Holland- Drive

Kawa ze sporą ilością procentów. Jest serwowana prawie na całym świecie: w Hiszpanii, Irlandii… również w Amsterdamie. Nawet, jeśli nie jesteście fanami likieru jajecznego, to kombinacja likieru, kawy i soku pomarańczowego powinna Wam smakować. Do tego dodatek z karmelu… po prostu super. Oczywiście w szybkiej wersji można z niego zrezygnować. Kawa jest bardzo sycąca i radzę serwować ją samą, bez kawałka ciasta.
Składniki na 2 kawy:
- 100g słodkiej śmietany 30- 36%
- 1 łyżeczka cukru pudru
- 150ml gorącej, mocnej kawy
- 120ml likieru jajecznego
- 80ml wyciśniętego soku z pomarańczy
Dodatkowo:
- 4 łyżki cukru
Sposób przygotowania:
- Przygotować karmel. Papier do pieczenia rozłożyć na blacie. Cukier rozpuścić w małym garnku, na średnim ogniu i mieszając od czasu do czasu, skarmelizować. (Uważać, aby cukier się nie przypalił. Ciemny karmel będzie gorzki). Ściągnąć garnek z pieca i od razu, przy pomocy łyżeczki zrobić zygzaki na papierze tak, aby powstały mniej więcej dwa długie prostokąty. (Należy to robić w miarę szybko, bo karmel szybko gęstnieje). Pozostawić do ostygnięcia.
- W międzyczasie ubić śmietanę na sztywno. Pod koniec ubijania dodać cukier puder. Śmietanę odstawić do lodówki.
- Kawę, likier i sok pomarańczowy (można przecedzić sok, ale niekoniecznie) podgrzać w garnku (ale nie gotować!).
- Mieszankę kawowo- likierową rozlać do dwóch wysokich szklanek. Na górę wyłożyć śmietanę. Karmel ściągnąć delikatnie z papieru i ułożyć na szklankach lub wbić w śmietanę. Od razu podawać.
Smacznego.
Uwaga: Jedną szklankę włożyłam do lodówki i nawet na drugi dzień, taka zimna kawa była pyszna.
Przepis pochodzi z książki: „Kaffee und Espresso”. GU.
![]() |
Czas przygotowania: |
około 20 min. |
![]() |
Liczba sztuk: |
2 szklanki |
![]() |
Trudność: | łatwe |
![]() |
Koszt: | średni |
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.