Konfitura z ananasa i aronii

Smak aronii i ananasa tworzy całkiem nową kombinację. Ananas jest wyczuwalny, jednak jego smak jest wymieszany ze smakiem aronii. Pomimo dodania papryki chili konfitura nie jest wcale ostra, jest łagodna w smaku. Nie bójcie się dodać chili. Bez niej konfitura mogłaby być mdła.
Aronia powinna być zamrożona co najmniej na parę dni, aby po przetworzeniu nie była cierpka.
Składniki:
- 2 świeże ananasy
- 300g odszypułkowanych i przemrożonych owoców aronii
- 1 papryka chili
- sok wyciśnięty z jednej cytryny
- 500g cukru żelującego 3:1
Sposób przygotowania:
- Aronię rozmrozić.
- Z ananasów odciąć górną i dolną cześć. Następnie oddzielić skórę od miąższu. Ananasy przekroić wzdłuż na ćwiartki i wyciąć twardy środek. Odważyć 1200g miąższu i go pokroić na kawałki. Kawałki przełożyć do dużego garnka. Dodać aronię.
- Paprykę chili przekroić wzdłuż na pół. Usunąć ziarenka i je wyrzucić. Paprykę pokroić w cienkie paski i dodać do garnka.
- Dodać sok z cytryny i całość zmiksować blenderem.
- Dodać cukier żelujący, wymieszać i pozostawić na 2 godz.
- Następnie garnek postawić na piecu. Całość mieszając doprowadzić do wrzenia. Od zagotowania, gotować na średnim ogniu co najmniej 4min., ciągle mieszając.
- Zrobić próbę tężenia. (W tym celu należy nałożyć trochę konfitury na zimny talerz i go przechylić. Jeśli konfitura zastyga, to znaczy, że jest gotowa).
- Garnek zdjąć z pieca. Konfiturę przełożyć od razu do czystych słoiczków, mocno zakręcić i postawić słoiki do góry dnem na ok. 15 min.
Smacznego.
Przepis pochodzi ze strony: kochbar.de.
![]() |
Czas przygotowania: |
około 20 min. |
![]() |
Czas oczekiwania: |
2 godz. |
![]() |
Trudność: | łatwe |
![]() |
Koszt: | średni |
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.