Chlebek chmurka
![](/plugins/content/jlexcomment/assets/icon.png)
![Chlebek chmurka Chlebek chmurka](/images/content/1383/chlebek_chmurka.jpg)
Chleb oopsie/ cloud bread to delikatne, lekkie niczym chmurka pieczywo bez mąki. Super alternatywa dla pieczywa dla osób na diecie niskowęglowodanowej, keto i bezglutenowej. Właściwie to bardziej bułki, niż chlebki, bo są nieduże i okrągłe. Są neutralne w smaku i można zajadać je zarówno ze słodkim, jak i wytrawnym dodatkiem. Można wsadzić do środka (lub pomiędzy dwie bułeczki) na przykład burgera, liść sałaty, plasterki ogórka kiszonego, pomidora i trochę majonezu. Mmm, pycha. Pasuje również jako dodatek np. do jogurtu z malinami i posiekanymi orzechami, jeśli mamy ochotę na słodkie śniadanie.
Świeże bułeczki są najsmaczniejsze, ponieważ są delikatnie chrupiące z zewnątrz. Potem robią się całe miękkie, ale nadal pozostają smaczne.
Do przygotowania bułeczek potrzebne są tylko 2 składniki: jajka i trochę sera. Są łatwe do przygotowania i dosłownie w 10 minut gotowe do pieczenia.
Piekłam te bułeczki na różnych rodzajach serów. Można użyć twarogu klasycznego lub z wiaderka, serka kremowego, czy mascarpone. Proszek do pieczenia można pominąć, jeśli nie chcecie go używać. Podnosi od troszkę bułeczki, ale według mnie nieznacznie. Bułeczki i tak są płaskie, a całej delikatności nadaje im dobrze ubita piana z białek.
Makro 1 bułki (z serkiem Philadelphia): 45 kcal, B: 2,8g, T: 3,6g, W: 0,6g (węglowodany netto: 0,6g).
Makro 1 bułki (z twarogiem z wiaderka President): 34 kcal, B: 3,1g, T: 2,2g, W: 0,6g (węglowodany netto: 0,6g).
Składniki na ok. 6 sztuk:
- 2 jajka (u mnie rozmiar M), najlepiej o temperaturze pokojowej
- 50 g serka, do wyboru: kremowego typu Philadelphia, twarogu klasycznego lub z wiaderka, serka mascarpone, najlepiej o temperaturze pokojowej
- szczypta soli
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia (opcjonalnie)
Sposób przygotowania:
- Dużą, płaską blachę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia.
- Piekarnik rozgrzać do temperatury 150°C (grzałka góra- dół).
- Oddzielić białka od żółtek do dwóch misek (w miarę wysokich, bo białka i żółtka będą ubijane). Do białek dodać szczyptę soli, a do żółtek ser.
- Białka ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodać proszek do pieczenia.
- Żółtka zmiksować z serkiem (twarogiem z wiaderka, kremowym lub mascarpone) przez ok. 1 minuty na najwyższych obrotach, używając miksera ręcznego*. Uwaga: Jeśli używamy klasycznego, niemielonego twarogu to należy zmiksować go z żółtkami przy użyciu blendera ręcznego, aby grudki sera się rozbiły i powstała gładka masa.
- Pianę z białek dodać do masy serowo- żółtkowej i delikatnie połączyć łyżką lub szpatułką.
- Na przygotowaną blachę nakładać łyżką 6 okrągłych placków, zachowując odstępy.
- Piec w nagrzanym piekarniku ok. 30 minut, do zarumienienia, w temperaturze 150°C (grzałka góra- dół). Po upieczeniu, wyciągnąć z piekarnika i pozostawić na blasze, aby trochę lub całkiem ostygły. (To jest normalne, że opadają).
- Przechowywać do ok. 5 dni szczelnie zamknięte w lodówce. Można je również zamrozić. (Do dnia następnego można przechować w chlebaku).
Uwaga:
* Miksuję tymi samymi trzepakami, co pianę. Nie trzeba ich po pianie myć.
![]() |
Czas: |
Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
|
![]() |
Liczba sztuk: |
ok. 6 |
![]() |
Trudność: | łatwa |
![]() |
Koszt: | niski |
![Chlebek chmurka Chlebek chmurka](/images/content/1383/chlebek_chmurka_2.jpg)
![Chlebek chmurka Chlebek chmurka](/images/content/1383/chlebek_chmurka_3.jpg)