Likier kokosowy
Ocena użytkowników: 5 / 5







Domowy likier kokosowy. Bardzo smaczny, łagodny, kremowy, lekko kokosowy i nieprzesłodzony. Jego zaletą jest prostota w wykonaniu.
Składniki:
- 200g wiórków kokosowych
- 500ml wódki (lub 200ml spirytusu plus 300ml wody)
- 500ml mleka skondensowanego słodzonego
- 500ml mleka skondensowanego niesłodzonego (użyłam 7,5%)
Sposób przygotowania:
- Wiórki kokosowe wsypać do litrowego słoika. Zalać wódką i zakręcić słoik. Pozostawić na ok. 1- 2 tygodnie, a najkrócej na noc w suchym, ciemnym miejscu. (U mnie słoik stał na blacie w kuchni, owinięty w ściereczkę).
- Raz dziennie potrząsnąć słoikiem. (U mnie na drugi dzień wyglądało jakby wiórki wciągnęły cały płyn).
- Po tygodniu wyłożyć sitko gazą lub pieluchą tetrową i ułożyć na garnku lub misce. Wyłożyć część wiórków kokosowych na sitko i dobrze je wycisnąć. Powtarzać czynność, aż do wykorzystania wszystkich wiórków. (Najlepiej wyciskać wiórki partiami, wtedy wyciśniemy najwięcej wódki kokosowej. U mnie wyszło 350ml).
- Mleko skondensowane słodzone i niesłodzone wymieszać trzepaczką w misce. Następnie mieszając, wlewać powoli wódkę kokosową.
- Gotowy likier przelać do butelki lub słoika i zakręcić. Przechowywać w lodówce. Podawać schłodzony.
![]() |
Czas: |
Czas przygotowania:
Czas oczekiwania:
|
![]() |
Ilość porcji: |
ok. 1300ml |
![]() |
Trudność: | łatwe |
![]() |
Koszt: | średni |



Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
- {"set":null,"list":{"4":2,"2":2,"3":0,"5":0,"6":0,"7":0}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Zalałam wiórki dzisiaj Mam zamiar wycisnąć z nich całe to dobro z pomocą wyciskarki wolnoobrotowej. Ktoś już yak robił?
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Przepuszczanie wiórek przez wyciskarkę to nie był dobry pomysł.Zepsułam wyciskarkęAle likier pyszny.
- {"set":null,"list":{"2":2,"3":2}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Zrobione. Mleczka niesłodzonego dałam połowę. Żeby moc była ciut wieksza. Wycisnęłam 350 ml z wiórków. Miało być na prezent, ale no nie ma szans. Za dobre 😄. Ale dokupię na kolejną porcję. Jeszcze zdążą się przegryźć na święta. 👍
- {"set":null,"list":{"3":1,"2":1}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Wyszło cudooooo. Dziś nastawiam kolejną partię :-)
- {"set":null,"list":{"2":1}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Ja z tymi wiórkami czekałem 2 tygodnie i wyszło takie gęstsze mleczko. Chyba się do wyciskania nie przyłożyłem, bo Pani udało się uzyskać 350 ml płynu, a ja nie wiem, czy chociaż miałem połowę. Użyłem 500g mleka gostyńskiego niesłodzonego i 530g słodzonego. W rezultacie wyszedł taki słodki napój deserowy o smaku kokosowym z nutą alkoholu. Nie powiem, że mnie to martwi, bo sam nie przepadam za mocnym alkoholem ani bliscy (jeśli w ogóle lubią coś z alkoholem). Tym bardziej dosyć często docierał do mnie dźwięk otwieranej lodówki.
- {"set":null,"list":{"2":0,"3":1}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.U mnie przy wyciskaniu przez ścierkę wyszło 500 ml alkoholu.
- {"set":null,"list":{"3":1,"2":1}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Wyszło super. Nic się nie zwarzyło. Wórki zużyje do wafli :-)
- {"set":null,"list":{"3":1}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Jakich wafli? Mam też te wiórki i zaciekawiłaś mnie :)
- {"set":null,"list":{"2":1}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Czy zamiast mleczka niesłodzonego mogę użyć kokosowego?
- {"set":null,"list":{"2":0}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Lepiej nie. Jak sobie pomyślę, że jak go potem schłodzić w lodówce to pewnie w mleku kokosowym oddzieli się mocno tłusta śmietanka na górze.
- {"set":null,"list":{"2":6}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Korzystałem z przepisu i właśnie zalałem już chyba piątą partię likieru. Wychodzi świetny, choć dopiero teraz doczytałem, żeby wlewać wódkę do mleka... Do tej pory robiłem odwrotnie i nigdy się nie zwarzyło (:|Jedyne porpozycje poprawy ze strony pijących były takie, że mógłby być mocniejszy, więc tym razem dodam trochę spirytusu ;)
- {"set":null,"list":{"2":1}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.A gdyby tak zblendowac wiórki zamiast odciskać i jakoś je „utylizować”?
- {"set":null,"list":{"2":1}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Zmiksowanie nic nie da, bo i tak trzeba z nich odcisnąć wódkę. Wykorzystać możesz wiórki do ciasta lub pralinek. Podałam przepisy w jednym z komantarzy poniżej. Proszę przeglągnąć.
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Ja nie moglam znalesc mleka skondensowanego nieslodzonego, moga byc dwa slodzone?
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Jeśli lubisz słodkie likiery? Boję się, że będzie za słodki (wm)
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Wyszedł przepyszny 😊 dziękuję za przepis
- {"set":null,"list":{"2":1}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Dzień dobry, proszę o informacje czy mogę użyć mleka niesłodzonego takiego jak na zdjęciu? Niestety nie znalazłam w puszce.
- {"set":null,"list":{"2":2,"3":0,"4":0,"5":0,"6":0,"7":0}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Tak (nod) Nie musi być z puszki ;)
- {"set":null,"list":{"2":0,"3":0,"4":0,"5":0,"6":0,"7":0}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Bardzo dziękuję :-) jak tylko zrobię, dam znać, czy wszystko się udało
- {"set":null,"list":{"2":1,"3":0,"4":0}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.I nie dała znać :(
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Może jeszcze nie wytrzeźwiała😂
- {"set":null,"list":{"3":1}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Mało słodki szkoda
- {"set":null,"list":{"2":2}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.To na pewno kwestia gustu. Jak dla mnie idealny. Możesz zawsze wmieszać cukier puder, jak uważasz, że za mało słodki. Gorzej jakby był przesłodzony ;)
- {"set":null,"list":{"2":2}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Robimy😁 ale ja juz wiem ze bedzie pyszny😏😏
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Drogie panie wyjdzie wiecej jak zrobicie tak i slodki lepszy zdradzam przepis i polecam. Puszka mleczka kokosowego zalewam wodka odstawiam na4-5dni.Po tym czasie przelewam do miski wlewam do tej mieszanki mleczko skondensowane slodzone mieszam rozga i przelewam do butelek.Nietrzymam w lodowce
- {"set":null,"list":{"2":2}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.A ile tej wódki do mleczka wlać?
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Czy u Pani też zaraz po zrobieniu likier był dość wodnisty ? Czy to się zmieni. I mój likier wyszedł bardziej gorzkawy a mało słodki dlaczego ? Wszystko robiłam zgodnie z przepisem
- {"set":null,"list":{"2":1}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Czy ten likier koniecznie trzeba przechowywać w lodówce?
- {"set":null,"list":{"2":1}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Wykorzystuje pani do czegoś odciśnięty kokos, czy tylko do wyrzucenia? Agata
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Zrobiłam ciasto malibu z dodatkiem tego likieru i właśnie z tych odciśniętych wiórków. Pycha. Przepis będzie na dniach ;). Można je wykorzystać również do pralinek Rafaello z rumem: http://www.domowe-wypieki.pl/przepisy/pralinki-czekoladki/100-rafaello-z-rumem . Zamiast rumu dałabym też ten likier. Poza tym mogą posłużyć do dekoracji ciast, deserów, lodów.
- {"set":null,"list":{"2":2}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Proszę bardzo. Oto "Ciasto malibu": http://www.domowe-wypieki.pl/przepisy/ciasta/871-ciasto-malibu i "Trufle kokosowe z mascarpone i białej czekolady": http://www.domowe-wypieki.pl/przepisy/pralinki-czekoladki/691-trufle-kokosowe-z-mascarpone-bialej-czekolady
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Czy te wiórki mogę zamknąć w pojemniku i wykorzystać po kilku dniach czy się zepsują?
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Możesz.
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Jak długo można taki likier przechowywać?
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Myślę, że do dwóch miesięcy w lodówce.
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Prosze o pomoc, likier mi sie zwazyl czy da sie go jakos uratowac? Wlalam zimne mleko do wodki o tem. Pokojowej :(
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Nie widzę możliwości uratowania :( Wyczytałam w necie, że przy takich likierach bardzo ważne jest wlewanie wódki do mleka, a nie na odwrót, bo to może spowodować właśnie zwarzenie. Nie wiedziałam (:| Tyle czekania na darmo. Przepraszam, że nie dopracowałam przepisu...
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Wlałam dziś mleko do wódki - likier wyszedł pyszny, także to raczej nie jest przyczyną zważenia..
Czy sprawdzała może Pani finalną moc likieru % ? :-)
Pozdrawiam- {"set":null,"list":{"2":1}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.To moj 1 likier domowej roboty w życiu, użyłam 0.5l 40% wodki a kokos moczyl sie w niej 2 noce, probowalam go i nie jest zbyt mocny taki standardowy. Stoi teraz w lodowce i robi sie na dole osad i do gory jakby korzuch jak sie go wstrzasnie da sie wypic, ale raczej goscia nie podam a szkoda mi wylac...
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się