Krem czekoladowy z awokado

Czekoladowe smarowidło do chleba, przygotowane z awokado i kakao. Posłodzone jest suszonymi daktylami i syropem z agawy (lub inną substancją słodzącą według uznania). Wszystkie składniki należy zmiksować na gładką masę. W wersji wegańskiej lub light należy przygotować krem tylko z tych składników. Chcąc otrzymać krem bardziej kremowy i czekoladowy można dodać jeszcze czekoladę gorzką. (W wersji wegańskiej można dodać czekoladę wegańską). Krem stanie się smaczniejszy, a smak awokado nie będzie w ogóle wyczuwalny. Dzieciaki go uwielbiają.
Składniki:
- 1 dojrzałe awokado
- 3 łyżki kakao
- 5 suszonych daktyli
- 2 łyżeczki syropu z agawy, klonowego lub miodu
- 100g czekolady gorzkiej
Sposób przygotowania:
- Daktyle bez pestek przełożyć do miseczki i zalać wrzątkiem. Pozostawić na 30 minut, a następnie odlać wodę.
- Miąższ z awokado, daktyle i kakao zmiksować na gładką masę. Dodać 2 łyżeczki syropu lub więcej do smaku.
- Czekoladę posiekać na kawałki i roztopić w kąpieli wodnej. Pozostawić do ostygnięcia. Zimną, ale jeszcze płynną czekoladę dodać do kremu i wymieszać.
- Przykryty krem przechowywać w lodówce.
Smacznego.
Powiązane przepisy
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.