Thermomix 10s./ obr. 10).
  2. Masło roztopić. Odstawić na bok.
  3. Do jednej miski wsypać wszystkie suche składniki: zmielone siemię lniane i migdały, słonecznik, proszek do pieczenia i sól. Wymieszać łyżką lub trzepaczką.

2

  1. Do drugiej miski wbić jajka, dodać twaróg i płynne (chłodne lub lekko ciepłe) masło. Roztrzepać trzepaczką.

3

  1. Składniki z pierwszej miski wsypać do drugiej i wymieszać trzepaczką do połączenia.

4

  1. Piekarnik rozgrzać do temperatury 175°C, grzałka góra- dół.
  2. Formę keksową o wymiarach ok. 25x 11 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
  3. Do formy przełożyć ciasto i wygładzić tylną stroną łyżki.
  4. Z wierzchu posypać ziarnami słonecznika.

5

  1. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 55 minut, do suchego patyczka, aż chleb będzie ładnie zarumieniony.
  2. Gotowy chleb wyciągnąć z piekarnika i pozostawić w formie na ok. 10- 15 minut, następnie wyciągnąć z formy, trzymając za wystający papier do pieczenia, na kratkę kuchenną i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
  3. W lodówce, zawinięty w papier do pieczenia i schowany w worku foliowym, utrzymuje się co najmniej przez 1 tydzień. Można go również pokroić na kromki, włożyć do woreczka do mrożenia i zamrozić. (Rozmrażać w temperaturze pokojowej).

Uwaga:

* Może być też zwykłe siemię lniane. Chleb wychodzi wtedy ciemniejszy.

Źródło: Na podstawie przepisu z książki: "Ketogenes Brot: Ketogenes Brot selber machen. 111 ketogene Brotrezepte für eine kohlenhydratarme Ernährung", Cooking Club.

Czas

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Ilość porcji

Liczba porcji:

ok. 18

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: średni
Keto chleb migdałowo- twarogowy Keto chleb migdałowo- twarogowy Keto chleb migdałowo- twarogowy