Chleb białkowy


Wspaniały chleb białkowy, bezglutenowy, i niskowęglowodanowy. Jest pulchny, elastyczny, nie kruszy się przy krojeniu. Dobrze znosi mrożenie. Można go upiec na dowolnych płatkach. Osobiście polecam zrobić mieszankę różnych płatków lub użyć samych owsianych, aby w smaku chleb był jak najbardziej neutralny.
Do przygotowania chleba potrzebujemy urządzenie, które zmieli płatki i siemię lniane na mąkę.
Składniki na 1 bochenek z formy keksowej o dł. 25cm:
- 500 g twarogu z wiaderka lub quark (Magerquark), temperatura pokojowa
- 200 g płatków owsianych, gryczanych, ryżowych lub jaglanych (mieszam najczęściej 2- 3 rodzaje lub wybieram tylko drobne płatki owsiane)
- 100 g siemienia lnianego
- 40 g nasion chia
- 5 jajek (rozmiar M), temperatura pokojowa
- 3 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 płaska łyżeczka soli
Sposób przygotowania:
- Formę keksową o długości 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Odstawić na bok.
- 200 g wybranych płatków zmielić na mąkę. (W thermomix 20s./ obr. 10).
- Siemię lniane zmielić na mąkę. (W thermomix 10s./ obr. 10).
- W jednej misce wymieszać zmielone płatki, zmielone siemię, nasiona chia, sodę oczyszczoną i sól.
- Do drugiej, dużej miski przełożyć twaróg i jajka. Wymieszać chwilę trzepaczką. Dodać suche składniki z pierwszej miski i wymieszać łyżką drewnianą do połączenia.
- Ciasto wyłożyć do przygotowanej formy keksowej i wygładzić powierzchnię (np. tylną stroną łyżki zamoczoną w wodzie lub mokrą dłonią).
- Piec w nagrzanym piekarniku ok. 1 godziny, do suchego patyczka, w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół.
- Po upieczeniu, wyciągnąć formę z chlebem i ustawić na kratce kuchennej. Pozostawić na 5- 10 minut. Następnie wyciągnąć z formy, ściągnąć papier do pieczenia i pozostawić chleb na kratce do całkowitego ostygnięcia.
Uwaga:
- Chleb można zamrozić. W tym celu chłodny chleb pokroić na kromki, podzielić po kilka kromek do woreczków do mrożenia i zamrozić. Przed spożyciem chleb wyciągnąć z zamrażarki i pozostawić w temperaturze pokojowej do odmrożenia. Można go również tostować.
![]() |
Całkowity czas przygotowania: |
|
![]() |
Ilość porcji: |
1 bochenek |
![]() |
Trudność: | łatwa |
![]() |
Koszt: | średni |


Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.