Cieciorella


Zdrowy, czekoladowy krem z ciecierzycy na kanapki, dip do owoców, krem do babeczek, naleśników lub jako deser podany w miseczce z posiekanymi orzechami i świeżymi owocami. Krem z ciecierzycy jest smaczny, wegański, łatwy i szybki do przygotowania. Zamiast sięgać po gotowy krem czekoladowo- orzechowy, lepiej wybrać zdrową alternatywę. Taki krem zaspokoi łaknienie na słodkie ;)
Składniki na ok. 440 g:
- 1 puszka ciecierzycy (waga po odsączeniu ok. 240 g)
- 100 g suszonych daktyli bez pestek
- 30 g kakao
- 1 łyżka masła orzechowego (100% orzechów w składzie)
- 2 łyżki syropu klonowego
Sposób przygotowania:
- Ciecierzycę wypłukać i odsączyć na sitku.
- Daktyle zalać wrzątkiem do przykrycia, przykryć i pozostawić na 15 minut. Następnie odsączyć, ale wodę, w której się moczyły zachować! Pozostawić do ostygnięcia.
- Ciecierzycę, daktyle, kakao i masło orzechowe zmiksować blenderem lub w malakserze na gładką masę. Jeśli będzie zbyt gęsta, dolewać stopniowo wodę z daktyli i miksować, aż do uzyskania pożądanej konsystencji. (Dodałam ok. 60 ml). Dosłodzić syropem klonowym do smaku i jeszcze raz zmiksować.
- Gotowy krem przełożyć do miseczki, przykryć np. folią spożywczą i przechowywać do 5 dni w lodówce.
![]() |
Całkowity czas przygotowania: |
|
![]() |
Ilość: |
ok. 440 g |
![]() |
Trudność: | łatwa |
![]() |
Koszt: | średni |

Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.