Czekolada na gorąco

Rozgrzewająca i aromatyczna czekolada na ciepło z cynamonem, kardamonem i likierem amaretto. Można podawać ją z kleksem bitej śmietany. Czekolada nie musi być koniecznie serwowana na gorąco. Jest pyszna również na zimno. Przygotowując czekoladę dla dzieci należy pominąć likier.
W wersji bezglutenowej proszę upewnić się, że wybrane Amaretto jest bezglutenowe. Można go również pominąć.
Składniki na 2 porcje:
- 250ml mleka
- 150ml słodkiej, płynnej śmietany 30- 36%
- 100g czekolady gorzkiej
- 1 kora cynamonu (ewentualnie ½ łyżeczki mielonego)
- ¼ łyżeczki mielonego kardamonu
- 1 łyżka likieru Amaretto
Dodatkowo:
- 100g słodkiej śmietany 30- 36%
- trochę startej czekolady
Sposób przygotowania:
- Czekoladę posiekać. Odstawić na bok.
- Do garnka wlać mleko i śmietanę. Dodać korę cynamonu i kardamon. Zagotować. Garnek ściągnąć z pieca i dodać posiekaną czekoladę. Garnek przykryć talerzem. Pozostawić na 2 min., aby całość nabrała aromatu od przypraw, a czekolada się rozpuściła. Po tym czasie dokładnie wymieszać trzepaczką, aby czekolada całkowicie się rozpuściła.
- Teraz można czekoladę ponownie podgrzać, jeśli jest taka potrzeba. Do gotowej dodać amaretto.
- Śmietanę ubić na sztywno. Czekoladę rozlać do dwóch filiżanek lub szklanek. Na górze zrobić kleksa ze śmietany i posypać startą czekoladą. Podawać od razu.
Smacznego.
![]() |
Czas przygotowania: |
około 15 min. |
![]() |
Liczba porcji: |
2 |
![]() |
Trudność: | łatwe |
![]() |
Koszt: | średni |
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.