Baileys - irlandzki likier
Ocena użytkowników: 5 / 5






Jeśli lubicie Baileys’a to ten przepis jest warty wypróbowania. Był tak zachwalany na kilku blogach, jako porównywalny z oryginałem, że koniecznie musiałam go zrobić. Jak dla mnie oryginał to jednak oryginał i ciężko mu dorównać, ale jak na likier przygotowany w domu jest bardzo smaczny i z pewnością nie raz go jeszcze zrobię. Sami możecie zdecydować ile whisky chcecie dodać. Ja dałam trochę ponad 250ml i jak dla mnie jest ok., choć słabszy od oryginału. Porównywałam pijąc z obu butelek na raz. Z podanego przepisu wychodzi 1 litr likieru. Przepis znalazłam tutaj.
Składniki:
- 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
- 2 łyżeczki kakao
- ¾ szklanki słodkiej, płynnej śmietany 30- 36%
- ¾ szklanki mleka
- 400g mleka skondensowanego słodzonego
- 1 łyżka miodu
- 1 szklanka whisky (lub więcej)
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- ewentualnie: ¼ łyżeczki ekstraktu migdałowego
Sposób przygotowania:
- W filiżance wymieszać kawę i kakao z paroma łyżkami śmietany.
- Dodać do reszty śmietany, mleka, mleka skondensowanego, miodu, whisky i ekstraktu. Całość zmiksować blenderem na wysokich obrotach przez ok. 30 sekund.
- Likier przechowywać w szczelnie zamkniętej butelce, w lodówce nawet do 2 miesięcy. Przed pierwszym spożyciem najlepiej schłodzić likier przez co najmniej 12godz. Przed użyciem wstrząsnąć butelką.
Smacznego.
Powiązane przepisy
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Witam czy w likierze Baileys mleka i śmietany ma być po 1/4 szklanki u mnie w komputerze nie bardzo te wielkości są widoczne mam 89 lat i to dlatego nie widzę tych wielkości. Pozdrawiam mimo tych lat często korzystam z przepisów. .Ostatnio upiekłem chlebek bananowy. Rodzinie bardzo smakował
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Ma być po 3/4 szklanki :)
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Przepis wygląda pysznie. Mam tylko jedno pytanie: czy zamiast kawy rozpuszczalnej można dodać trochę mocnej parzonej kawy?
- {"set":null,"list":{"2":2}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Moim zdaniem można, tyle, że może wyjść rzadszy.
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Zamiast ¾ mleka dam następnym razem troszkę mniej a whisky to minimum 0,5 litra (moc w sam raz na likier).pozatym przepis OK. likier bardzo dobry .dziękuję
- {"set":null,"list":{"2":1}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.na taka ilosc dodatkow powinno byc pol litra whisky. oryginalny baileys ma 17 procent. a z tego przepisu wychodzi 9procentowy
- {"set":null,"list":{"2":1}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Uwielbiam baileys i mam ogromna ochotę wypróbować Pani przepis jednak najpierw zapytam żeby wszystko mi dobre poszło, ile u Pani ml ma szklanka? 200czy 250ml? Czy s przepisie chodzi o 1 łyżeczkę kawy ( proszek) czy juz gotowej kawy z woda? Ile z podanego przepisu wychodzi likieru? ☺Pozdrawiam Aleksandra
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.1. 1 szklanka ma 250 ml.
2. Tak, proszek 1 łyżeczka nierozpuszczonej kawy. (W pierszym kroku rozpuszcza się kawę w śmietanie)
3. Ze składników można mniej więcej obliczyć, tak ok. 1 litra- {"set":null,"list":{"2":1}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Dlaczego wyszło trochę za rzadkie? CO zrobiłem źle?
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Przepyszne będę ciągle robić.
- {"set":null,"list":{"2":2,"3":0,"4":0,"5":0,"6":0,"7":0}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Wow, prawie idealny Baileys (happy) coś mi się wydaje, że częściej go będę robić, pycha!
- {"set":null,"list":{"2":2,"3":1,"4":0,"5":0,"6":0,"7":0}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Zrobilam wg.przepisu bez miodu i tak wyszlo slodkie ale ciut ciemniejsze niz na zdjeciu chyba z powodu kakao,ale bardzo dobre,serdecznie polecam.Pytanie czy mleko skondensowane musi byc ugotowane?
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Nie, takie prosto z puszki ;)
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Cudo... Od tego probowania juz jestem wstawiona.. :) zmienilam lekko stosunek mleka skondensowanego na korzysc smietanki. I zamiast ekstraktu migdalowego dalam Amaretto. Pieknie dziekuje za przepis. "PROST"
- {"set":null,"list":{"2":0,"3":1,"4":0,"5":0,"6":0,"7":0}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Prost! (giggle)
- {"set":null,"list":{"2":0,"3":0,"4":0,"5":0,"6":0,"7":0}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Dodajemy prawdziwe czarne kakao czy słodzone Nesquik?:)
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Prawdziwe, czarne ;)
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.RATUNKU - śmietana zważyła się, jak mam ratować likier?
- {"set":null,"list":{"2":1}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Przy śmietanie wysokoprocentowej nie powinno się to zdarzyć. Nie wiem, czy to się da uratować :(
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.wybrałam śmietanę 36% ... likier z grudkami (chyb przeleje przez drobne sitko) ale w smaku poezja :)
- {"set":null,"list":{"2":0}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Da się. Miksując długo na wysokich obrotach blenderem. Powinno zadziałać.
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Może głupie pytanie, ale czy mleko skondensowane ma być ugotowane na masę czy w postaci pierwotnej lejącej? Pytam bo w innych przepisach na likiery taką postać właśnie toffi się dodaje i dla mnie to nie takie oczywiste.
Dzięki.- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Prosto z puszki, lejące ;) Zawsze piszę, jeśli ma być ugotowane ;)
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.cytat : "400g mleka skondensowanego słodzonego, ... 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii , ewentualnie: ¼ łyżeczki ekstraktu migdałowego". A czy konieczne jest trucie się chemią ? , nie można tych składników zastąpić naturalnymi dodatkami ?
- {"set":null,"list":{"2":0,"3":3,"7":1,"4":0,"5":0,"6":0}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Siempre, ja tu nie widzę chemii. Ekstrakty mogą być przecież naturalne. Ekstrakt z wanilii to laska wanilii z alkoholem.
- {"set":null,"list":{"2":4,"3":0,"4":0,"5":0,"6":0,"7":0}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Przepyszny!!!! Właśnie zrobiłam,uwielbiam likiery, a na nadchodzącą zimę i długie wieczory jak znalazł. :-)
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Dziś robiłem... Likier wychodzi niemal identyczny z oryginałem. Czekolada zmieszana z kawą troszkę się 'waży' w połączeniu z resztą i ja bym ją troszkę podgrzał do płynnej masy i potem po oziębieniu dodał do reszty. Dzięki temu lepiej się rozpuszcza i nie trzeba przesączać. Polecam jak najbardziej miłośnikom Bayleis :)
- {"set":null,"list":{"2":1}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Likier wyszedł pyszny, ale jest bardzo rzadki. Czy tak ma być ? :)
- {"set":null,"list":{"2":1}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Uwielbiam ten likier ;) robię go raz na jakiś czas moim gościom bardzo smakuje.... sama potrafię wieczorkiem i popijać go na poprawę humoru ;)
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.[b]Moniko[/b] tak długo to nie. W chłodzie można go trzymać do 2 miesięcy.
- {"set":null,"list":{"2":0,"3":0,"4":0,"5":0,"6":0,"7":0}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Witam serdecznie :) Przepis wygląda smakowicie i ma bajkowy kolor. Ma tylko pytanie - czy utrzyma się w butelce w spiżarce przez około rok? Tak do następnej zimy? Bardzo chciałabym go zrobić, ale zazwyczaj takie wynalazki robi się na okres jesienno zimowy a tu wiosna za progiem... z góry dziękuję za odpowiedź
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się