Aronia w rumie

Taki sposób na wykorzystanie aronii mogę gorąco polecić. Aronia w rumie smakuje bardzo dobrze z lodami waniliowymi. Również można dodać ją razem z plasterkiem cytryny do czarnej herbaty. Może jeszcze znajdziecie inne jej zastosowanie.
Aronię w rumie przygotowałam z 1kg aronii. Dodałam połowę cukru, a resztę składników pozostawiłam tak, jak jest podane w przepisie, nie zmniejszając ich ilości. Rumu dodałam 200ml.
Składniki:
- 2 kg odszypułkowanych i przemrożonych owoców aronii
- 1 cytryna
- 1,4 kg cukru
- 1 łyżeczka mielonego cynamonu
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 2- 3 goździki
- 100- 200ml rumu
Sposób przygotowania:
- Rozmrożoną aronię wsypać do żaroodpornego naczynia. Posypać cynamonem, roztłuczonymi goździkami i cukrem waniliowym. Na górze ułożyć plasterki cytryny i posypać cukrem. Nie mieszać!
- Piec w nagrzanym piekarniku ok. 40- 60min. w temperaturze 180°C, aż cukier się rozpuści.
- Następnie gorącą aronię zaleć rumem, wymieszać i od razu przełożyć do przygotowanych słoików. Nie trzeba pasteryzować.
Smacznego.
Przepis pochodzi ze strony wielkie żarcie.
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.