Likier czekoladowo- karmelowy z whisky

Likier przypadnie na pewno do gustu wszystkim, którzy lubią słodkie likiery typu Baileys. Mnie bardzo smakuje. Jest słodziutki, gęsty, o smaku czekoladowo- karmelowym. Z podanego przepisu wychodzi ok. 750ml likieru.
Składniki:
- 10 twardych cukierków karmelowych np. Werthers Original
- 100g cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 100g czekolady kawowej lub gorzkiej
- 300g płynnej, słodkiej śmietany 30- 36%
- 200ml whisky
- 50ml likieru amaretto
Sposób przygotowania:
- Cukierki wsypać do niedużego garnka. (Najlepiej potłuc je uprzednio na mniejsze kawałki, im mniejsze tym lepiej. Wtedy szybciej się rozpuszczą). Dodać cukier, cukier waniliowy i śmietanę. Całość podgrzewać powoli na najmniejszym ogniu, ciągle mieszając, aż do rozpuszczenia się cukru i cukierków. (Nie gotować).
- Ściągnąć garnek z pieca i dodać połamaną na kawałki czekoladę. Mieszać do rozpuszczenia się czekolady. Kolejno mieszając, wlewać powoli alkohol.
- Likier można przelać przez gazę, jeśli nie ma idealnie jednolitej konsystencji.
- Likier przechowywać w szczelnie zamkniętej butelce, w lodówce. Przed użyciem wstrząsnąć butelką.
Wariant Thermomix:
Składniki:
- 10 twardych cukierków karmelowych np. Werthers Original
- 100g cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 100g czekolady kawowej lub gorzkiej
- 300g płynnej, słodkiej śmietany 30- 36%
- 200g whisky
- 50g likieru amaretto
Sposób przygotowania:
- Cukierki, cukier, cukier waniliowy i czekoladę (połamaną na kawałki) przełożyć do naczynia miksującego. Zmiksować 20s./ obr. 10.
- Dodać śmietanę, whisky i amaretto i podgrzewać 8 min./ obr. 3 w temperaturze 70°C.
Smacznego.
Przepis pochodzi z zeszytu z przepisami bawarskimi do przygotowania w Thermomix.
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.