Czekolada na gorąco w stylu hiszpańskim


Gęsta czekolada do picia w stylu hiszpańskim. Jest słodka, kremowa, a swoją gęstość zawdzięcza dodatkowi skrobi kukurydzianej. Czekolady nie dosładzam, ale można według uznania. Czekoladę można udekorować piankami marshmallows, które również ją osłodzą.
Składniki na ok. 3 porcje:
- 500ml mleka
- 100g czekolady gorzkiej
- 1 płaska łyżka skrobi kukurydzianej (= 10g, w zastępstwie ziemniaczanej)
- 1/2 łyżeczki cynamonu (opcjonalnie)
- mini pianki marshmallows (opcjonalnie)
Sposób przygotowania:
- Czekoladę posiekać. Odstawić na bok.
- Ok. 5 łyżek mleka wymieszać ze skrobią i cynamonem. Resztę mleka zagotować. Do gotującego się mleka, dodać wymieszaną z mlekiem skrobię, szybko mieszając trzepaczką, aby nie powstały grudki. Chwilkę gotować (co najmniej 1 minutę). Dodać posiekaną czekoladę i wymieszać. Gotować mieszając, aż czekolada się rozpuści, a całość lekko zgęstnieje i będzie kremowe. W razie potrzeby dosłodzić do smaku.
- Czekoladę przelać do filiżanek lub szklanek. Można posypać piankami marshmallows.
- Podawać najlepiej od razu na ciepło.
![]() |
Kuchnia: |
Hiszpańska |
![]() |
Całkowity czas przygotowania: |
|
![]() |
Ilość porcji: |
ok. 3 |
![]() |
Trudność: | łatwe |
![]() |
Koszt: | niski |


Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.
Napisz pierwszy komentarz do tego przepisu!