Chleb oopsie/ cloud bread to delikatne, lekkie niczym chmurka pieczywo bez mąki. Super alternatywa dla pieczywa dla osób na diecie niskowęglowodanowej, keto i bezglutenowej. Właściwie to bardziej bułki, niż chlebki, bo są nieduże i okrągłe. Są neutralne w smaku i można zajadać je zarówno ze słodkim, jak i wytrawnym dodatkiem. Można wsadzić do środka (lub pomiędzy dwie bułeczki) na przykład burgera, liść sałaty, plasterki ogórka kiszonego, pomidora i trochę majonezu. Mmm, pycha. Pasuje również jako dodatek np. do jogurtu z malinami i posiekanymi orzechami, jeśli mamy ochotę na słodkie śniadanie.
Świeże bułeczki są najsmaczniejsze, ponieważ są delikatnie chrupiące z zewnątrz. Potem robią się całe miękkie, ale nadal pozostają smaczne.
Do przygotowania bułeczek potrzebne są tylko 2 składniki: jajka i trochę sera. Są łatwe do przygotowania i dosłownie w 10 minut gotowe do pieczenia.
Piekłam te bułeczki na różnych rodzajach serów. Można użyć twarogu klasycznego lub z wiaderka, serka kremowego, czy mascarpone. Proszek do pieczenia można pominąć, jeśli nie chcecie go używać. Podnosi od troszkę bułeczki, ale według mnie nieznacznie. Bułeczki i tak są płaskie, a całej delikatności nadaje im dobrze ubita piana z białek.
Makro 1 bułki (z serkiem Philadelphia): 45 kcal, B: 2,8g, T: 3,6g, W: 0,6g (węglowodany netto: 0,6g).
Makro 1 bułki (z twarogiem z wiaderka President): 34 kcal, B: 3,1g, T: 2,2g, W: 0,6g (węglowodany netto: 0,6g).